Τρομερά παιχνίδια εξουσίας ανάμεσα σε Τουρκία-Αρμενία-Ρωσία με επίκεντρο το Ναγκόρνο
ΟΠούτιν φέρεται σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς να είναι “πυρ και μανία” με τον Τούρκο ομόλογο του για το ύπουλο παιχνίδι που του έπαιξε κοντά στα σύνορα της χώρας του.
“Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στα πρόθυρα να διασχίσει την κόκκινη γραμμή του Πούτιν, καθώς η σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι διαφορετική από εκείνη στη Συρία και τη Λιβύη”, δήλωσε ο Κερίμ Χας, αναλυτής τουρκικών ζητημάτων σε ινστιτούτο με έδρα τη Μόσχα.
Ο Andrey Kortunov, γενικός διευθυντής του ρωσικού συμβουλίου διεθνών υποθέσεων, (ένα think tank που είναι συνδεδεμένο με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας), είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες ότι η σχέση μεταξύ του Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, αφού ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να πέρασε τη κόκκινη γραμμή με την εμπλοκή του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
“Αν δεν πέρασε την κόκκινη γραμμή ακόμη ο Ερντογάν, τότε ευρίσκεται ένα μόνο βήμα από το να το κάνει και ο Πούτιν είναι πυρ και μανία για αυτό”, δήλωσε ο Χας.
Η σχέση μεταξύ των δύο ηγετών ήταν ήδη τεταμένη πριν ξεκινήσουν οι μάχες γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 27 Σεπτεμβρίου, επιβεβαίωσε ο ίδιος.
Η Ρωσία και η Τουρκία μπορεί να κατάφεραν να δημιουργήσουν μια σχέση που ήταν αμοιβαία επωφελής, αλλά αυτή διαλύεται σιγά-σιγά λόγω των επιπλοκών στους εμφύλιους πολέμους της Συρίας και της Λιβύης, όπου και οι δύο πρόεδροι υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές. Είναι ταυτόχρονα στρατηγικοί εταίροι και ανταγωνιστές, και αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ ακόμη.
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ωστόσο έχει ξεχωριστή σημασία για τη Ρωσία
Οι δύο χώρες είχαν στρατιωτικούς συμβούλους, μισθοφόρους και στρατεύματα σε Συρία και Λιβύη, αλλά η τουρκική πρόκληση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε τόσο κοντινή απόσταση από τη Ρωσία, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακούσια κλιμάκωση και μόνιμη καταστροφή της εταιρικής σχέσης”, πρόσθεσε ο ίδιος.
“Ο Πούτιν δεν θα επιτρέψει περισσότερη τουρκική παρέμβαση στο Καραμπάχ, το οποίο είναι γνωστό ως κατώφλι της Ρωσίας”, δήλωσε ο Χας.
Η Τουρκία, από την πλευρά της, δεν έκρυψε την υποστήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς έχει μακροχρόνιους πολιτιστικούς, ιστορικούς και οικονομικούς και θρησκευτικούς δεσμούς.
Η Άγκυρα παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση των Αζέρων στις μάχες που ξέσπασαν με τους Αρμένιους και αυτό έχει εκνευρίσει σε μέγιστο βαθμό το Κρεμλίνο.
Αρμενία, Ρωσία, Γαλλία και Ιράν κατηγόρησαν την Τουρκία για τους Σύρους μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν
Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «ανησυχεί βαθιά» από την ανάπτυξη Τζιχαντιστών από Συρία και Λιβύη στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
“Η Τουρκία μέσω των ισλαμιστών μαχητών ασκεί επιρροή σε πολλά μέτωπα”, δήλωσε ο Χας ενώ συνέχισε λέγοντας ότι “ο Πούτιν είναι έξαλλος με την παρουσία τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσω της Τουρκίας”.
“Ο Πούτιν διατηρεί ναι μεν αισθήματα δυσαρέσκειας για την παρέμβαση της Τουρκίας στο Ναγκόρνο, ενώ ταυτόχρονα αποστασιοποιείται φαινομενικά από αυτή, ως μέρος μιας στρατηγικής για την τιμωρία του Αρμένιου Πρωθυπουργού Νικολ Πασινιάν και της κυβέρνησής του, η οποία αντιστέκεται στην επιστροφή της χώρα του στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας”, δήλωσε ο Ρώσος αναλυτής.
Μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Pashinyan όταν ήρθε στην εξουσία μετά από μια σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά της Μόσχας, ήταν η μείωση της εξάρτησης της Αρμενίας από τη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί επιτυχώς τον φόβο των Τούρκων στην Αρμενία για να αποκαταστήσει τον έλεγχο της χώρας.
Οπότε για μία ακόμη φορά βλέπουμε ένα τεράστιο παιχνίδι που στήθηκε με αφορμή την διένεξη στο Ναγκόρνο στο οποίο συγκρούονται πολλά και διαφορετικά συμφέροντα, τα οποία όμως σε εύλογο χρονικό διάστημα μπορούν να πυροδοτήσουν ακόμα και περιφερειακό πόλεμο.
Οι Τούρκοι είναι παντού μέσα παίζοντας τα δικά τους “οθωμανικά” παιχνίδια χωρίς την άδεια του Ρώσου προέδρου, στην αυλή της Ρωσίας, και αυτό ίσως αποβεί μοιραίο για τον Ερντογάν αν συνεχίσει να το πράττει.