Έχει ξεφύγει ο έλεγχος στην ”γειτονικική” χώρα.
Έχουν χάσει εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης στην Τουρκία σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει πιθανόν σε εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στην Α.Μεσόγειο σύμφωνα με την πάγια τακτική της Άγκυρας.
Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας προειδοποίησαν σήμερα εκ νέου ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Τουρκία είναι πλέον εκτός ελέγχου και ότι οι θάνατοι από την ασθένεια θα μπορούσαν σύντομα να είναι ίσοι με την Ιταλία ή την Ισπανία.
“Τα πρόσφατα στοιχεία των νοσούντων και των θυμάτων δείχνουν ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στην Τουρκία. Αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα, η Τουρκία θα γίνει Ιταλία ή Ισπανία, όπου ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών προσμετράται σε εκατοντάδες”, δήλωσε στο BIRN ο Τούρκος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Σκάβουν λάκκους στην Τουρκία: Δεκάδες φέρετρα εμφανίστηκαν στους δρόμους
Η Τουρκία ανέφερε τον πρώτο ασθενή της με κορωνοϊό στις 11 Μαρτίου, αλλά οι περιπτώσεις και οι θάνατοι αυξήθηκαν με τρομακτική ταχύτατα από τότε.
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε χθες περισσότερους θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ ανακοίνωσε 343 νέα κρούσματα, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό περιπτώσεων στη χώρα σε 1.872.
Η Τουρκία διέκοψε τις πτήσεις από δεκάδες χώρες και έκλεισε ένα ευρύ φάσμα μη βασικών επιχειρήσεων, ενώ ανακοίνωσε την παύση της κυκλοφορίας για ηλικιωμένους και ευάλωτους πολίτες το Σαββατοκύριακο, απέφυγε όμως την επιβολή πλήρους αποκλεισμού.
Ωστόσο, ορισμένοι ιατροί και εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκέστατα.
Ο Τούρκος Ιατρός Altındiş, δήλωσε ότι η Νότια Κορέα είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο χώρας στον περιορισμό της πανδημίας, επειδή υλοποιεί 20.000 τεστ την ημέρα, ενώ η Κίνα μείωσε τη μετάδοση αποκλείωντας ολοκληρωτικά τη μολυσμένη πόλη του Wuhan, κάτι που δεν κάνει σε καμία περίπτωση η Τουρκία.
“Είτε η κυβέρνηση κρύβει τους πραγματικούς αριθμούς [περιπτώσεων], είτε συμβαίνουν ανόητα πράγματα στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση υλοποιεί μια μεγάλη προπαγάνδα για να δείξει ότι διαχειρίζεται καλά την όλη κατάσταση. Να γνωρίζουν όμως ότι αυτή η κατάσταση θα έχει πολύ σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες”, ανέφερε ο ίδιος.
Η τουρκική ιατρική ένωση (TTB) κάλεσε την κυβέρνηση στις 23 Μαρτίου να είναι πιο διαφανής σχετικά με την πανδημία.
“Οι πόλεις και τα χωριά στα οποία επιβεβαιώθηκαν τα νέα κρούσματα θα πρέπει να ανακοινώνονται δημοσίως καθώς και το φύλο και το εύρος ηλικιών των θανόντων και των μολυσμένων ανθρώπων”, ανακοίνωσε η ένωση ιατρών.
Ένας Τούρκος γιατρός που εργάζεται σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο, είπε στον πρακτορείο ειδήσεων BIRN υπό τον όρο της ανωνυμίας: «Αυτό που παρατηρώ στο νοσοκομείο μου είναι ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές μεγαλύτεροι από τους αριθμούς που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Η πανδημία του COVID-19 είναι τώρα εκτός ελέγχου”.
Ταφόπλακα στην τουρκική οικονομία: Ο Ερντογάν εξετάζει κοπή “πληθωριστικού χρήματος”
Ο ίδιος γιατρός είπε ότι το τουρκικό υπουργείο Υγείας εφαρμόζει μια πολιτική “ βλέποντας και κάνοντας”, αλλά αυτό σημαίνει ότι καθυστερεί πολύ η εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.
“Φαίνεται ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι η πιο κρίσιμη από τότε που ξεκίνησε η περίοδος επώασης του νέου κορωνοϊού εδώ και περίπου 14 ημέρες. Πολλοί άνθρωποι θα συρρέουν στα νοσοκομεία και θα μιλάμε για χιλιάδες περιπτώσεις και εκατοντάδες θανάτους σε καθημερινή βάση. Η Τουρκία θα γίνει μια δεύτερη Ιταλία ή ακόμα χειρότερα”, δήλωσε ο ίδιος στο BIRN.
Η τουρκική κυβέρνηση ψήφισε ένα πακέτο βοήθειας 100 δισεκατομμυρίων λιρών (15,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να βοηθήσει την οικονομία της χώρας ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης το επικρίνουν ως ανεπαρκέστατο.
“Η κυβέρνηση ζήτησε από τους Τούρκους να παραμείνουν στο σπίτι, αλλά αυτοί οι πολίτες πρέπει να εργαστούν για να τροφοδοτήσουν τις οικογένειές τους. Η οικονομική δέσμη της κυβέρνησης δεν θα έχει καμία επίδραση στους απλούς ανθρώπους, εάν δεν τους υποστηρίζει οικονομικά, διότι τότε δεν θα μπορούμε να συζητάμε για την παύση αυτής της πανδημίας”, τόνισε ο Τούρκος επιστήμονας.
Η έρευνα που διεξάγεται με ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνει ότι ο ρυθμός των νέων περιπτώσεων COVID-19 στην Τουρκία, δείχνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο».
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος αρθρογράφος Murat Yetkin ισχυρίστηκε στις 24 Μαρτίου ότι η Τουρκία απέφυγε να επιδιώξει πλήρη αποκλεισμό ως το καταλληλότερο μέτρο για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού λόγω της ύποπτης άρνησης του Ερντογάν.
Εικάζεται ότι ο Ερντογάν δεν έχει λάβει επίτηδες μέτρα για τον περιορισμό των πολιτών λόγω της απροθυμίας του να βγάλει τον στρατό στους δρόμους των πόλεων της Τουρκίας, λόγω του φόβου νέου πραξικοπήματος.
Αυτό είναι και η ουσία των προβλημάτων που βιώνει σήμερα η Τουρκία από την πανδημία. Ο Ερντογάν φοβήθηκε να λάβει μέτρα διότι όπως όλοι οι δικτάτορες φοβάται για την εξουσία του από τον στρατό και έτσι επιτρέπει την μόλυνση σε χιλιάδες πολίτες χωρίς κανένα δισταγμό.