Το Politico με δημοσίευμά του ασκεί κριτική στη Γερμανία αναφορικά με τον τρόπο που αποκτά εμβόλια κατά της COVID-19 εντός της ΕΕ, τονίζοντας πως εξασφαλίζει επιπλέον δόσεις, από χώρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο κόστος ενώ “καρφώνει” και την ελληνική κυβέρνηση που αποφάσισε να αγοράσει (ενώ μπορούσε) δύο εκατομμύρια λιγότερα εμβόλια.
Δηλαδή τι μας έμεινε; Τα μέτρα, το φορτηγάκι με τις 5.000 δόσεις που είχε έρθει με την μορφή show, τους κυβερνητικούς παράγοντες που διαγκωνίζονταν ποιος θα πρωτοκάνει τα εμβόλια και τέλος. Οι υπόλοιποι αναμονή με την μάσκα και κλειδωμένοι.
Τελικά ούτε μήπως πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή; Η καραντίνα πάντως καραντίνα και επ’αόριστον.
«Η Γερμανία, μια χώρα με 83 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε ότι λαμβάνει 94 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech / Pfizer, 64 εκατομμύρια από την ΕΕ και 30 εκατομμύρια από μια ξεχωριστή διμερή συμφωνία.
Επιπλέον, το Βερολίνο θα αγοράσει δόσεις που δεν αγοράζουν άλλες χώρες, εξασφαλίζοντας 50 εκατομμύρια από τις 160 εκατομμύρια δόσεις τoυ εμβολίου της Moderna – πολύ περισσότερες από την αναλογική κατανομή που θα έπρεπε να υπάρχει» τονίζει και συμπληρώνει μάλιστα πως τον ίδιο δρόμο αρχίζουν να ακολουθούν ήδη η Γαλλία αλλά και η Δανία.
Παράλληλα, το Politico επισημαίνει πως το Βερολίνο, πέρα από τις δόσεις που έχουν συμφωνηθεί κάνει και ξεχωριστές συμφωνίες για την προμήθεια επιπλέον δόσεων, με τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και με άλλες χώρες της Ένωσης, οι οποίες «δεν παρήγγειλαν τον πλήρη αριθμό των εμβολίων που τους αναλογούσε». «Δεν βρίσκονται όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια καλή οικονομική κατάσταση», εξήγησε διπλωμάτης στο διεθνές μέσο.
Ακόμη, το άρθρο από το Politico εστιάζει στις συμφωνίες με την Moderna και βάσει των υπολογισμών του σημειώνει πως το Βερολίνο θα έπρεπε να λάβει γύρω στις 30 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, όμως «η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα παραλάβει έξτρα δόσεις από χώρες της ΕΕ».
«Δεν είναι βέβαιο ποιες χώρες δεν αγοράζουν τις πλήρεις παραγγελίες τους, καθώς ούτε η Κομισιόν ούτε η Moderna θα επιβεβαιώσουν πόσες δόσεις παραγγέλνει κάθε χώρα. Οι υπολογισμοί του Politico, χρησιμοποιώντας αριθμούς διαθέσιμους προς το κοινό δείχνουν ότι αρκετές χώρες της ΕΕ ενδέχεται να έχουν αγοράσει λιγότερες δόσεις από αυτές που ήταν διαθέσιμες ανά αγορά – αν και δεν είναι όλες οι πληροφορίες σαφείς ή ενημερωμένες» ξεκαθαρίζει επίσης.
Χαρακτηριστική ειναι η περίπτωση της χώρας μας, της Ελλάδας, η οποία αγόρασε λιγότερο από το επιτρεπόμενο μερίδιό της, εξασφαλίζοντας 1,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, όταν θα μπορούσε να έχει λάβει περίπου δύο εκατομμύρια επιπλέον.
Έπειτα, θέτει ως παράδειγμα την Πολωνία, η οποία θα παραγγείλει 6,6 εκατομμύρια εμβόλια της Moderna παρά το γεγονός ότι μπορεί να εξασφαλίσει πάνω από 13 εκατομμύρια δόσεις.
Η Βουλγαρία εξασφάλισε 500.000 δόσεις, περίπου δύο εκατομμύρια λιγότερες από ό,τι θα μπορούσε να αγοράσει, ενώ η Σλοβενία έλαβε μόλις 26.000 δόσεις, ενώ είχε δικαίωμα σε περισσότερες από 600.000 δόσεις.
Επιπλέον, το Βέλγιο έχει παραγγείλει δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna όταν αναλογικά με το μέγεθος του πληθυσμού του θα έπρεπε να εξασφαλίσει περίπου τέσσερα εκατομμύρια. Η Πορτογαλία σημείωσε ακολούθως ότι θα αγοράσει συνολικά 2,8 εκατομμύρια δόσεις της Moderna – κάτω από το μερίδιο των δόσεων που αναλογεί στον πληθυσμό της.