Τελικά πόσα χρήματα χρωστάνε τα κόμματα; Πού «κρύβουν» τους ισολογισμούς τους; Πόσα χρεωστάνε και σε ποιους; Το μείζον ζήτημα της χώρας είναι η διαφάνεια των οικονομικών τους δεδομένων. Από τα δανεικά χρήματα των κομμάτων είναι δεδομένο πως εξυπηρετούνται πολλοί ημέτεροι και φτιάχνονται τεράστιες περιουσίες τις οποίες φυσικά ο απλός λαός θα αποπληρώνει με νέα δανεικά χρήματα. Όταν ο απλός πολίτης οφείλει 300.000 ευρώ για ένα στεγαστικό δάνειο, με υποθήκη το ίδιο το σπίτι, αν βρεθεί σε δυσκολία αποπληρωμής δόσεων, γίνεται θήραμα στις αρπακτικές διαθέσεις των τραπεζών και των επενδυτικών fund. Στα κόμματα, όμως, η λογική και η στρατηγική είναι διαφορετική: προσβλέπουν σε διαγραφές δανείων είτε φορτώνοντάς τα προς πληρωμή στον λαό, μέσω μίας bad bank ρύθμισης ή μεταβιβάζοντάς τα σε ένα επενδυτικό fund.
Ο ισολογισμός ενός πολιτικού κόμματος δεν διαφέρει πολύ από τον ισολογισμό μιας εταιρείας. Χωρίζεται σε δύο κάθετες στήλες, τα έσοδα και τις δαπάνες. Για να δει κανείς τα έσοδα από τα δάνεια αρκεί να ρίξει μια ματιά στα «χρηματικά διαθέσιμα» του εκάστοτε κόμματος, δηλ. στα πόσα που διαθέτουν τα κόμματα στον «κουμπαρά» τους στην αρχή του έτους. Όμως η εικόνα των ελληνικών κομμάτων δεν είναι πολύ ξεκάθαρη, γιατί η γραμμή των «χρηματικών διαθεσίμων» διαφέρει από ισολογισμό σε ισολογισμό και δεν εντοπίζονται σε όλα τα κόμματα….
Ασαφείς ισολογισμοί
Ν.Δ: Τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας για το 2022, ανήλθαν στα 430 εκατ. ευρώ, αποτελώντας ρεκόρ όλων των εποχών. Παρ’ όλα αυτά, στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει ρυθμίσει τα χρέη του κόμματος». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Καραμανλής το 2009 παρέδωσε το κόμμα με χρέος 103 εκατομμύρια ευρώ. Ο Σαμαράς το διπλασίασε, φτάνοντάς το στα 210 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση επί Μητσοτάκη, λένε τα στελέχη πως οφείλεται στους τόκους, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ: Ο ισολογισμός του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει πως οι δανειακές υποχρεώσεις του ανέρχονται στα 318 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στο 2020 το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει καταβάλει περίπου 3,2 εκατ. ευρώ για τις δανειακές υποχρεώσεις του, που στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν όμως κατά περίπου 7 εκατ. ευρώ.
ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Αύγουστο του 2020 κατέβαλε την τελευταία δόση και ολοκλήρωσε την αποπληρωμή του δανείου άνω των 7 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε χρέος 3,9 εκατ. ευρώ. Όμως όπως έχει καταγγελθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ρύθμιση των χρεών του στην Εθνική Τράπεζα με ενεχυρίαση της κρατικής επιχορήγησης για την περίοδο 2019-2023. Έκανε δηλαδή αυτό για το οποίο καταγγέλλει τα άλλα κόμματα, καθώς ενέχει το εξής πρόβλημα: δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι σε βάθος χρόνου κάθε κόμμα θα διατηρεί τη δύναμή του και άρα, ένα ανάλογο ύψος κρατικής χρηματοδότησης. Γι’ αυτό και η ρύθμιση θεωρείται από ένα σημείο και μετά… μια παρωδία εγγυήσεων που στο τέλος καταλήγουν σε χορηγήσεις δανείων χωρίς εχέγγυα.
ΚΚΕ: Πού είναι ο ισολογισμός; Πάντως όχι στον επίσημο ιστότοπο του κόμματος. Στην αρχή κάθε έτους, τα πολιτικά κόμματα υποχρεούνται βάσει νόμου να δημοσιεύουν τους οικονομικούς ισολογισμούς του προηγούμενου οικονομικού έτους. Η κοινή λογική θα υποστήριζε ότι όλοι οι ισολογισμοί όλων των κομμάτων θα ήταν άμεσα διαθέσιμοι και προσβάσιμοι στο Διαδίκτυο.
Όμως αυτό δεν γίνεται εδώ.
ΜέΡΑ 25: Τραπεζικά δάνεια βάσει ισολογισμού, «μηδέν».