Ήπια παρέμβαση Μόσχας για την ΑΟΖ των νησιών
Θέση για τις θαλάσσιες ζώνες παίρνει επίσημα η Μόσχα, δια στόματος του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ. Όπως τόνισε ο ίδιος, “η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα των νησιών είναι αυτονόητα πράγματα”, χωρίς ωστόσο να αναλύσει περαιτέρω.
Κρίσιμη εντολή Α/ΓΕΕΘΑ: Διακλαδικές ασκήσεις στα νησιά του Αιγαίου
Η “διπλωματική” απάντηση της Μόσχας για τις θαλάσσιες ζώνες και την κρίση με την Τουρκία, αποδεικνύει πως από τη μία πλευρά η Μόσχα αναγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας, διατηρώντας παράλληλα καλές σχέσεις με την Άγκυρα, χωρίς να καταδικάζει τις παράνομες, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειές της στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο.
Δήλωσε πως η Ελλάδα δικαιούται να συμμετάσχει στις διαδικασίες επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη, αναγνωρίζοντας εμμέσως τις απειλές που προκύπτουν σε βάρος της χώρας από την εμπλοκή της Άγκυρας στη βόρειο Αφρική.
Εκτιμάται πως ανάλογα με την έκβαση των κρίσεων σε Λιβύη και Συρία, η Ρωσία θα υιοθετήσει πιο ξεκάθαρες θέσεις κατά της Άγκυρας, καθώς τα τουρκικά σχέδια πλήττουν άμεσα και τα ρωσικά συμφέροντα. Μόσχα και Ουάσινγκτον πιθανώς θα μετατραπούν σε “διαιτητές” στην Α. Μεσόγειο στο προσεχές μέλλον, καθώς θα επιχειρήσουν να εποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός και μακροχρόνιος πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου, αποφυγής των προκλητικών ενεργειών και επίλυσης των όποιων προβλημάτων με ειρηνικά μέσα υπογράμμισε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και ερωτηθείς για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, σημείωσε ότι «μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το διεθνές δίκαιο».
«Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, είναι μέρος της Συνθήκης, την εφαρμόζει πιστά και την θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος των θαλασσών» τόνισε.
Σημείωσε εξάλλου ότι δεν νομίζει πως τρίτες χώρες μπορούν να επιβάλουν τον εαυτό τους ως «διαμεσολαβητές» στο εν λόγω ζήτημα χωρίς την επιθυμία των άμεσα ενδιαφερόμενων μερών, είτε να εμπλέκονται εν απουσία της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η Ρωσία θα στηρίξει οποιαδήποτε λύση που θα γίνει αποδεκτή από τις ίδιες τις κυπριακές κοινότητες και θα βασίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ερωτηθείς για τα μνημόνια Άγκυρας – Τρίπολης, είπε πως η Μόσχα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την Αθήνα και τόνισε πως η Ελλάδα δικαιούται να συμμετέχει στις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.
Επισήμανε δε ότι η Ρωσία κάλεσε τα μέρη των μνημονίων να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να αποφύγουν βήματα που μπορούν να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο.
Χαφτάρ σε φιλέλληνα Α/ΓΕΝ του LNA: ”Αναλαμβάνεις τις διαπραγματεύσεις για καθορισμό ΑΟΖ με Ελλάδα & Ιταλία”
«Δώσαμε προσοχή στην αντίδραση και τις εκτιμήσεις της Ελλάδος, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα» συμπλήρωσε.
Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία εφαρμόζει υπεύθυνη πολιτική στο Λιβυκό, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα κράτη, και υπογράμμισε ότι προτεραιότητα αποτελεί να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να εντατικοποιηθεί ο διάλογος με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών κινημάτων της χώρας.
Σε ό,τι αφορά στην επιχείρηση «Ειρήνη», σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε πόσο αποτελεσματική θα είναι από την άποψη της συμβολής στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη από τον ΟΗΕ. Δυστυχώς, η προγενέστερη επιχείρηση “Σοφία” δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία σε αυτόν τον τομέα».
«Έτσι κι αλλιώς, η νέα επιχείρηση πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και το νομικό πλαίσιο, όπως αυτό καθορίστηκε από το Ψήφισμα 2292 του ΣΑ του ΟΗΕ, και να επεκτείνεται σε όλο το μήκος των λιβυκών ακτών. Ευελπιστούμε ότι οι δυτικές χώρες θα ασχοληθούν και με το πρόβλημα μεταφοράς στη Λιβύη από το Ιντλίμπ της Συρίας τρομοκρατών, όπλων και στρατιωτικών “συμβούλων”» συμπλήρωσε.
Για τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, σημείωσε ότι είναι εποικοδομητικές και αναπτύσσονται δυναμικά.