Τι αναφέρει η ρωσική πρεσβεία
Την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας προκάλεσε σχόλιο του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.
Ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι «η Ελλάδα αποτελεί ένα σύμμαχο-κλειδί, “ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής … επιρροής”».
Σε ανάρτησή της στο Twitter, η ρωσική πρεσβεία σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε εάν συμφωνεί η ίδια η Ελλάδα με την ως άνω ψευδή “ανάλυση” του χαρακτήρα των ρωσοελληνικών σχέσεων».
Συγκεκριμένα, ο αμερικανός Πρέσβης στη Ελλάδα είχε δηλώσει σχετικά:
Δίνοντας το στίγμα της επικίνδυνης εμπλοκής που ακολουθούν διαδοχικά οι ελληνικές κυβερνήσεις για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ο Αμερικανός πρέσβης μας μοίρασε ρόλο αφού τόνισε πως «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και σύμμαχο – κλειδί στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής, σε ένα συνεχώς πιο περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον», φέρνοντας ως παραδείγματα τον «διμερή στρατηγικό διάλογο» που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται επί ΝΔ, τις δραστηριότητες των ΗΠΑ στη Σούδα, που όπως λέει «έχουν επεκταθεί σημαντικά» τα τελευταία χρόνια, αλλά και την «επικαιροποιημένη» κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις, για την οποία μάλιστα αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο παραπέρα επέκτασής της, σημειώνοντας πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους Έλληνες εταίρους μας για την ενίσχυση της αμυντικής μας συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεών μας για την επέκταση της αμοιβαίας στρατηγικής συνεργασίας». Δηλαδή θα φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε απευθείας αυτά που θα επιθυμούσαν αλλά δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν λόγω απόστασης;
Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας το ρόλο που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ και η αμερικανική ONEX στα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας ως επισκευαστήρια του αμερικανικού 6ου Στόλου, ο Πάιατ σημειώνει για το Νεώριο: «Τώρα που το ναυπηγείο έχει πιστοποιηθεί από τον 6ο στόλο, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ έχει μια ανταγωνιστική “τοπική” επιλογή (…) Βλέπουμε ένα πολύ σημαντικό εθνικό ενδιαφέρον ασφαλείας στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του “Νεώριον” να εξυπηρετεί αμερικανικά και ελληνικά πολεμικά πλοία». Και συμπληρώνει πως οι δύο κυβερνήσεις «έχουν δεσμευτεί στην επίτευξη ανάλογης επιτυχίας στην Ελευσίνα».
Χαρακτηριστικά στο μεταξύ και για το πώς οι ενεργειακοί και στρατιωτικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ βάζουν το λαό στο «στόμα του λύκου» είναι και όσα λέει για την Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας ότι «είναι μια πόλη όπου η Ρωσία προσπάθησε πολύ σκληρά να ασκήσει κακή επιρροή» σε αντίθεση προφανώς με τους ίδιους και την καλή τους επιρροή και προσθέτοντας πως «η γεωστρατηγική θέση του λιμένα και τα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα που τροφοδοτούν την ανατολική Ευρώπη προσφέρουν ένα σημαντικό δίαυλο για τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού από και προς τις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας».