Ο κόσμος αδυνατεί το 2021 να ζεστάνει τα σπίτια του
Σε άλλες εποχές γυρνά η χώρα. Εποχές που η φτώχεια και το κρύο κυριαρχούσε σε πολλά σπίτια , και τώρα 2021 βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο και η κυβέρνηση κοιτά αλλού, και μιλά για πράσινη ανάπτυξη και άλλα διάφορα την ίδια στιγμή που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το κρύο στα σπίτια τους γιατί τελικά το μόνο που πήρε “φωτιά” είναι οι τιμές του πετρελαίου.
Επίσημα ξεκίνησε η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, όμως η αγορά είναι «παγωμένη» καθώς οι αυξήσεις φωτιά προκαλούν ιλίγγους στους καταναλωτές οι οποίοι για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους θα επιβαρυνθούν με 40% περισσότερα χρήματα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει από το 1,14 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 1,24 ευρώ στην περιφέρεια και περίπου 1,30 ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα.
Οι ενώσεις των πρατηριούχων ζητούν την μείωση των φόρων για να μπορέσει να επέλθει η ισορροπία και να μην εκλείψει από τα σπίτια το πιο βασικό αγαθό του χειμώνα που δεν είναι άλλο από την θέρμανση.
«Οι τιμές θυμίζουν θρίλερ», λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα σε ιστοχώρο, για να συνεχίσει «Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τινάζοντας στον αέρα τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Πολλοί μου είπαν πως δεν θα πάρουν πετρέλαιο, θα προσπαθήσουν να περάσουν τον χειμώνα κουκουλωμένοι και ανοίγοντας μια σόμπα. Γυρίζουμε στην δεκαετία του ’50. Δεν υπάρχει σταθερότητα στις τιμές, οι τιμές ανεβαίνουν διαρκώς, τα τιμολόγια έρχονται με νέες τιμές άρα είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να ανεβάσουμε τις τιμές. Είναι χρηματιστηριακό είδος το πετρέλαιο, όπως και τα υπόλοιπα είδη ενέργειας. Εδώ μίλησε ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα και έπεσε η τιμή του φυσικού αερίου», προσθέτει με νόημα η κα. Ζάγκα.
Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού η ίδια προτείνει μείωση των φόρων που αφορούν τα καύσιμα.
«Η λύση είναι μία. Μείωση του ειδικού φόρου και στο πετρέλαιο κίνησης και στην αμόλυβδη αλλά και θέρμανσης. Για να μπορέσει ο κόσμος να πάρει με λιγότερα χρήματα περισσότερα λίτρα, να πουλήσουμε εμείς και θα κερδίσει και το κράτος και περισσότερο ΦΠΑ και φόρο. Αυτή είναι η σολομώντεια λύση και όχι να γίνουμε χώρα επιδοτήσεων».
Να μειωθούν οι φόροι
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε δραστική μείωση των φόρων στα καύσιμα για να αντισταθμιστούν επαρκώς οι τεράστιες καθημερινές αυξήσεις στην τιμή πώλησης των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης –οι οποίες προφανώς πλέον δεν δείχνουν να είναι «παροδικές», καθώς για τους επόμενους μήνες του φετινού χειμώνα η διεθνής ζήτηση θα παραμείνει μεγαλύτερη από τη διαθεσιμότητα.
«Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο θα αρχίσει να διατίθεται τις επόμενες ημέρες σε τιμές όπως όλα δείχνουν πάνω από 1,10 ευρώ στην Αττική, πάνω από 1,20 ευρώ στην περιφέρεια και πάνω από 1,30 ευρώ το λίτρο στα νησιά, με αύξηση από πέρσι περίπου 40% (σε συνδυασμό με τις τρομακτικές αυξήσεις στο φυσικό αέριο), μαζί με τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, είναι επιτακτική ανάγκη να μην ληφθούν υπόψιν και τα περιουσιακά κριτήρια, καθώς όπως διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές, είναι ορατή η δραστική μείωση της κατανάλωσης και συνεπακόλουθα των φορολογικών εσόδων.
Η μείωση των φόρων στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης αποτελεί πάγιο και δίκαιο αίτημα όχι μόνο των πρατηριούχων καυσίμων, αλλά και των καταναλωτών, καθώς θα αποκαθιστούσε την αδικία για τους Έλληνες που πληρώνουν από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα:
-Θα μειώσει το κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων βελτιώνοντας συνολικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
– Θα επιτρέψει σε χιλιάδες νοικοκυριά να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης με οικονομικό τρόπο τον χειμώνα.
– Θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών», αναφέρει η ΠΟΠΕΚ.