Τραγικά έως και εγκληματικά ήταν τα λάθη της επόπτριας στο ΑΤ των Αγίων Αναργύρων (αλλά και του «100»), έξω από το οποίο δολοφονήθηκε με μαχαίρι η 28χρονη Κυριακή Γρίβα, από τον πρώην σύντροφό της.
Υπήρχε ένα απλό, βασικό πράγμα που έπρεπε να πει για να αποφευχθεί η τραγωδία και δεν το είπε:
Να παραμείνει η κοπέλα μέσα στο ΑΤ όπου θα ήταν προστατευμένη μέχρι, είτε να έρθει περιπολικό να την παραλάβει και να την πάει σπίτι της, είτε να ελεγχθεί το άτομο το οποίο βρίσκονταν έξω από το αστυνομικό τμήμα, είτε ακόμα και η ίδια η αξιωματικός να την πήγαινε στο σπίτι της αφού έμενε μερικές δεκάδες μέτρα παρακάτω.
Η δικαιολογία ότι στο ΑΤ βρίσκονταν μόνο η επόπτρια και ο ειδικός φρουρός που εκτελούσε χρέη σκοπού δεν ευσταθεί.
Η αξιωματικός υπηρεσίας σύμφωνα με την κατάθεση της που «διέρρευσε» (άλλη μία πληγή στο ελληνικό κράτος όπου διαρρέονται δικογραφίες και καταθέσεις) στην δημοσιότητα, φέρεται να είπε «ότι δεν γίνεται να μπει μέσα σε περιπολικό (η Κυριακή), παρά μόνο να κληθεί το 100, προκειμένου να δώσει κάποιο σημείο συνάντησης ή την οικία της ή το αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να μεταβούν μαζί στο σπίτι της».
Ακόμα και έτσι να ήταν για ποιο λόγο δεν την κράτησαν στο ΑΤ μέχρι να έρθει ένα περιπολικό, ή μέχρι να ελεγχθεί το άτομο που περίμενε έξω από το αστυνομικό τμήμα.
Δε δικαιολογείται η στάση αυτή.
Δε δικαιολογείται όμως ούτε η απάντηση ειρωνείας του αστυνομικού από το τηλεφωνικό κέντρο του «100», ο οποίος είπε στην Κυριακή ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί».
Εκτός του γεγονότος ότι πρόκειται για ένα κάκιστο χιούμορ, προδίδει έλλειψη εκπαίδευσης και επαγγελματισμού.
Ένας επαγγελματίας που εκπροσωπεί την εκτελεστική εξουσία του κράτους δεν μιλάει με «χιουμοράκι» στον πολίτη, αντιθέτως μιλάει ως επίσημος φορέας και δεν προχωράει ποτέ σε ειρωνείες.
Μάλιστα, εξαρχής έπρεπε να πει στην Κυριακή ότι άμεσα πρέπει να επιστρέψει στο αστυνομικό τμήμα και να περιμένει εκεί μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα περιπολικό που να έρθει να την παραλάβει.
Άπαξ και η κοπέλα εξήλθε του ΑΤ, επί της ουσίας δεν υπήρχε τίποτε για να την σώσει καθότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει και πολλά στους αστυνομικούς για να κάνουν κάτι με τον οπλισμό τους, και για όσους δεν το γνωρίζουν άτομο το οποίο φέρει μαχαίρι είναι ότι πιο επικίνδυνο μπορεί να συναντήσει κάποιος στο δρόμο του.
Το μαχαίρι υπερισχύει ακόμα και έναντι πιστολιού σε αποστάσεις μικρότερες των 5 μέτρων (χρειάζεται χρόνος για έναν αστυνομικό για να προλάβει να βγάλει το όπλο του και να το αξιοποιήσει με επάρκεια).
Εν κατακλείδι αρκούσε να μην βγει ποτέ η κοπέλα από το ΑΤ για να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία.
Και αυτό είναι πρωτίστως ευθύνη της αξιωματικού υπηρεσίας και εν συνεχεία και του στελέχους του «100», το οποίο έπρεπε εξαρχής να της πει να επιστρέψει πίσω στο τμήμα.
Δεν είναι επίσης κατανοητό το γιατί ουσιαστικά την προέτρεψαν να τηλεφωνήσει μόνη της στο «100» και μάλιστα εκτός του τμήματος.
Όλα αυτά δείχνουν ότι όχι μόνο υπάρχουν ελλείψεις κανόνων και διαδικασιών στην ΕΛ.ΑΣ. για κάθε πιθανή περίσταση, αλλά και εάν υπάρχουν σίγουρα δεν τις έχουν διδαχτεί τα στελέχη της επαρκώς και δεν έχουν εκπαιδευτεί σε αυτές.