Το 2013, ο Πρόεδρος Ομπάμα απένειμε 100 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματική επιχορήγηση για την έναρξη της πρωτοβουλίας BRAIN (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies). Αυτό το πρόγραμμα διεξάγει νευροτεχνολογική έρευνα στο όνομα της θεραπείας διαφόρων νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων του Αλτσχάιμερ, της επιληψίας και των εγκεφαλικών βλαβών.
Μέχρι το 2016, η Πρωτοβουλία BRAIN υποστηριζόταν από πολλούς ομοσπονδιακούς φορείς και δεκάδες εταίρους στον ακαδημαϊκό και τον ιδιωτικό τομέα. Μερικές από τις έρευνες ακούγονται συναρπαστικές. Διερευνούν τρόπους για την παροχή νατουραλιστικών αισθήσεων σε άτομα με ακρωτηριασμό, καθώς και την αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε άτομα που έχουν υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα.
Κοιτάζοντας, ωστόσο, την προτεινόμενη θεραπεία για ψυχικές ασθένειες δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τις χιλιάδες λοβοτομές που έγιναν σε βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη δεκαετία του 1940 και του ’50. Έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν να χειριστούμε τον εγκεφαλικό ιστό για να αντιμετωπίσουμε άτομα που πάσχουν από PTSD. Δεν πήγαινε πάντα καλά.
Η έρευνα της DARPA περιλαμβάνει τη θεραπεία εγκεφαλικών δικτύων. Το πρόγραμμα Systems Based Neurotechnology for Emerging Therapies (SUBNETS) περιλαμβάνει θεραπείες που θεραπεύουν ψυχιατρικές ασθένειες καταγράφοντας και αναλύοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα με εγκεφαλική διέγερση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο για τη διόρθωση της εγκεφαλικής δυσλειτουργίας.
Αυτή η έρευνα, που ξεκίνησε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Εγκεφάλου του Ομπάμα πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, μεταφράστηκε σε μερικές πραγματικές ιστορίες επιτυχίας. Μερικοί άνθρωποι έχουν πράγματι βιώσει πραγματική ανακούφιση από τα συμπτώματα της σοβαρής κατάθλιψης με στοχευμένη εγκεφαλική διέγερση.
Με τις νέες τεχνολογίες που εισάγονται στο όνομα της περίθαλψης βετεράνων μάχης, είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους που ζουν πίσω από τα γραφεία, μακριά από φυσικούς κινδύνους, να απαλλάσσονται από την ευθύνη που τους έβαλαν σε πολέμους εξ αρχής. Είναι η νοοτροπία ενός παιδιού που σπάει ένα παιχνίδι σε μια κρίση οργής, μετά το διορθώνει και συμπεριφέρεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Το να γίνουμε καλύτεροι στη διόρθωση των πραγμάτων δεν απαλλάσσουν τον ένοχο από τα αρχικά λάθη που διαπράχθηκαν.
Δεν πρέπει να επιτρέπεται στα μέλη του Κογκρέσου να κατέχουν μετοχές σε αμυντικές εταιρείες, επειδή, όπως είπε τόσο περίφημα ο στρατηγός Σμέντλεϊ Μπάτλερ, ο δύο φορές αποδέκτης του Μεταλλίου Τιμής, «ο πόλεμος είναι επίχειρηση».
Θα υπάρξουν βετεράνοι μάχης που, ναι, χρειάζονται οπωσδήποτε ιατρικές παρεμβάσεις. Αλλά πολλοί βετεράνοι υποφέρουν επίσης από πιο ήπια κατάθλιψη και άγχος. Πιθανώς απλώς θα επωφεληθούν από ξεκάθαρες αποστολές που τους δίνουν μια αίσθηση υπερηφάνειας για τα επιτεύγματά τους και παρέχουν ουσιαστικό πλαίσιο στις εμπειρίες τους στο εξωτερικό.
Η άρνηση να εμπλακούν σε συγκρούσεις στο εξωτερικό χωρίς ένα ευρύ κοινό που θα το υποστηρίζει ως επί το πλείστον θα βοηθούσε επίσης.
Οι μετοχές κανενός σε αμυντικές εταιρείες δεν αυξάνονται όταν όλοι αγαπάμε και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Και είναι δύσκολο. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να βάλουν τα χρήματά τους σε ακριβές λύσεις υψηλής τεχνολογίας παρά να αφιερώσουν συναισθηματική ενέργεια σε λύσεις χαμηλής τεχνολογίας.
Δεν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον ως αδέρφια και αδερφές της γης. Θέλουμε να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον ως εξισώσεις προς επίλυση ή ως μηχανήματα που πρέπει να χακαριστούν. Η DARPA έχει σημειώσει πρόοδο στον χειρισμό της εγκεφαλικής λειτουργίας μέσω χειρουργικά εμφυτευμένων ηλεκτροδίων. Ερευνούν επίσης μη χειρουργικές μεθόδους για να κάνουν το ίδιο.
Η κατάθλιψη εξασθενεί πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο. Το να έχουμε έναν άλλο τρόπο θεραπείας των πασχόντων ωφελεί όλους μας.
Η DARPA ισχυρίζεται ότι διεξάγει έρευνα έχοντας κατά νου μόνο την υγεία και την ευημερία του κοινού, αλλά κυρίως των τραυματισμένων στρατιωτών. Ωστόσο, ποιος αποφασίζει πότε ο εγκέφαλος κάποιου είναι δυσλειτουργικός; Και με κάθε νέα τεχνολογία έρχονται νέοι κίνδυνοι.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της Πρωτοβουλίας DARPA BRAIN;
Όταν ανοίγουμε κανάλια μεταξύ ανθρώπινου εγκεφάλου και ηλεκτρονικών συσκευών, δημιουργούμε νέα μονοπάτια επικοινωνίας. Στο βιβλίο του Propaganda του 1928, ο Edward Bernays δηλώνει, «Δεν υπάρχει κανένα μέσο επικοινωνίας που μπορεί να μην είναι επίσης ένα μέσο σκόπιμης προπαγάνδας». Κάθε φορά που ανοίγουμε νέους δρόμους επικοινωνίας, ανοίγουμε επίσης νέους τρόπους χειραγώγησης.
Η τεχνολογία προς τη διεπαφή εγκεφάλου-ψηφιακών μέσων έχει προχωρήσει πολύ. Και έχουμε το ίδιο επιχείρημα που συνοδεύει κάθε έκρηξη νέας τεχνολογίας.
Οι κίνδυνοι υπερτερούν των κερδών; Τις περισσότερες φορές λέμε όχι. Ας σκεφτούμε όμως το διαδίκτυο.
Το Διαδίκτυο δημιούργησε μια επανάσταση στις επικοινωνίες, την οποία δεν έχουμε ξαναδεί από την εφεύρεση του τυπογραφείου. Και δεν δεχόμαστε περισσότερη προπαγάνδα από ποτέ; Δεν χρειάζεται ολοένα και μεγαλύτερη προσπάθεια για να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από τις μισές αλήθειες και τα καθαρά ψέματα;
Δείτε το νεότερο δημιούργημα του Μπάιντεν, το Συμβούλιο Διακυβέρνησης Παραπληροφόρησης. Η DGB που φαινομενικά δημιουργήθηκε για να καταστείλει τη ρωσική παραπληροφόρηση και το λαθρεμπόριο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, θα καταπνίξει τελικά τη διαφωνία. Πολλοί άνθρωποι στα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης ανησυχούν για τις συνέπειες αυτού. Εάν ανησυχείτε περισσότερο για την αλήθεια παρά για την τρέχουσα επίσημη αφήγηση, θα πρέπει να ανησυχείτε και εσείς.
Προς το παρόν, όσο διάχυτο κι αν είναι το διαδίκτυο, μπορεί κανείς να το απενεργοποιήσει. Καθώς η ικανότητα των ανθρώπων να χειρίζονται τα εγκεφαλικά κύματα μέσω ηλεκτρονικής διέγερσης εξελίσσεται, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να «ξεφύγουν».
Οι ειδοποιήσεις μέσω email δεν τελείωσαν ποτέ. Στην ψηφιακή εποχή, πολλοί άνθρωποι δεν είναι ποτέ πραγματικά εκτός δουλειάς. Το άνοιγμα εντελώς νέων διαύλων επικοινωνίας είναι απλώς ένα ακόμη βήμα σε αυτό το μονοπάτι της συνεχούς διασύνδεσης.
Και θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι καμία από αυτές τις έρευνες της DARPA δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κακόβουλους σκοπούς.
Η DARPA συζητά μόνο τις ειρηνικές, ιατρικές πτυχές της νευροεπιστημονικής έρευνάς της. Αλλά ένα αστείο πράγμα εμφανίστηκε σε ένα αίτημα FOIA το 2018.
Ένας δημοσιογράφος του περιοδικού Muckrock έστειλε ένα αίτημα FOIA σχετικά με τη δραστηριότητα Antifa/BLM. Μαζί με τα στοιχεία που ζήτησε, μπήκε κατά λάθος και άλλος φάκελος με όλα τα άλλα. Ο δημοσιογράφος του Muckrock σοκαρίστηκε από το τυχαίο εύρημα του, τουλάχιστον, και το δημοσίευσε το 2018. Δεν είναι σαφές πόση πρόοδος έχει σημειωθεί στην οπλοποίηση της ανθρώπινης-ψηφιακής διεπαφής, αλλά οι άνθρωποι το σκέφτονται και φαίνεται ότι είναι εδώ και πολύ καιρό.
Τώρα, η DARPA μπορεί να είναι γεμάτη από τους πιο ανιδιοτελείς δημόσιους υπαλλήλους που είναι αφοσιωμένοι σε τίποτα άλλο εκτός από την ασφάλεια και την ευημερία του αμερικανικού λαού. Αλλά ένα αστείο με την τεχνολογία είναι ότι έχει τον τρόπο να ξεφεύγει, και υπάρχουν πολλές ομάδες εκεί έξω που κατηγορηματικά δεν έχουν στο μυαλό τους την ευημερία του λαού.
Ένας άντρας συγκεκριμένα που μιλά τακτικά για τους ανθρώπους ως μηχανές που πρέπει να «χακαριστούν» είναι ο Δρ Γιουβάλ Χαράρι. Συμμετείχε σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το Hacking Humans που διοργανώθηκε από την Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL).
Η σκέψη αυτού του ανθρώπου, ή οποιουδήποτε με τη νοοτροπία του, να έχει τον έλεγχο των άλλων ανθρώπων είναι ανησυχητική. Ο Δρ Χαράρι πιστεύει στην εγγενή υπεροχή των αλγορίθμων. Επιμένει ότι οι άνθρωποι σκοτώνουν τα πάντα γύρω τους και ότι η πλειοψηφία είναι ικανή να σκεφτεί μόνο βραχυπρόθεσμα.
Για να μας μείνει καθόλου ζωή, πρέπει να βασιστούμε σε αλγόριθμους για να πάρουμε αποφάσεις για εμάς. Ο Δρ Harari λέει ότι οι άνθρωποι δεν ήταν ποτέ τόσο ελεύθεροι όσο νομίζαμε και ότι η έννοια της ελευθερίας είναι ως επί το πλείστον απλώς μια συλλογή βιο-πολιτισμικών παραγόντων. Συνεχίζει λέγοντας ότι οι άνθρωποι με μια σταθερή αίσθηση της ελεύθερης βούλησής τους είναι επικίνδυνοι αλλά εύκολο να χειραγωγηθούν.
Η περιφρόνηση του Δρ. Χαράρι για τα ανθρώπινα άτομα και τους αντίστοιχους πολιτισμούς τους δεν έχει όρια. Σε άρθρο του το 2017 που έγραψε για τον The Guardian, συζητά το μέλλον της «άχρηστης τάξης», των μεγάλων ποσοτήτων ανθρώπων που σύντομα θα είναι άνεργοι λόγω της εγγενούς ανωτερότητας της τεχνολογίας.
Ο Δρ. Χαράρι συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το ίδιο, κάνει και η DARPA.
Η τάση της εξουσίας να διαφθείρει δεν αλλάζει ποτέ. Σταδιακά αποκτούμε τη δύναμη να χειριζόμαστε τη λειτουργία του εγκεφάλου. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η εξουσία δεν θα διαφθαρεί ποτέ;