”Τουρκία και Ισραήλ αναπόφευκτα θα έρθουν σε πολεμική ρήξη λόγω Συρίας και Α.Μεσογείου”
Το ενδεχόμενο ενός “άγριου” πολέμου ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ, αναφέρουν ρωσικές πηγές παραθέτοντας προβληματισμούς και επιχειρήματα.
Ρώσοι ειδικοί τονίζουν ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ κερδίζει δυναμική συνεχώς και αποτελεί πλέον απτό σενάριο. Ένα από τα εμπόδια στις σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών κρατών είναι σαφώς το παλαιστινιακό ζήτημα.
Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η δημιουργεί ένα μεγάλο βιομηχανικό πάρκο στην Λωρίδα της Γάζας χρηματοδοτώντας το με 10 εκατ. δολάρια.
Η επίδειξη της τουρκικής υποστήριξης είναι διαρκής και δεν έχει αμφιταλαντεύσεις.
Για παράδειγμα, οι Τούρκοι το 2010 προσπάθησαν να στείλουν ένα στολίσκο από τουρκικά λιμάνια στη Γάζα, με την γνωστή κατάληξη, προκαλώντας την διακοπή των σχέσεων των δύο χωρών σε διπλωματικό επίπεδο το 2020.
Στην συνέχεια οι Ισραηλινοί κατηγόρησαν τις επίσημες τουρκικές αρχές ότι έχουν δημιουργήσει ένα κανάλι, από το οποίο προμηθεύουν όπλα τους
Σε κάποιο χρονικό σημείο οι δύο χώρες απείλησαν ανοιχτά η μία την άλλη με “σοβαρές συνέπειες” κάνοντας χρήση μιας επικίνδυνης ρητορικής ειδικά από την πλευρά της Τουρκίας.
“Αλλά για ποιες συνέπειες μπορούμε να μιλήσουμε; Μία από τις πιο αρνητικές επιλογές για την περιοχή θα ήταν ένας πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Αν και αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψεως αδύνατο, η παγκόσμια ιστορία αναφέρει πλήθος τέτοιων περιστατικών και ως εκ τούτου μια τέτοια εξέλιξη γεγονότων δεν μπορεί να διαγραφεί.
Επιπλέον σήμερα, το Ισραήλ ανησυχεί για την πρόοδο της τουρκικής στρατιωτικής υποδομής και την ενεργοποίηση των χιλιάδων εμπειροπόλεμων φιλότουρκων μαχητών στη Συρία, οι οποίοι είναι ήδη κοντά στα ισραηλινά σύνορα, συνιστώντας μέγιστη απειλή για το Τελ Αβίβ.
ΟΙ ισραηλινές αρχές ανησυχούν επίσης σοβαρά για τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν γεωτρήσεις για να εξάγουν υδρογονάνθρακες, όπως ακριβώς και οι Ισραηλινοί.
Η πιθανότητα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης δεν είναι μηδενική, καθώς η Τουρκία δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της να αποκαταστήσει τουλάχιστον εν μέρει την επιρροή της εποχής της πάλαι ποτέ στυγνής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Επιπλέον, τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες.
Το ποιος θα μπορούσε να κερδίσει σε έναν υποθετικό πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αφορά μια ακόμα πιο ειδική ανάλυση, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας υποστήριξης του Ισραήλ από την πανίσχυρη αμερικανική πολεμική μηχανή”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.
Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας Ισραηλινός σύμβουλος και ειδικός αμυντικός αναλυτής, είχε αναφέρει περί επικείμενης στρατιωτικής αντιπαράθεσης των χωρών της περιοχής (Ελλάδα, Αίγυπτο, Κύπρο και Ισραήλ) με την Τουρκία στην Α.Μεσόγειο, με αφορμή την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ως ένα πραγματικό πλέον σενάριο.
“Τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο έχουν γίνει η κύρια πηγή εντάσεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ενεργειακό πόλεμο”, έγραψε ο ισραηλινός ειδικός Eyal Zisser για λογαριασμό του ισραηλινού πρακτορείου ειδήσεων.
“Τα πρόσφατα αποκαλυφθέντα αποθέματα φυσικού αερίου έχουν αντικαταστήσει το νερό ως την κύρια πηγή περιφερειακών εντάσεων”, δήλωσε ο Ζάσερ, προσθέτοντας ότι, αν και οι χώρες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τους μεταξύ τους οικονομικούς δεσμούς με αφορμή τους υδρογονάνθρακες, «τα συμφέροντά τους ξεπερνούν τα πάντα».
“Η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί τώρα την κύρια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και τα βήματα που υλοποιεί μπορούν να εμπλέξουν ολόκληρη την περιοχή σε μια μεγάλη σύγκρουση.
Η Τουρκία ενίσχυσε τις προσπάθειές της διεκδικώντας μεγάλο μερίδιο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Α. Μεσόγειο, διακόπτοντας δύο γεωτρήσεις, με την αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων κοντά στην Κύπρο.
Εκτός από τις θαλάσσιες διεκδικήσεις που επικαλύπτονται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, Λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη, η οποία θεωρεί τις δύο χώρες ως “γείτονες”, αγνοώντας ολόκληρα ελληνικά νησιά.
Η κίνηση αυτή “επιτρέπει στην Άγκυρα όμως, να εμποδίσει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα στην δημιουργία του αγωγού East Med, ο οποίος θα επέτρεπε να εξάγουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη”, εξήγησε ο Ζάσερ.
“Η τουρκική κυβέρνηση στην πραγματικότητα θέλει να διέλθει ο αγωγός μέσω των υδάτων που θα ελέγχει πλέον η Τουρκία, ενώ απέκλεισε τις συνομιλίες με το Ισραήλ για πολιτικούς λόγους”, συνέχισε ο ίδιος.
Η Άγκυρα αντιμετωπίζει σαφώς μια μεγάλη περιφερειακή απομόνωση, από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Ο συνδυασμός της πολιτικής και της προοπτικής των δισεκατομμυρίων δολαρίων θα προκαλέσει σύντομα ένταση στη γειτονιά μας, η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε στρατιωτική σύγκρουση με σαφείς διακλαδώσεις για το Ισραήλ”, είχε τονίσει ο Ζισέρ.
Το σενάριο μιας πολεμικής ρήξης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχει σαφώς σχέση και με τις ΗΠΑ, και την στάση που θα τηρήσουν οι Αμερικανοί.
Δεν νομίζουμε ότι η τουρκική ελίτ θα θελήσει να προκαλέσει ένα τέτοιο σενάριο, ειδικά αυτήν την περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο ποτέ.
Αν οι Τούρκοι όμως θεωρήσουν ως “εμπόδιο” στα σχέδια τους, για παράδειγμα, την προσέγγιση του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο, ο οποίος αποτελούσε προνομιακό πεδίο για την Άγκυρα, τότε όλα είναι πιθανά, ακόμα και η πρόκληση στρατιωτικών επεισοδίων φιλοτουρκικών οργανώσεων από την Συρία κατά του Ισραήλ, ταυτόχρονα με δράση της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, με την Άγκυρα φυσικά να κινεί φυσικά τα νήματα.