Σημεία των καιρών; Την ώρα που στην Χριστιανική Ελλάδα οι δυνάμεις ασφαλείας αποδόθηκαν σε ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι Ιερέων και πιστών επειδή τόλμησαν να σκεφτούν να ρίξουν στον Σταυρό στη θάλασσα, στην… Τουρκία ο εορτασμός των Θεοφανείων έγινε με κάθε λαμπρότητα!
Και όχι μόνο αυτό. Ενώ κάποιοι στα ΜΜΕ είχαν το θράσος να μιλούν για,., «έκτροπα», εννοώντας την προσέλευση κόσμου για στον Σταυρό, επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα στο Φανάρι έγινε ο εορτασμός χωρίς καμία απειλή εξοντωτικών ποινών χιλιάδων ευρώ.
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί, ότι θα ερχόταν μια ημέρα όπου στην Ελλάδα η γιορτή των Θεοφανείων θα απαγορευόταν και στην Τουρκία θα ήταν ελεύθερη, τουλάχιστον στο γενικό πλαίσιο της «ελευθερίας» που υπάρχει στη γειτονική χώρα.
Φυσικά και η Τουρκία παίζει το παιχνίδι της θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, για τους δικούς της λόγους, αλλά σε κάθε περίπτωση η σύγκριση είναι δυστυχώς αναπόφευκτη.
Έτσι κανονικά τελέστηκαν στο Φανάρι τα Θεοφάνεια και ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος χοροστάτησε στην λειτουργία των Θεοφανίων ενώ λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι με την παρουσία αρκετών πιστών πραγματοποιήθηκε και η τελετή αγιασμού των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο με δυο πιστούς να βουτούν στα κρύα νερά για να πιάσουν τον σταυρό.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, οι επίσημοι και ο πιστός λαός εν πομπή μετέβησαν στην προκυμαία του Φαναρίου όπου ο Παναγιώτατος προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.
Στα κρύα νερά του Κερατίου, βούτηξαν δύο νέοι από την Πόλη, και τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο κ. Βασίλειος Κιουρκτσού, εργαζόμενος στο Πατριαρχείο, στον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχη προσέφερε ως ευλογία χρυσό επιστήθιο σταυρό, ενώ ευλόγησε και τον δεύτερο κολυμβητή, ευχαριστώντας αμφοτέρους που, παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία και τους περιορισμούς που έχει φέρει στη ζωή μας, τήρησαν το έθιμο.
Αυτά στην Τουρκία. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα…