Στον Αη Στράτη και στη Λήμνο για τον αγιασμό των υδάτων

Το εθνικό χαρτί ανασύρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει από την καταστροφική για την κοινωνία διαχείριση της πανδημίας, που βέβαια του στοιχίζει πολιτικά καθώς βλέπει το προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται.

Οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου προβάλλουν ότι η επιλογή του να παραστεί ανήμερα των Θεοφανείων στην τελετή αγιασμού των υδάτων στον Aη Στράτη και να επισκεφθεί στη συνέχεια τη Λήμνο, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει και εντείνει τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική, «ενέχει πολλούς συμβολισμούς». Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές ο πρωθυπουργός θα «στείλει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα» και θα δώσει απάντηση στο επικοινωνιακό σόου του Χουλουσί Ακάρ (ότι οι σπουδαστές της τουρκικής Ακαδημίας Πολέμου μπορούν να φτάσουν κολυμπώντας στο Καστελόριζο που απέχει μόλις 1950 μέτρα από τις τουρκικές ακτές). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε για μία ακόμη φορά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «η Αθήνα κρατά την ψυχραιμία της και δεν αλλάζει την προσέγγιση σοβαρότητας, αυτοπεποίθησης και υπευθυνότητας, με στήριγμά της πάντα το διεθνές δίκαιο».

«Η Ελλάδα δεν προβαίνει σε καμία παράνομη μονομερή διεκδίκηση και διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως αυτό προκύπτει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο, υπό την ουσιαστική προϋπόθεση ότι διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας στην επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στον Νίκο Δένδια.

Προβληματισμός

Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο προβληματισμένη από το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και ζητά αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου με τις τρεις επιστολές που κατέθεσε τους τελευταίους μήνες στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τις «επιστολές Σινιρλίογλου». Η Αθήνα θεωρεί ότι η Άγκυρα ναρκοθετεί κάθε δυνατότητα καλόπιστου διαλόγου καθώς η χώρα μας έχει επίσημα εξαιρέσει από το 2015 από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου θέματα ασφάλειας, άμυνας και εδαφικής κυριαρχίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το 2022 προοιωνίζεται εξαιρετικά δύσκολο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς μάλιστα η κυβέρνηση επιμένει να διαχειρίζεται τα κρίσιμα εθνικά θέματα με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να κάνει διάλογο για τις διμερείς διαφορές που δεν περιορίζονται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως είναι η πάγια ελληνική θέση. Έστω και τώρα ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να επανέλθει στην πάγια θέση και να διακόψει κάθε διάλογο που θέτει σε αμφισβήτηση την κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου.

Αποδόμηση από τον Γιάννη Βαληνάκη

Επ’ αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία το πρόσφατο άρθρο του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, του Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος αναγνωρίζει μεν τα θετικά βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση (π χ με τους εξοπλισμούς που όμως θα ενισχύσουν ουσιαστικά τις ένοπλες δυνάμεις το 2025), ωστόσο σημειώνει την απουσία εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, κάτι που θα επιδεινώνει συνεχώς το ισοζύγιο σε βάρος της χώρας μας. Φυσικά ο πρώην υφυπουργός και πάντα συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή, απορρίπτει τη θεωρία της διεθνούς απομόνωσης της Τουρκίας που προβάλλει η κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της πολιτικής της. Η Τουρκία μόνο απομονωμένη δεν είναι, η ΕΕ αποφεύγει να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα εναντίον της, και αντίθετα διευρύνει τις επαφές της ακόμη και με παραδοσιακούς εχθρούς της στον αραβικό κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »