Τι θα κάνει η Αθήνα;
Ηαναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την Ελλάδα θα ήταν μία απόδειξη ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια, δηλώνει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο Αλμπιν Κούρτι.
Λέει, επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει χείρα υποστήριξης στη χώρα του και ότι «θα καλωσορίζαμε την απόφαση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου» από την Ελλάδα.
Tι είχε προηγηθεί
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αναφορές και οι κυβερνητικές διαρροές στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες εξελίξεις σε αυτό το «μέτωπο» δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα και εντός των επομένων μηνών.
Να σημειωθεί ότι στο τέλος Μαΐου του 2021 είχε γίνει γνωστό ότι αναβαθμίζεται η διπλωματική παρουσία του Κοσσυφοπεδίου στην Ελλάδα, αν και η Αθήνα διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι επουδενί αλλάζει η στάση της, και, ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται στην παρούσα η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Εάν, πάντως, η Αθήνα προβεί σε κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια κίνηση η οποία -στο γεωπολιτικό επίπεδο της Βαλκανικής, και ειδικότερα των ελληνικών συμφερόντων- θα προσομοιάζει σε βαρύτητα με αυτήν της επίλυσης του ονοματολογικού με την πΓΔΜ, και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ανοίγει ο δρόμος
Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, Real, την Κυριακή, εμμέσως πλην σαφέστατα άφησε να εννοηθεί ότι επανεξετάζεται η ελληνική στάση ως προς το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.
Οταν ερωτήθη εάν προωθείται η αναγνώριση και εάν κάτι τέτοιο αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο, απάντησε: «Αν και η θέση μας όσον αφορά το καθεστώς του Κοσόβου, δεν έχει αλλάξει, τηρούμε μια εποικοδομητική στάση και στηρίζουμε τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας.
Αναλυτικά η συνέντευξη Κούρτι
«Το Κόσοβο -είπε- θέλει να χτίσει πάνω στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και να καλλιεργήσει αδελφικές σχέσεις με την Ελλάδα, επίσης ως ένα στοιχείο μακροπρόθεσμης περιφερειακής σταθερότητας .
Εκτιμούμε πολύ την αξία της Ελλάδος. Με δεδομένο το περιφερειακό της βάρος, καθώς και το πνεύμα συνεργασίας, θα καλωσορίζαμε την απόφαση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Αυτή θα ήταν μία ουσταστική απόδειξη του περιφερειακού ηγετικού ρόλου που η Ελλάδα θα έπρεπε να παίξει».
Και πρόσθεσε: Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την υποστήριξη και τη θετική στάση προς τη Δημοκρατία του Κοσόβου στις διαδικασίες ολοκλήρωσης τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εκτιμούμε ιδιαίτερα την εποικοδομητική στάση προς τη χώρα μας, την οποία η Ελλάδα απέδειξε ξανά με την υποστήριξη που προσέφερε για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους πολίτες του Κοσόβου.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι μαζί με τον λαό του Κοσόβου και να προσφέρει χείρα υποστήριξης.
Οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύουν τη δική τους ανεξάρτητη σχέση λόγω μακράς κοινής ιστορίας του κοινού στόχου για τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια και για το κοινό μέλλον».
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist , και είχε μία σύντομη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τάσσεται ξεκάθαρα κατά των ανταλλαγών εδαφών με τη ν Σερβία και της επαναχάραξης συνόρων στα Βαλκάνια.
Τονίζει επίσης ότι το status του Κοσόβου έχει κλείσει οριστικά και ο διάλογος με το Βελιγράδι αφορά μόνο τη μελλοντική σχέση των δύο χωρών.