Οι παράλογες απαιτήσεις των Δυτικών
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε η Ρωσία να αποβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφερόμενος στην ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.
Παραδόξως όμως όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003, δεν είχαν πάρει έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας και μάλιστα ο τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Άναν είχε πει επί λέξει στις 16 Σεπτεμβρίου του 2004: «Είδα πως (η εισβολή αυτή) δεν ήταν εγκεκριμένη σύμφωνα με το Καταστατικό του ΟΗΕ. Από την δική μας οπτική γωνία, από την οπτική γωνία του Καταστατικού, ήταν ΠΑΡΑΝΟΜΗ».
Όμως κανείς τότε δεν επέβαλε κυρώσεις στις ΗΠΑ, ούτε τις χαρακτήρισε «παρία» και γενικώς σε όλα τα ΜΜΕ απέφυγαν οποιονδήποτε χαρακτηρισμό υπό τον φόβο «μην φάνε ξύλο».
Η ΕΕ δεν τόλμησε να αρθρώσει κουβέντα και φυσικά κανείς δεν ζήτησε την αποβολή των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Τώρα για παρόμοια πράγματα με αυτά που έκαναν οι Αμερικανοί (και οι Βρετανοί) το 2003 ο Σαρλ Μισέλ λέει:
«Όταν κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας εξαπολύει απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο, πόλεμο που καταδικάζει η Γενική Συνέλευση, η αναστολή της ιδιότητας του μέλους του ΣΑ πρέπει να είναι αυτόματη, κατά την άποψή μου», δήλωσε ο κ. Μισέλ..
«Η χρήση του δικαιώματος βέτο πρέπει να είναι εξαίρεση, αλλά έχει μετατραπεί, το είδαμε, στον κανόνα. Χρειάζεται μεταρρύθμιση, επείγει», πρόσθεσε ο κ. Μισέλ απευθυνόμενος στη ΓΣ στη Νέα Υόρκη.
Τα πέντε κράτη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας —οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα— έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας ως προς τις αποφάσεις του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ.
Οι αποφάσεις του ΣΑ είναι νομικά δεσμευτικές. Δυνάμει του Χάρτη του ΟΗΕ, έχει «την βασική ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Ασχέτως με το τι λέει ο Σαρλ Μισέλ, είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; ΟΧΙ δεν είναι (ούτε για τους Αμερικανούς, ούτε για τους Ρώσους, ούτε για τους Κινέζους, ούτε για τους Βρετανούς, ούτε για τους Γάλλους, δηλαδή για κανένα από τα μόνιμα μέλη).
Εν ολίγοις, σύμφωνα με το άρθρο 108, όλες οι τροπολογίες του Καταστατικού του ΟΗΕ πρέπει να εγκριθούν από τα 2/3 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα. Δηλαδή για να αποβληθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται η ΔΙΚΗ της ψήφος! Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό.
Ο μόνος τρόπος για τους Δυτικούς να διώξουν την Ρωσία από το ΣΑ, είναι να φτιάξουν μόνο δικό τους «ΟΗΕ» που να περιλαμβάνει ΗΠΑ,Καναδά, Αυστραλία, Ν.Ζηλανδία και ΕΕ γιατί όλοι οι υπόλοιποι θα μείνουν στον παλιό ΟΗΕ.
Με λίγα λόγια αυτό που επιδιώκουν στην Δύση είναι να διαχωριστεί ο πλανήτης αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.