Η «ύποπτη» NAVTEX για την έξοδο ερευνητικού σκάφους που θα «σαρώσει» την τουρκική ακτογραμμή κατά μήκος του Αιγαίου
Για 13η μέρα πλέει εντός της ελληνικής ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Το τουρκικό σκάφος που συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία κινείται σε μικρότερες γραμμές δείχνοντας ότι θέλει να ολοκληρώσει κομμάτια από τα οποία δεν έχει περάσει μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV τα σενάρια είναι τρία. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι την Κυριακή (23/8) το ερευνητικό να αποχωρήσει από την περιοχή μαζί με τον στολο που τον συνοδεύει. Αυτό θα σημαίνει άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία.
Το δεύτερο σενάριο είναι να φύγει το Oruc Reis μαζί με τα συνοδευτικά πλοία και ο τουρκικός στόλος να παραμείνει στο Αιγαίο. Αυτό θα σημαίνει ότι και ο ελληνικός στόλος θα μείνει στις θέσεις του και θα παρακολουθεί τις επόμενες κινήσεις. Το τρίτο και τελευταίο σενάριο θα ήταν να έφευγαν και να επέστρεφαν όλοι στις βάσεις τους ή να βγει μία νέα NAVTEX και το Oruc Reis να παραμείνει στην περιοχή για νέες έρευνες. Εάν συμβεί ένα τέτοιο γεγονός τότε θα περιμένουμε να βγει μία νέα NAVTEX το πρωί της Δευτέρας.
Διπλωματικός “αγώνας” από την Αθήνα
Εντείνεται η εκστρατεία διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας. Πέμπτη και Παρασκευή συναντώνται στο Βερολίνο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και στο τραπέζι θα πέσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, αν δεν αποδώσει η διπλωματική πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας, με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα την προσεχή Τρίτη.
Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ στην οποία χαρακτηρίζει τις έρευνες του Oruc Reis, απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή. Στην επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Αθήνα εκθέτει τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας, με την παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Πρόκειται για απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας που απειλούν την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, επισημαίνει η Ελληνίδα Μόνιμη Εκπρόσωπος.
Επίσης στην επιστολή, ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη Συμφωνία της Ελλάδας-Αιγύπτου. Όπως αναφέρεται, χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την Άγκυρα, προκειμένου η Τουρκία να αποχωρήσει από τις προγραμματισμένες διερευνητικές συνομιλίες.
Πιέσεις για επανέναρξη διερευνητικών επαφών
Πλέον, με φόντο τις πιέσεις για επανέναρξη διερευνητικών επαφών όλοι περιμένουν να δουν εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας επικυρώσει τη συμμετοχή της χώρας του, προβαίνοντας σε κίνηση κλιμάκωσης, ανανέονοντας τη χρονική διάρκεια της NAVTEX. «Πρέπει να ανακτήσουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δηλαδή να μην είναι η τουρκική επιθετικότητα αυτή που θα βάζει τους όρους της ατζέντας» τονίζει στο Ανοιχτό Κανάλι ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης.
Την ίδια ώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο η «ύποπτη» NAVTEX για την έξοδο ενός ακόμη ερευνητικού σκάφους. Το Ντουπιντάκ Μαρμαρά θα «σαρώσει» την τουρκική ακτογραμμή κατά μήκος του Αιγαίου, σύμφωνα με την προαναγγελία του σταθμού της Σμύρνης, όπως αναφέρει το Open. Παράλληλα, η Άγκυρα ζυγίζοντας τα επόμενα βήματά της στο μέτωπο νοτίως του Καστελόριζου, ανοίγει τη στρόφυγγα της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ. Η αναγγελία της Λευκωσίας για τα ναυτικά γυμνάσια σε μία ευρεία περιοχή που «εγκλωβίζει» τη δράση του Γιαβούζ, προκαλεί την αντι-NAVTEX της Άγκυρας.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται στο μεταξύ οι ελληνικές δυνάμεις. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το Ορούτς Ρέις φαίνεται να παραμένει στα όρια της παράνομης τουρκικής Navtex. Όπως και να ‘χει, στο ΓΕΕΘΑ αναμένουν την αποχώρηση του τουρκικού στόλου προτού αρχίσουν να αποσύρουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία από την περιοχή. Εάν το τουρκικό σκάφος “δέσει” τελικά στην Αττάλεια αυτό θα είναι μια καλή ένδειξη για τις τουρκικές διαθέσεις. Έως τότε, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.
Παράλληλα, προγραμματίζεται κοινή άσκηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη Σούδα βρίσκονται ήδη τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ, ενώ τη Δεύτερα θα φτάσουν τα τέσσερα F-16 που θα συμμετάσχουν σε κοινή αεροναυτική άσκηση που σχεδιάζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Η άσκηση θα λάβει χώρα νότια, δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, ακόμα και σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου νοτίως της Κρήτης. Τα αεροσκάφη των ΗΑΕ και της Ελλάδα και ελληνικές φρεγάτες θα πραγματοποιήσουν κοινά σενάρια που θα διαρκέσουν αρκετές μέρες, ενώ προγραμματίζεται και κοινή άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου.