Σοβαρή Ρωσοτουρκική κρίση
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κριμαίας επέβαλε στον επικεφαλής Refat Chubarov της οργάνωσης “Mejlis of the Crimean Tatar People” που είναι απαγορευμένη στη Ρωσία, ποινή φυλάκισης 6 ετών, με την κατηγορία της διοργάνωσης μαζικών ταραχών το 2014, όπως ανέφερε ανταποκριτής της RIA Novosti από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Τσούμπαροφ, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα των διεθνών καταζητούμενων, δικάστηκε ερήμην.
Νωρίτερα, ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης εννέα χρόνων, ενώ η υπεράσπιση ζήτησε να αθωωθεί.
“Η επιβολή ποινής σύμφωνα με το Μέρος 1 του Άρθρου 212 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι 6 χρόνια φυλάκισης, ενώ σύμφωνα με το Μέρος 2 του Άρθρου 280 επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο έως 200 χιλιάδες ρούβλια”, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου Βίκτορ Βασιλίεφ.

 

Η ρωσική έρευνα διαπίστωσε ότι στις 25 Φεβρουαρίου 2014, ο Τσούμπαροφ ανέθεσε στον αναπληρωτή του, Αχτέμ Τσιγκόζ, να οργανώσει ταραχές κοντά στο κτίριο του Ανώτατου Συμβουλίου της Κριμαίας.

Οι υποστηρικτές της οργάνωσης στις 26 Φεβρουαρίου προσπάθησαν να απομακρύνουν από τα κρατικά κτίρια τους διαδηλωτές και τα μέλη του πολιτικού κόμματος “Ρωσική Ενότητα” και τους υποστηρικτές τους.
Η μόνιμη αποστολή της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε επίσημα τη μη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και την υποστήριξη των Τάταρων

“Η μη αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας είναι ζήτημα αρχής για εμάς. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Τάταρους της Κριμαίας, στη δίκαιη επιθυμία τους να ζουν ελεύθερα και με ασφάλεια στην προγονική τους πατρίδα”, έγραψαν Τούρκοι διπλωμάτες στο Twitter στις 24 Φεβρουαρίου, 2021.

Ένα μήνα αργότερα ο Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ο ηγέτης των τουρκόφωνων Τάταρων της Κριμαίας, προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις κατά της Ρωσίας:

«Δεν το πίστευα, ότι τον 21ο αιώνα μια άλλη χώρα θα εισέλθει στην περιοχή μας, θα την καταλάβει με τα άρματα της και θα προσαρτήσει την γη μας στη δική της. Νόμιζα αυτό ότι θα το έκαναν με την τοποθέτηση μιας μαριονέτας ως επικεφαλής, όπως το έκαναν στη Γεωργία το 2008. Οι Τάταροι της Κριμαίας ήταν και είναι υπέρ της ακεραιότητας της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Κιρίμογλου.

Ο ίδιος ομιλεί για μεγάλη πίεση στους Τούρκους (Τάταροι) της Κριμαίας, ενώ υπογραμμίζει ότι οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να συμφωνήσουν με τους Τάταρους σε τίποτα.

“Η Ρωσία γίνεται μια μεγάλη Βόρεια Κορέα”, δήλωσε ο ίδιος αναφέροντας ότι “οι διεθνείς κυρώσεις είναι αποτελεσματικές αλλά όχι επαρκείς. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της Τουρκίας στην διεθνή πλατφόρμα της Κριμαίας. Η ΕΕ, ο Καναδάς, η Βρετανία και οι ΗΠΑ την υποστηρίζουν”.

Τα παραπάνω δείχνουν την απόφαση της Ρωσίας να μην επιτρέψει τη δημιουργία προβλημάτων στη χερσόνησο της Κριμαίας, από τους Τάταρους, τους οποίους υπερασπίζεται η Τουρκία, δηλώνοντας αλληλεγγύη στους “Τούρκους αδελφούς” της Κριμαίας.

Η στρατηγική συνεργασία Τουρκίας-Ουκρανίας, από πλευράς Τουρκίας, εμπεριέχει και τη διάσταση των Τατάρων. Ο λόγος είναι απλός. Οι Τούρκοι προτιμούν οι Τάταροι να ανήκουν στην Ουκρανική επικράτεια και όχι στη Ρωσική, αφού πιστεύουν, όχι άδικα, ότι μελλοντικά θα είναι ποιο εύκολο για αυτούς να διεκδικήσουν πολύ περισσότερα δικαιώματα για τους τάταρους από την Ουκρανία, παρά από τη Ρωσία.

Θεωρείται ότι “το χαρτί των Τατάρων” και της στρατηγικής συνεργασίας της με την Ουκρανία ,θα το παίξει η Τουρκία στην Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, προκειμένου να επανέλθει στη Δύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »