Η Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, έριξαν τα χαρτιά τους στο τραπέζι και όλοι τους τάσσονται υπέρ του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό είναι το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ και του Λόρδου Γουίλιαμ Χέιγκ, που διατυπώθηκε μέσω του παγκοσμιοποιητικού εκπροσώπου του βρετανικού BBC σε μια 14λεπτη συνέντευξη στις 22 Φεβρουαρίου 2023.
Ο Μπλερ ήταν πάντα ένας αγωγός της παγκοσμιοποιητικής διαβολικής συμμορίας, οπότε όταν μιλάει πρέπει να τον ακούμε, γιατί πάντοτε, υποχρεωτικά, δημοσιοποιούν τα σχέδιά τους εκ των προτέρων (τελετουργία σε κοινή θέα) και όμως τόσο λίγοι τους δίνουν σημασία. Ξεκινούν την συνέντευξη παπαγαλίζοντας την συνηθισμένη δυτική προπαγανδιστική γραμμή της στιγμής, που είναι η εμμονή τους να απαλλάξουν τον κόσμο από τον “κακό” Πούτιν, τον οποίο βλέπουν ως το τελευταίο εμπόδιο για να εγκαινιάσουν το ουτοπικό τους μονοκοσμικό τεχνοκρατικό υπερκράτος που θα βασίζεται σε παγκόσμιες ψηφιακές ταυτότητες για όλους και στην αντικατάσταση των μετρητών με παγκόσμια ψηφιακά νομίσματα- αυτά είναι τα δύο πράγματα που θα επιτρέψουν την 24ωρη παρακολούθηση και αξιολόγηση, σκεφτείτε το social credit scores, όλων των πολιτών στο σύστημα. Αλλά, με δεδομένες τις παταγώδεις αποτυχίες τους, αυτό φαντάζει με όνειρο θερινής νυχτός.
1. Ποιος ξοδεύει τι ποσό χρημάτων σε ποια αγαθά και υπηρεσίες, πού και με ποιον τα ξοδεύει;
2. Η παρακολούθηση όλων των πόρων με καθορισμένες κατανομές άνθρακα για κάθε παγκόσμιο πολίτη.
3. Παρακολούθηση της μετακίνησης παγκόσμιων πολιτών και των πραγμάτων σε όλο το σύστημα.
4. Ακόμη και η παρακολούθηση του τι μπαίνει στο σώμα κάθε πολίτη στον κόσμο.
Τα ανθρώπινα όντα θεωρούνται απλώς ένα ακόμη περιουσιακό στοιχείο του συστήματος, χωρίς να διαφέρουν από τα widgets, τις μηχανές και τις πρώτες ύλες. Όλο αυτό το σύστημα – η ουτοπία τους, η δυστοπία μας – εξαρτάται από την ήττα του Πούτιν. (Φυσικά δεν είναι μόνο ο Πούτιν το εμπόδιο τους)
«Τελειώνει μόνο όταν είναι απολύτως σαφές στον Πούτιν ότι οι πολεμικές του φιλοδοξίες δεν μπορούν να επιτύχουν», δήλωσε ο Μπλερ.
Ούτε ο Μπλερ ούτε ο Χέιγκ φάνηκαν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας.
«Δεν υπάρχει κανένα σημάδι πραγματικής πυρηνικής κλιμάκωσης», δήλωσε ο Χέιγκ, αυτό είναι ένα απροκάλυπτο ψέμα.
Ο Demitri Medvedev, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε ξεκάθαρα μόλις πριν από λίγες εβδομάδες:
«Δεν περνάει από το μυαλό κανενός από τους άθλιους να βγάλει το εξής στοιχειώδες συμπέρασμα: Ότι η απώλεια μιας πυρηνικής δύναμης σε έναν συμβατικό πόλεμο θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο. Οι πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν χάσει ποτέ μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η μοίρα τους. Και αυτό θα έπρεπε να είναι προφανές για τον καθένα».
Ο Μπλερ και ο Χέιγκ είπαν ότι η Δύση πρέπει να συνεχίσει να παρέχει απεριόριστα όπλα στην Ουκρανία έως ότου ο Πούτιν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα τα καταφέρει. Η Ουκρανία πολεμά γενναία και θα νικήσει τον Πούτιν, ή έτσι πάει στο μυαλό αυτών των δυτικών παγκοσμιοποιητών, μπλα, μπλα, μπλα, με όλα τα ηλίθια ψέματα που σκοπό έχουν να προετοιμάσουν τις δυτικές μάζες να πιστέψουν ότι ο Πούτιν μπορεί να νικηθεί και θα αναγκαστεί να δεχτεί μια ταπεινωτική ειρήνη με τους όρους της Δύσης, η οποία θα περιλαμβάνει την αυτοπαράδοσή του για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. (LOL)
Όλα αυτά είναι ανοησίες και το ξέρουν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος σαν τον Τόνι Μπλερ μπορεί να είναι τόσο ηλίθιος όσο παρουσιάζεται σε αυτή την συνέντευξη και το ίδιο ισχύει και για τον λόρδο Χέιγκ. Πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να δεχτεί την ήττα στην Ουκρανία και ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξαπολύσει το ανώτερο πυρηνικό του οπλοστάσιο στην Δύση πριν τους διασκεδάσει μια τέτοια σκέψη.
Ο Μπλερ λέει στην συνέντευξη ότι πιστεύει στην Κίνα και θα παίξει το ρόλο του ειρηνοποιού, “κρατώντας την Ρωσία πίσω”. Ναι, το κρινόλευκο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα καβαλήσει ένα λευκό άλογο και θα σώσει την Δύση από την πυρηνική εξόντωση αυτού του βρώμικου Ρώσου δυνάστη. Δεν το συζητώ!
Ο Μπλερ και ο Χέιγκ προτείνουν επίσης σε αυτή την συνέντευξη ότι η Δύση θα σωθεί από την ανώτερη τεχνολογία της, αρκεί να την αγκαλιάσουμε και να υποταχθούμε σε ψηφιακές ταυτότητες που θα επιτρέπουν σε όλους μας να παρακολουθούμε και να παρακολουθούμαστε 24 ώρες το 24ωρο.
Αυτό είναι βγαλμένο κατευθείαν από το εγχειρίδιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των δαιμονισμένων πολιτικών για να μας οδηγήσουν στην νέα παγκόσμια τάξη που έχουν σχεδιάσει από καιρό.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η φαντασίωση της νέας παγκόσμιας τάξης των παγκοσμιοποιητών του WEF δεν θα συμβεί ποτέ, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που την οραματίζονται στην Ουάσιγκτον, την Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ζει σε μια χώρα που βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, από το τέλος του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά τα ισχυρά έθνη και οι αυτοκρατορίες φτάνουν στο τέλος τους και φαίνεται ότι έχουμε ακριβώς τους τύπους ηγετών που θα μας οδηγήσουν σε αυτό το τέλος.
Ο Μπλερ πιστεύει πραγματικά ότι η Κίνα θα μας σώσει. Μάλλον δεν πρέπει να είδε το σχόλιο του κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Wang Yi, ο οποίος δήλωσε ότι “η Κίνα είναι έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της με την Ρωσική πλευρά”. Ο Yi επεσήμανε ότι η συνεργασία της Κίνας με την Ρωσία θα γίνει “σε όλους τους τομείς” προς την επίτευξη μιας αναδιαρθρωμένης παγκόσμιας τάξης που η Κίνα και η Ρωσία θεωρούν “πιο δίκαιη”. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από ένα άρθρο του Ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Tass με ημερομηνία Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, στο οποίο περιλαμβάνονται οι δηλώσεις του Yi:
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της με την Ρωσία για να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντα και να προωθήσει αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε όλους τους τομείς, δήλωσε ο Wang Yi, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Δήλωσε καθώς συναντήθηκε με τον γραμματέα του Ρώσου Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ.
«Κατά την διάρκεια μιας εικονικής συνάντησης στα τέλη του περασμένου έτους, οι ηγέτες μας (ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν – TASS) κατέληξαν σε ένα σχέδιο για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την ρωσική πλευρά, σύμφωνα με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, να υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντα και τις αρετές και να προωθήσουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε όλους τους τομείς», είπε.
Πρόκειται για δύο χώρες των οποίων τα συμφέροντα συγκλίνουν την ίδια στιγμή που τα συμφέροντα της Κίνας και των ΗΠΑ φαίνεται να αποκλίνουν. Αυτό που έχουμε είναι Κίνα-Ρωσία-Βόρεια Κορέα-Ιράν να ανταγωνίζονται με τις ΗΠΑ-Ηνωμένο Βασίλειο-Ισραήλ-ΝΑΤΟ για το ποιος θα καθίσει στην κορυφή του βουνού και θα κάνει κουμάντο στην επερχόμενη νέα ψηφιακή παγκόσμια τάξη.
Αν κάποιος, συμπεριλαμβανομένου και του Τόνι Μπλερ, νομίζει ότι η απόφαση της Κίνας να “ενώσει τις δυνάμεις της” με την Ρωσία αποκλείει το ενδεχόμενο να βοηθήσει την Ρωσία να καταλάβει την Ουκρανία, πλανάται πλάνην οικτράν. Η Ρωσία θα νικήσει την Ουκρανία και πιθανότατα θα καταλήξει να προσαρτήσει ολόκληρη την χώρα, αντί να χαράξει απλώς το ανατολικό τμήμα που κατοικείται από Ρωσόφωνους, όπως είχαν αρχικά σχεδιάσει.
Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει.
Σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους διανοούμενους της Γαλλίας, τον Εμανουέλ Τοντ. Μιλώντας πρόσφατα στην γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο ανθρωπολόγος και ιστορικός υποστήριξε ότι, σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι η Ρωσία έχει περισσότερα να χάσει από τους φιλελεύθερους αντιπάλους της, η Δύση έχει επισήμως εισέλθει σε μια «υπαρξιακή» σύγκρουση.
«Είναι προφανές ότι η σύγκρουση της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε ως περιορισμένος εδαφικός πόλεμος και κλιμακώθηκε σε μια παγκόσμια οικονομική σύγκρουση μεταξύ ολόκληρης της Δύσης από την μια και της Ρωσίας και της Κίνας από την άλλη, έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο πόλεμο», είπε ο Τοντ στην γαλλική εφημερίδα.
Αναγνώρισε, βέβαια, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λάθος υπολογισμό στην αρχή της σύγκρουσης, υποθέτοντας ότι η Ουκρανία θα υποχωρούσε με το πρώτο σημάδι επιθετικότητας, αλλά σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό, η ίδια η Ρωσία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες όλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των δικών της ανθρώπων, οι οποίοι «δεν προέβλεπαν» ότι θα ήταν σε θέση να αντέξει την οικονομική πίεση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Ο Τοντ, ο οποίος στο παρελθόν ήταν επικριτικός για την δυτική διεθνή τάξη πραγμάτων, έγραψε το βιβλίο με τίτλο: «Μετά την Αυτοκρατορία: Η κατάρρευση της αμερικανικής τάξης» (After the Empire: The Breakdown of the American Order) πριν από από 20+ χρόνια. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, επέκτεινε κάπως την πρότερη θέση του, λέγοντας ότι:
«Η αντίσταση της ρωσικής οικονομίας στις κυρώσεις ωθεί το αμερικανικό αυτοκρατορικό σύστημα προς τον γκρεμό. Εάν η Ρωσία καταφέρει να εξαντλήσει την ευρωπαϊκή οικονομία, διατηρώντας παράλληλα την κινεζική υποστήριξη, οι αμερικανικοί νομισματικοί και χρηματοοικονομικοί έλεγχοι στον κόσμο θα καταρρεύσουν μαζί με την δυνατότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να χρηματοδοτήσουν το τεράστιο εμπορικό τους έλλειμμα». πρόσθεσε.
Ο ιστορικός συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό με την ανάλυση του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και υποστηρικτή της «ρεαλιστικής» εξωτερικής πολιτικής, Τζον Μιρσάιμερ ότι «από την άποψή τους, οι Ρώσοι βρίσκονται σε έναν πόλεμο αμυντικό και προληπτικό. Διότι αυτό είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για αυτούς, θα αντεπιτεθούν σκληρότερα». Ωστόσο, ο Τοντ αντέτεινε ότι ο Αμερικανός συνάδελφός του «υπερεκτιμά την χώρα του» πιστεύοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την συμμετοχή τους στην Ουκρανία ως «ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ άλλων» και ότι η μακροχρόνια πεποίθηση της αμερικανικής εξαιρετικότητας είναι αδικαιολόγητη.
«Η Αμερική δεν μπορεί να αποσυρθεί από την σύγκρουση, όχι περισσότερο από την Ρωσία, δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν. Γι’ αυτό βρισκόμαστε τώρα σε έναν ατελείωτο πόλεμο, σε μια αντιπαράθεση, της οποίας το αποτέλεσμα πρέπει να είναι η κατάρρευση του ενός ή του άλλου» ανέφερε. Η πρόσθετη προοπτική της Κίνας να διεξαγάγει ψυχρό πόλεμο εναντίον της Δύσης θα οδηγήσει στην άνοδο αναπτυσσόμενων χωρών, όπως η Ινδία, σύμφωνα με τον Γάλλο διανοούμενο, ενώ η Ευρώπη θα συνεχίσει να παρακμάζει.
Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι δύο φορές πιο πυκνοκατοικημένες από την Ρωσία, εκτιμά ο Τοντ, μόνο το 7% των Αμερικανών φοιτητών επικεντρώνεται στον τομέα της μηχανικής, σε σύγκριση με το 25% της Ρωσίας. «Οι ΗΠΑ καλύπτουν το κενό με ξένους φοιτητές, αλλά είναι κυρίως Ινδοί και ακόμη περισσότερο Κινέζοι. Είναι ένα δίλημμα της αμερικανικής οικονομίας: μπορεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από την Κίνα μόνο με την εισαγωγή ειδικευμένου κινεζικού εργατικού δυναμικού», παρατήρησε ο Εμανουέλ Τοντ.
Επιπλέον, η ήπια δύναμη του αμερικανικού και δυτικοευρωπαϊκού φιλελευθερισμού δεν είναι πια τόσο ελκυστική όσο νομίζουμε. «Για την συλλογική μη Δύση, η Ρωσία επιβεβαιώνει έναν καθησυχαστικό ηθικό συντηρητισμό», σημείωσε ο Τοντ. Πράγματι, δεν είναι ο Πούτιν, που είναι απομονωμένος: «Όταν κοιτάμε τις ψήφους στον ΟΗΕ, βλέπουμε ότι το 75% του κόσμου δεν ακολουθεί την Δύση, η οποία τότε φαίνεται πολύ μικρή». Σε αυτό, που αποκαλείται «η εποχή του ισχυρού άνδρα», η Αμερική και οι ιδεολογικοί της σύντροφοι φαίνονται όλο και πιο εύθραυστοι και καταρρέουν.
Ο Μπάιντεν δεν θεωρεί πως είναι «λογικό» η Κίνα να διαπραγματευτεί την έκβαση της σύρραξης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε την Παρασκευή (24-02-2023) ότι η ιδέα πως η Κίνα θ’ αναλάβει να διαπραγματευτεί την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι «λογική», μετά την δημοσιοποίηση κειμένου θέσεων από την Κινεζική διπλωματία για την ένοπλη σύρραξη, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. Με δεδομένο ότι «το επαινεί ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, πώς θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπάιντεν αναφερόμενος στο κείμενο στην συνέντευξη που παραχώρησε.
«Δεν είδα τίποτα σε αυτό που θα υποδείκνυε πως υπάρχει κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από την Ρωσία αν το κινεζικό σχέδιο εφαρμοζόταν. Η ιδέα ότι η Κίνα θα διαπραγματευτεί την έκβαση ενός πολέμου που είναι εντελώς άδικος για την Ουκρανία απλά δεν είναι λογική», επέμεινε.
Το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από το Κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων καλεί να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός, ενώ προειδοποιεί εναντίον της χρήσης πυρηνικών όπλων. Το κείμενο γενικότερα επαναλαμβάνει ήδη διατυπωμένες θέσεις της Κίνας αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αγοράζονται και πληρώνονται από τα παγκοσμιοποιημένα δυτικά εταιρικά συμφέροντα, δεν μας λένε τι λένε η Κίνα και η Ρωσία και πόσο στενά συνεργάζονται στρατηγικά. Έτσι, το 99% των Αμερικανών παραμένουν σε πλήρη άγνοια της τρέχουσας πορείας προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα, χωρίς καν να γνωρίζουν ότι οι κυβερνητικοί ηγέτες τους είναι σαν λύκοι με ενδύματα προβάτων που τους οδηγούν στην σφαγή.
Δεν μας λένε τι είπε ο Πούτιν στην βαρυσήμαντη ομιλία του στις 21 Φεβρουαρίου 2023, η οποία απευθυνόταν τόσο στην Δύση όσο και στον ίδιο του το λαό. (Μπορείς να την διαβάσεις εδώ στα terrapapers στα Ελληνικά: H ομιλία του Β. Πούτιν προς το έθνος της Ρωσίας.)
Ο Μπάιντεν αποφάσισε να κάνει μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία και έδωσε την δική του ομιλία την ίδια μέρα, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης από την ομιλία του Πούτιν. Φαίνεται ότι αυτό που ήθελε το πέτυχε, καθώς άνοιξα το ραδιόφωνο για να ακούσω τους τίτλους ειδήσεων και δεν άκουσα ούτε μια λέξη για την ομιλία του Πούτιν, παρά μόνο για την ομιλία του Μπάιντεν στις 20 Φεβρουαρίου 2023 με την «αιφνιδιαστική» έφοδο του Μπάιντεν στο Κίεβο, η οποία, σύμφωνα με τα πάντα καλά πληροφορημένα έγκυρα μέσα μας, ήταν χωρίς προηγούμενο, «ταπείνωσε τον Πούτιν», ήταν μια εντελώς απρόσμενη έκπληξη κ.ο.κ.
Τα μέσα ενημέρωσης αιφνιδιάστηκαν ίσως, αλλά μόνον αυτά: ο πρώτος που ήξερε το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στο Κίεβο ήταν φυσικά ο «ταπεινωμένος» και «έκπληκτος» Πούτιν και οι Ρώσικες αρχές. Δεν είναι κάτι που δεν το ξέραμε: είναι αδύνατο οι δυτικοί ηγέτες που έχουν επισκεφτεί το Κίεβο να το έχουν κάνει κινδυνεύοντας να τους έρθει στο κεφάλι κανένας πύραυλος κατά λάθος. Πάντα υπάρχουν οι σχετικές συνεννοήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά έχει άλλη χάρη να το μαθαίνει κανείς από το στόμα του Τζέικ Σάλιβαν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου και μεγάλου ρωσοφάγου.
Όπως και αν έχει, εκτός από τις όποιες συνομιλίες μεταξύ του Μπάιντεν και του Ζελένσκι, που μικρή σημασία έχουν καθαυτές, η επίσκεψη είχε πολλαπλούς συμβολισμούς και μηνύματα τα οποία όμως κυρίως απευθύνονταν προς το εσωτερικό των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι όλο και περισσότερες αντιδράσεις. Δεν είναι μόνο η όλο και μικρότερη υποστήριξη των Αμερικανών στον πόλεμο ούτε η τραγικά χαμηλή δημοφιλία του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις.
Είναι και το ότι δεν έχει διαφύγει της προσοχής κανενός πως η κυβέρνηση διαχειρίστηκε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα εντελώς ερασιτεχνικά. Από την αρχή η ρητορική της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν αλλοπρόσαλλη και οι ισχυρισμοί της πρόχειροι και εξωπραγματικοί. Για παράδειγμα, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Θα μετατρέψουμε το ρούβλι σε συντρίμμια». Το ρούβλι, ένα χρόνο μετά, έχει περίεργη συμπεριφορά για συντρίμμι: έχει ενισχυθεί από τα 130 ανά δολάριο πέρσι, στα 75 τώρα, σχεδόν διπλασιάζοντας την ισοτιμία του.
Ομοίως, οι σχεδιασμοί της υπερδύναμης ήταν χωρίς βάθος, χωρίς υπολογισμό των κινήσεων του αντιπάλου. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν εδώ και χρόνια την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και υποδαύλισαν την ουκρανική επιθετικότητα στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.
«Ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Ο πόλεμος ξεκίνησε το 2014», δηλαδή με το πέρας του ευρω-Μαϊντάν. Να σημειώσουμε ότι αυτά δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδουν τα ιντερνετικά bots του Πούτιν, αλλά οι δηλώσεις του γραμματέα του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο επίσημο σάιτ της συμμαχίας και οι οποίες συνεχίζουν: «Και απο το 2014 οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία, με στρατιωτική εκπαίδευση, με εξοπλισμό, ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις το 2022 ήταν πολύ πιο δυνατές από το 2014. Και φυσικά αυτό έκανε τεράστια διαφορά όταν ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να επιτεθεί».
Η εισβολή της Ρωσίας είναι αναμφισβήτητα μια επιθετική κίνηση, αλλά δεν ήταν κι εντελώς, μα εντελώς απρόκλητη… και τώρα πλέον κρίνεται η ύπαρξή της.
Ο Πούτιν είπε πολλά για την αποφασιστικότητα των Ρώσων να καταπολεμήσουν την δυτική καταπάτηση του πολιτισμού, της οικονομίας και της ασφάλειάς τους. Η Αμερικανική κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον έχει πλέον ανατινάξει τον αγωγό φυσικού αερίου της Ρωσίας, πηγή φθηνού φυσικού αερίου για την Δυτική Ευρώπη και εσόδων για την Ρωσία, ενώ εξάγει δηλητηριώδη προπαγάνδα LGBTQ+, την οποία ο Πούτιν χαρακτήρισε “αντι-οικογενειακή” και έχει βαφτίσει τον ίδιο τον Πούτιν ένοχο για διεθνή εγκλήματα πολέμου.
Αυτή είναι μια τριπλή απειλή για την οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ύπαρξη της Ρωσίας που ο Πούτιν είπε ότι δεν θα γίνει ανεκτή. Θα στείλει και τον τελευταίο Ρώσο στο πολεμικό μέτωπο και αν αυτό δεν λειτουργήσει θα μας ρίξει πυρηνικά. Αναφέρουμε το πιο σημαντικό απόσπασμα από την ομιλία του Πούτιν, το κομμάτι που κάθε Αμερικανός και Ευρωπαίος πρέπει να διαβάσει και να κατανοήσει.
“Θέλω να τονίσω: Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ λένε ευθέως ότι στόχος τους είναι να προκαλέσουν μια στρατηγική ήττα στην Ρωσία. Και, μετά από αυτό, πρόκειται να περιηγηθούν στους αμυντικούς μας χώρους σαν να μην συμβαίνει τίποτα; (αναφορά στην συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων που ανέστειλε ο Πούτιν). Ένα πράγμα που πρέπει να είναι σαφές σε όλους. Όσο μεγαλύτερη είναι η εμβέλεια των δυτικών συστημάτων που φτάνουν στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα αναγκαστούμε να απομακρύνουμε την απειλή από τα σύνορά μας.
Η δυτική ελίτ δεν κρύβει τους στόχους της, που είναι, «η στρατηγική ήττα της Ρωσίας». Τι σημαίνει αυτό για εμάς; Αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζουν να μας τελειώσουν μια για πάντα. Με άλλα λόγια, σχεδιάζουν να μετατρέψουν μια τοπική σύγκρουση σε μια παγκόσμια αντιπαράθεση. Έτσι το αντιλαμβανόμαστε και θα αντιδράσουμε αναλόγως, διότι αυτό αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την χώρα μας”.
Αν συμφωνείτε ή όχι με αυτό δεν έχει σημασία. Έτσι νιώθει η κυβέρνηση του Πούτιν και θα ενεργήσει ανάλογα. Επισήμως για την Ρωσία αυτός ο πόλεμος είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Δεν πρόκειται για μια απλή ρητορεία. Η διαπίστωση της ύπαρξης υπαρξιακού κινδύνου, δικαιολογεί για όλες τις πυρηνικές δυνάμεις και την χρήση πυρηνικών όπλων. Δεν σημαίνει αυτό ότι τα εν λόγω όπλα θα χρησιμοποιηθούν. Σημαίνει όμως ότι κατά την ρωσική ηγεσία, ο δικαιολογητικός λόγος χρήσης τους είναι υπαρκτός. Αυτό που μένει (χωρίς να υπονοούμε ότι η απόφαση θα ληφθεί αψήφιστα) είναι η ενεργοποίηση της επιλογής. Βεβαίως, τα «γεράκια» τύπου Νούλαντ κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να φέρουν αυτό το ενδεχόμενο πιο κοντά.
Από την ομιλία Μπάιντεν αυτή την φορά, προκύπτει η επαναβεβαίωση της απόφασης των ΗΠΑ να διεξάγουν τον πόλεμο με την Ρωσία για όσο θα υπάρχουν Ουκρανοί διατεθειμένοι να πεθάνουν. Κυριολεκτικώς μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό. Σε αυτό το πλαίσιο θα διακινδυνεύσουν να πατήσουν πολλές Ρωσικές κόκκινες γραμμές. Δεν υπάρχει επομένως σήμερα προοπτική ειρήνης παρά μόνο στην βάση της καθαρής, καθολικής ήττας της μίας από τις δύο πλευρές.
Οι δυτικοί σχεδιασμοί αλλάζουν ανά δεκαπενθήμερο. Πότε τα δελτία γεμίζουν με εκτιμήσεις επισήμων περί «αιφνιδιαστικών» αντεπιθέσεων· πότε επιστρέφει η ρητορική για την φθορά μέχρι εξαφάνισης των Ρώσων α λα Αφγανιστάν. Στην αρχή, όπως είπαμε, υπήρχε η τάση να ποντάρουν σε καρικατούρες τύπου Ναβάλνι (αν και αυτό το σχέδιο τέλειωσε νωρίς, ύστερα από την ανυπαρξία μαζικών διαδηλώσεων στην Μόσχα). Μόνη σταθερά η αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.
Τα οπλικά συστήματα τώρα, είναι κερδοφόρα μόνο όταν είναι περίπλοκα και ακριβά. Η τεράστια πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχει προσανατολιστεί σε αυτά ακριβώς τα ακριβά συστήματα. Τα νατοϊκά πολεμικά δόγματα περιστρέφονται βασικά γύρω από την ανάγκη κερδοφορίας των ομίλων: ο πόλεμος του μέλλοντος θα είναι αεροπορικός, δικτυακός και γρήγορος, λένε, όπως στην Γιουγκοσλαβία.
Οι Ρώσοι σε αυτήν την σύγκρουση απόδειξαν ότι καλά μεν τα νέα συστήματα και τα stealth αεροσκάφη και τα σμήνη από drones, αλλά ο πόλεμος εξακολουθεί να διεξάγεται στην βάση της κατοχής εδάφους. Και αν έχεις καταφέρει να αρνηθείς πρόσβαση σε αεροπορία, ο αποδοτικότερος τρόπος κατοχής εδάφους είναι ο πόλεμος φθοράς με χρήση του παλιού καλού πυροβολικού και ίσως φτηνών drones των λίγων χιλιάδων δολαρίων, ακριβώς δηλαδή των σχετικά φτηνότερων και επομένως, δυστυχώς για τους Αμερικάνους, των λιγότερο κερδοφόρων όπλων.
Ο βιομηχανικός πόλεμος, που τον κερδίζει αυτός που έχει την αποτελεσματικότερη και φτηνότερη βιομηχανική βάση, εξακολουθεί να ισχύει. Το πυροβολικό, με τις λίγες εκατοντάδες ρούβλια ανά οβίδα, είναι σε θέση να καταστρέφει οπλισμό εκατομμυρίων.
Στην Ουκρανία έχουν εισρεύσει από την Δύση μέχρι στιγμής πάνω από 150 δισ. δολάρια και σε μετρητά (για να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση) και σε εξοπλισμό, ενώ οι σύμμαχοι έχουν υποσχεθεί κι άλλα. Το ρευστό έχει ήδη τελειώσει. Οι πρόσφατες εκκαθαρίσεις λόγω διαφθοράς διαφόρων δευτεροκλασάτων μελών της κυβέρνησης Ζελένσκι δείχνουν ότι τα περιθώρια υπομονής ως προς την διασπάθιση αυτών των χρημάτων δεν είναι τελικά άπειρα.
Οι αγανακτισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι πάντως απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την κατηγορία περί διαφθοράς. Η κατηγορία είναι αναμφισβήτητα αληθής, αλλά από μία ορισμένη πλευρά είναι επίσης κάπως αστεία: ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που παλιότερα είχε πιέσει την ουκρανική κυβέρνηση να διορίσει τον γιό του στο Δ.Σ. της κρατικής εταιρίας πετρελαίων, μια ιστορία με το δικό της εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Αλλά σημαντικότερη είναι η φθορά του πολεμικού υλικού (οι απώλειες σε ζωές ελάχιστα ενδιαφέρουν προφανώς τους ηγέτες μας). Και αυτό γιατί τα αποθέματα πολεμικού υλικού εξαντλούνται. Δεν υπάρχουν πολλά ακόμα όπλα που μπορούν να υποσχεθούν οι σύμμαχοι. Πόσο άσχημα είναι τα πράγματα; Ο Μπάιντεν έχει ως τώρα στείλει πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια στην Ουκρανία.
Το μικρότερο από όλα τα πακέτα που είχε ως πρόσφατα ανακοινώσει ήταν 10 δισ. δολάρια. Και όμως, στην επίσκεψή του στο Κίεβο, που περιμέναμε να ανακοινώσει κάποιο πολύ μεγάλο ποσόν (πρώτη του επίσκεψη άλλωστε), υποσχέθηκε μόλις μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Το ποσόν αυτό είναι αστείο· με βάση τις ως τώρα ανάγκες των Ουκρανών αντιστοιχεί σε 2-3 μέρες πολέμου. Κρίνοντας από αυτό κι άλλα αντίστοιχα (μείωση παρεχόμενου οπλισμού και σε ποιότητα και σε ποσότητα κλπ.) βγαίνει το συμπέρασμα ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται αντιμέτωπο με κάποια αντικειμενικά όρια.
Οι σπασμωδικές κινήσεις των ΗΠΑ δεν αρέσουν σε τμήματα του βαθέος κράτους που κατανοούν την δυναμική της ηγεμονίας που οφείλει να εξασκεί η υπερδύναμη κι επομένως κατανοούν ότι για να κερδίσεις έναν πόλεμο μπορεί να χρειαστεί να χάσεις μια μάχη, ή ότι ήταν λάθος το σαμποτάζ του Nord Stream. Τα ίδια τμήματα κατανοούν ότι οι φρενήρεις κυρώσεις στην Ρωσία (που επιβλήθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου 2022, πριν δηλαδή την εισβολή), η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και η αποβολή από το SWIFT (το αμερικανικό σύστημα διεθνών διατραπεζικών διακανονισμών), δεν είναι σωστές κινήσεις, αφού υπονομεύουν την κανονιστική για τον Καπιταλισμό θέση της υπερδύναμης. Το αυτό πιστεύουν και η FED με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θεωρούν τις κυρώσεις αντιπαραγωγικές.
Η ανησυχία στο βαθύ κράτος έχει να κάνει και με το γεγονός ότι τον Μπάιντεν δεν μπορούν να τον ξεφορτωθούν εύκολα. Γιατί αντιπρόεδρος είναι η Κάμαλα Χάρις, αν την θυμάστε, η πιο αποτυχημένη αντιπρόεδρος στην ιστορία του θεσμού, η οποία κρύβεται αυτή την στιγμή για να μην ρίξει κι άλλο τα ήδη μηδενικά ποσοστά του προέδρου -τόσο αγαπητή είναι.
Το επόμενο μεγάλο βήμα στην πορεία προς τον πλήρη Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο θα είναι η Ρωσία να διώξει από την χώρα της την πρέσβειρα των ΗΠΑ Λιν Τρέισι. Αυτό είναι το σήμα ότι τα πράγματα έχουν προχωρήσει στο σημείο χωρίς επιστροφή στην πορεία προς τον πιο καταστροφικό πόλεμο στην παγκόσμια ιστορία. Μάλιστα, Ρώσοι διπλωμάτες παρέδωσαν στην Λιν Τρέισι ένα σημείωμα που την καλούσε σε συνάντηση στην Μόσχα, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα. Οι International Business Times αναφέρουν ότι στην Τρέισι θα δοθεί το ακόλουθο μήνυμα:
«Στην πρέσβειρα των ΗΠΑ, Λιν Τρέισι, δόθηκε σημείωμα διαμαρτυρίας από το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ρωσία προέτρεψε τις ΗΠΑ να απομακρύνουν το υπηρετικό προσωπικό και τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους από την Ουκρανία. Η Ρωσία ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν την εχθρική, αντιρωσική δραστηριότητα, να σταματήσουν να τροφοδοτούν τον Ουκρανικό στρατό με όπλα και να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να επιτεθεί σε στόχους εντός της Ρωσίας παρέχοντάς τους αναφορές πληροφοριών.»
Φυσικά η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αρνηθεί όλα αυτά τα αιτήματα και σε αυτό το σημείο η Τρέισι πιθανότατα θα πάρει την κάτω βόλτα, κλείνοντας τον τελευταίο εναπομείναντα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Αυτή λοιπόν ήταν μια μνημειώδης εβδομάδα.
Οι θέσεις της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ/Βρετανίας/ΝΑΤΟ έχουν αποκαλυφθεί.
Κανείς δεν φαίνεται να υποχωρεί από τις απαιτήσεις του.
Προσευχηθείτε για ειρήνη. Προετοιμαστείτε για τον πόλεμο.
Προετοιμαστείτε για όλα όσα θα φέρει η πραγματικότητα που θα βιώσουμε σύντομα. Διότι αν δεν υπάρξει μια θαυματουργή παρέμβαση, φαίνεται, πως ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος.
…Και μην ξεχάσετε να ψηφίσετε, ν’ ακούτε τους ειδικούς και να μένετε ασφαλείς στις ιδεοληψίες σας.