Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση γύρω από το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ με τον Ρώσο δημοσιογράφο και φερέφωνο του Πούτιν Βλαντίμιρ, Σολόβιεφ, να τονίζει πως “ο χρόνος τελειώνει”.
«Δεν απέχουμε πια δευτερόλεπτα από τον Γ’ Παγκόσμιο, τα δευτερόλεπτα τελείωσαν» είπε ο Σολόβιεφ στο πλατό της βραδινής εκπομπής του «The Evening With Vladimir Soloviev» απειλώντας τη Δύση, ενόψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Ο Σολόβιεφ ουσιαστικά προανήγγειλε αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας των ρωσικών πυρηνικών στρατηγικών όπλων αποτροπής.
Είπε συγκεκριμένα:
“Δεν απέχουμε δευτερόλεπτα από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο”
“Έχω την αίσθηση ότι ορισμένοι δυτικοί παρακολουθούν το πρόγραμμά μας πολύ στενά πιστεύοντας ότι υπάρχουν μυστικές υποδείξεις για το πότε και αν θα τους χτυπήσουμε.
Αλήθεια δεν καταλαβαίνετε ότι δεν είμαστε πια μόνο δευτερόλεπτα από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ακόμα και αυτά τα δευτερόλεπτα έχουν ήδη τελειώσει.
H Ρωσία δεν είναι επιθετική. Ενεργούμε πολύ ορθολογικά, κάτι που είναι προφανές από το γεγονός ότι σε 30 χρόνια καταφέραμε να μεταβούμε από μια χώρα που σχεδόν έπαψε να υπάρχει σε μια χώρα που όλοι φοβάστε.
Kαι από κοινού όλοι προσπαθείτε και αποτυγχάνετε να μας διαλύσετε.
Η Ρωσία έχει υπεροχή στα στρατηγικά της όπλα.
Η έμφυτη ανθρωπιά μας μας εμποδίζει να τα χρησιμοποιήσουμε. Αλλά δεν μπορείτε να βασίζεστε για πάντα στην ανθρωπιά μας.
Για όσους παρακολουθούν τα προγράμματά μας και γράφουν για αυτά, ας σας υπενθυμίσω ότι τα προγράμματά μας είναι απαγορευμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και άλλες χώρες.
Προσοχή, δεν έχουμε καν ξεκινήσει με τις χώρες σας. Καταλαβαίνεις πόσο τυχερός είσαι που ο Πούτιν είναι ένας πολύ ειρηνικός άνθρωπος.
Σας βοηθάμε ακόμη και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και εσείς;”
Δείτε το βίντεο
Κλιμακώνεται η κρίση με το Καλίνινγκραντ
Ο Βλαντίμιρ Σολόβιεφ Ρώσος δημοσιογράφος, τηλεοπτικός παρουσιαστής, συγγραφέας, εξαπολύει τις απειλές ενόψει της κρίσης που έχει προκύψει γύρω από το Καλίνινγκραντ.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος κληροδότησε στη Σοβιετική Ένωση αυτό τό μικρό (διπλάσιο σε έκταση από την Κρήτη) στρατηγικής σημασίας έδαφος, που μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ αποκόπηκε από τον κορμό της Ρωσίας. Η πλούσια, βιομηχανοποιημένη επαρχία βρέθηκε περικυκλωμένη από ΝΑΤΟϊκά κράτη.
Η Συμφωνία του 2002 με την ΕΕ εξασφάλιζε την απρόσκοπτη επικοινωνία ανάμεσα στη Ρωσία και τον θύλακα, παρά το ότι (δύο χρόνια αργότερα) ο διάδρομος ανάμεσα στην πάντα φιλική Λευκορωσία και το Καλίνινγκραντ, το πέρασμα Σουβάλκι, βρέθηκε πλέον μέσα στην επικράτεια της ΕΕ.
Σήμερα το Καλίνινγκραντ περιβάλλεται από χώρες που όχι μόνο ανήκουν στην ΕΕ (Λιθουανία, Πολωνία και στην άλλη πλευρά της Βαλτικής τη Σουηδία), αλλά και στο ΝΑΤΟ.
Αυτό μεγαλώνει τη στρατηγική σημασία της περιοχής για τη Ρωσία, αλλά και το ενδιαφέρον της Δύσης για όσα συμβαίνουν εκεί. Αρκεί να ρίξει μια ματιά στις στρατιωτικές πτήσεις και θα διαπιστώσει ότι καθημερινά η απομονωμένη επικράτεια της Ρωσίας «περικυκλώνεται» από αεροσκάφη καταγραφής πληροφοριών και , μάλιστα, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Στις αρχές της εβδομάδας η Λιθουανία αποφάσισε να εμποδίζει τη διέλευση ρωσικών αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις προς το απομονωμένο έδαφος εξοργίζοντας τη Μόσχα. Οι αρχές του Καλίνγκραντ υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση αφορά το 50% των αγαθών που εισάγει από τη Ρωσία η επαρχία, δηλαδή βαριά μηχανήματα, ανταλλακτικά και πρώτες ύλες. Το πρακτορείο TASS υποστήριξε ότι μπλοκάρονται και μεταφορές τροφίμων.
Η Λιθουανία επιμένει ότι απλώς τηρεί τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και οι Βρυξέλλες αμέσως τη στήριξαν. Σπεύδει μάλιστα η Λιθουανία να αναφέρει ότι προϊόντα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις θα εξακολουθούν να μεταφέρονται από το Σουβάλκι – τα άλλα βέβαια μπορούν να μεταφέρονται δια θαλάσσης.
Σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα έκανε λόγο για αποκλεισμό που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, μετέβη στο Καλίνινγκραντ και μίλησε ευθέως για «εχθρική πράξη» και για κατάλληλα, πολυεπίπεδα μέτρα που ετοιμάζει σε απάντηση η Μόσχα απέναντι στη Λιθουανία.
Σε αυτό το κλίμα των απειλών κατά της Λιθουανίας, μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ έβαλαν στη συζήτηση και το άρθρο 5 της Συμμαχίας, για την συλλογική απάντηση σε περίπτωση επίθεσης. Αυτό υπενθύμισε την Τρίτη η Ουάσινγκτον.