Η Μόσχα ενοχλήθηκε απο τις δηλώσεις Ερντογάν περί συνέχισης του πολέμου με την Αρμενία
Αν και η Αρμενία παραδέχθηκε την ήττα από το Αζερμπαϊτζάν τον περασμένο μήνα διακόπτοντας τις εχθροπραξίες με μια επαίσχυντη συμφωνία για την αυτονομιστική περιοχή του Αρτσάχ, οι δύο χώρες δεν έχουν σφραγίσει ακόμη το τέλος της διαμάχης, με ευθύνη αποκλειστικά της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν σήμερα Πέμπτη για να συγχαρεί τις τουρκικές και τις αζερικές δυνάμεις για τη νίκη τους εναντίον των Αρμενίων, τους οποίους περιέγραψε ως κατακτητές.

Το Αζερμπαϊτζάν οργάνωσε μια στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν των θυμάτων του πολέμου, παρουσιάζοντας μερικά από τα βαριά όπλα που κατασχέθηκαν από τις αρμενικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της μάχης.

“Η ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών δεν σημαίνει ότι η μάχη έχει τελειώσει. Θα συνεχίσουμε τώρα σε πολλά άλλα μέτωπα, τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά. Το Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν και εντάχθηκε στην μητέρα πατρίδα μετά από 30 χρόνια λαχτάρας” τόνισε ο Ερντογάν προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για τα σχέδια του.
Αμέσως είχαμε την αντίδραση της Ρωσίας μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία σχολίασε τις δηλώσεις του Αζέρου και του Τούρκου προέδρου με δηκτικό τρόπο.

Σύμφωνα με την ίδια, “όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην επιστροφή της κατάστασης στην περιοχή σε μια ειρηνική πορεία, σταματώντας τις εχθροπραξίες και προσελκύοντας τα δύο μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να ξεκινήσουν οι περίπλοκες διαδικασίες για την επιστροφή των προσφύγων, να γίνει η αποκατάσταση των υποδομών, καθώς και η δημιουργία προϋποθέσεων για την ομαλοποίηση της ζωής.

Αυτό το έργο είναι εξαιρετικά επίπονο, και προχωρούμε από την παραδοχή ότι οι πολιτικές δηλώσεις πρέπει να συμβάλλουν ακριβώς σε αυτές τις διαδικασίες.

Επενδύθηκε πολλή προσπάθεια σε αυτό και χάθηκαν πολλές ζωές και καμία πολιτική δήλωση δεν πρέπει να τα αναιρεί όλα αυτά”, κατέληξε η ίδια με εντολή Πούτιν.

 

Αυτό που φοβούνται οι Ρώσοι είναι ότι οι Τούρκοι θα κάνουν αλλαγή στην πορεία τους λόγω Μπάιντεν και πιθανόν να φέρουν με την σειρά τους τους Αμερικανούς στην περιοχή και τότε η κρίση μπορεί να μεταλλαχθεί σε και πολύ χειρότερο και άκρως επικίνδυνο.

Έτσι μια κρίση στον Καύκασο θα “κατέβει” ταχύτατα στα Στενά, το Αιγαίο και θα φτάσει στην Μεσόγειο σε χρόνο μηδέν.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου και διήρκεσε έξι εβδομάδες, αναγκάζοντας τη Μόσχα να παρέμβει για κατάπαυση του πυρός.

Η περίοδος των μαχών πιστεύεται ότι άφησε πίσω τους περισσότερους από 5.000 στρατιώτες και πολίτες νεκρούς.

Η Αρμενία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ήταν η κύρια δύναμη που βοήθησε την επίθεση εναντίον της, καθώς βλέπει το Αζερμπαϊτζάν ως κράτος της νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η Τουρκία και ο Ερντογάν παρουσιάζει από την μηχανή της προπαγάνδας του παρέλαση των τουρκικών δυνάμεων με οθωμανικά εμβατήρια, δείχνοντας ποιες είναι ακριβώς οι προθέσεις του.

Το θέμα είναι το τι θα πράξουν για αυτό Μόσχα και Ουάσιγκτον, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε ένα αγώνα προσέλκυσης της Τουρκίας με το μέρους τους, αγνοώντας ότι το ηθικά ορθό πάντα υπερισχύει στο τέλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »