Η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δείχνει το πόσο σοβαρά η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα των S-400
Ηδιαχρονική πλέον σύγκρουση Άγκυρας-Ουάσινγκτον για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 συνεχίζεται, και η απειλή των κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά πέφτει πάλι στο τραπέζι.
Τουρκία: Η ενεργοποίηση των S-400 καθυστέρησε λόγω κορονοϊού
ΗΠΑ και Τουρκία έχουν να χωρίσουν πολλά πια, αλλά η… ιδιαίτερη σχέση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει μετατρέψει τη διπλωματική κόντρα για τα εξοπλιστικά σε ένα θρίλερ για γερά νεύρα που περιπλέκει τις επιθυμίες του αμερικανικού deep state, το τουρκικό καθεστώς και τις προσωπικές θέσεις και συμφέροντα του Αμερικανού προέδρου/επιχειρηματία.
Με την υπενθύμιση της απειλής των κυρώσεων απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενεργοποίηση του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Σε σημερινή δήλωση που έκανε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στους Έλληνες ανταποκριτές υπενθυμίζει ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σθεναρά στην απόκτηση των S-400 από την Άγκυρα και ότι οι διαβουλεύσεις για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα.
«Συνεχίζουμε να τονίζουμε στο υψηλότερο επίπεδο ότι η αγορά των S-400 είναι το αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων που αφορούν την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) και παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δείχνει το πόσο σοβαρά η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα των S-400.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και τα ανώτερα στελέχη του κατανοούν τη θέση μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.