Το Ισραήλ έπληξε πολλαπλούς στόχους στη Συρία, κατηγορώντας παράλληλα το Ιράν. Μήπως το Ισραήλ θα είναι εκείνο το οποίο, στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την παράδοση της εξουσίας από τον Πρόεδρο Τράμπ, θα χτυπήσει το Ιράν;
Το Ισραήλ επιτέθηκε κατά της Συρίας πλήττοντας ένα ευρύ φάσμα στόχων, οκτώ συνολικά, την Τετάρτη.
Την επιχείρηση δημοσιοποίησαν οι ίδιες οι Ισραηλινές ένοπλες Δυνάμεις, κάτι το οποίο δεν είναι συνηθισμένο, αφού κατά πάγια πρακτική ο IDF δεν προβαίνει σε τέτοιες αποκαλύψεις, αφήνοντας σχεδόν πάντα να επικρατεί ένα κλίμα ασάφειας μετά από οποιαδήποτε στρατιωτική του ενέργεια.
Η κίνηση θεωρείται ως ένδειξη ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιθέσεις πέρα από τα σύνορά του, ακόμη και όταν ο ένθερμος σύμμαχός του Πρόεδρος Τραμπ αποχωρήσει από το αξίωμα.
Το Ισραήλ είπε ότι έπληξε ένα ευρύ φάσμα στόχων του Ιράν και της Συρίας.
Η συριακή κυβέρνηση είπε ότι τρεις στρατιώτες της σκοτώθηκαν, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι 10 άτομα σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων πέντε μελών της Ιρανικής Δύναμης Quds, χωρίς να είναι επιβεβαιωμένες οι πληροφορίες του.
Σε μια σπάνια κίνηση, ο IDF κυκλοφόρησε πλάνα πυραύλων που έπληξαν τρεις από τους οκτώ στόχους που το Ισραήλ είπε ότι πέτυχε.
Οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν αφού το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι βρήκε εκρηκτικά στα υψώματα του Γκολάν, ένα έδαφος που κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία το 1967, κατηγορώντας για αυτό το Ιράν.
Η ευρεία ισραηλινή επιχείρηση θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα για την εισερχόμενη κυβέρνηση του Μπάιντεν. «Ο Μπάιντεν πρέπει να αναρωτηθεί, τι ακριβώς κάνει το Ιράν στη Συρία;» είπε ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών Eli Cohen μετά τις ανωτέρω αεροπορικές επιθέσεις.
Οι εν λόγω επιθέσεις έρχονται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, αφού η κυβέρνηση Trump αυξάνει όσο το δυνατόν περισσότερο την πίεση στο Ιράν, με αποκορύφωμα την αναβολή στο παραπέντε αεροπορικής επιδρομής των ΗΠΑ κατά του εργοστασίου φυγοκέντρησης στη Νατάντζ.
Μήπως όμως το Ισραήλ θα είναι εκείνο το οποίο, στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την παράδοση της εξουσίας από τον Πρόεδρο Τράμπ, θα χτυπήσει το Ιράν;
Μια στρατιωτική αντιπαράθεση του Ισραήλ με το Ιράν θα μπορούσε να “δέσει” τα χέρια του Μπάιντεν και να καταστήσει αδύνατη την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 με το Ιράν.