Σενάρια ενός τρομακτικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία φέρνει στην επικαιρότητα Αμερικανός ειδικός, προβλέποντας ότι οι Ρώσοι είναι τεχνολογικά πολύ πιο μπροστά από τους Αμερικανούς, για πόσο όμως;
“Σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να χάσουν λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων του ρωσικού στόλου υποβρυχίων”, αναφέρει ο Αμερικανός αναλυτής Τομ Ρόγκαν, μιλώντας στην εφημερίδα Washington Examiner.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό ναυτικό είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα υποβρύχια κλάσης Yasen ικανά να προκαλέσουν ισχυρό πυρηνικό χτύπημα στην Αμερική.
“Εάν το υποβρύχιο πλησιάσει κρυφά την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πυρηνικό χτύπημα στην Ουάσιγκτον με πολύ σύντομο χρόνο προειδοποίησης. Εάν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, αυτό το χτύπημα εναντίον τους μπορεί να πετύχει», σημείωσε ο ίδιος.
Τα νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Ρωσίας χαρακτηρίζονται από την αθόρυβη κίνηση τους, η οποία δεν μπορεί να εντοπιστεί καθόλου εύκολα από τα αμερικανικά συστήματα.
Επίσης, τα ρωσικά υποβρύχια αυτής της κλάσης είναι εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon και Caliber, που τους δίνουν την τρομερή δυνατότητα εκτέλεσης ισχυρού πυρηνικού χτυπήματος.
“Σε αυτό το σενάριο, η ικανότητα των ΗΠΑ να αντεπιτεθούν θα μειωθεί σημαντικά. Οι ΗΠΑ μπορεί ακόμη και να χάσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”, σημειώνει ο Ρόγκαν.
Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και τα σχέδια του κατά των ΗΠΑ με μόνιμες περιπολίες κοντά στις αμερικανικές ακτές
Οι Ρώσοι θα έχουν σε μόνιμη βάση αυτού του τύπου τα υποβρύχια κοντά στις ακτές των ΗΠΑ, ενώ θα έχουν πληροφορίες για τα πάντα από το σταθμό ραντάρ τους στην Κούβα.
Το σχέδιο του ρωσικού γενικού επιτελείου το οποίο υλοποιείται κατά γράμμα θα δώσει στο ναυτικό 7 υποβρύχια της ίδιας κλάσης, με την κατασκευή των υπολοίπων να έχει ξεκινήσει στα ναυπηγεία του Sevmash .
Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια είναι τα πρώτα του του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που διαθέτουν σφαιρικό σόναρ με την ονομασία «Irtysh- Amphora».
Το μήκος του σκάφους είναι 111 μέτρα, το μέσο βύθισμα του 8,4 και το πλάτος 15 μέτρα, έχει δε πλήρωμα 50 ανδρών (σε αντίθεση τα υποβρύχια της κλάσης «Virginia» έχουν πλήρωμα 134 άνδρες). Το εκτόπισμα του είναι 8.600 τόνοι στην επιφάνεια και 13.800 εν καταδύσει.
Τα υποβρύχια της κλάσης «Yasen» διαθέτουν 8 τορπιλοσωλήνες (4 των 650 mm και 4 των 533 mm) και 24 σωλήνες κάθετης εκτόξευσης πυραύλων cruise που βρίσκονται όπισθεν της γέφυρας του σκάφους. Οι πύραυλοι cruise με τους οποίους είναι εξοπλισμένα αυτά τα σκάφη είναι της κατηγορίας 3Μ51 και P-800 Oniks.
Οι ΗΠΑ είχαν απολαύσει απαράμιλλη υπεροχή στον τομέα των υποβρυχίων για περίπου 2 δεκαετίες μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την έναρξη ναυπήγησης από μέρους του USN των πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων κλάσης Virginia.
Όμως η ένταξη αυτής της κλάσης υποβρυχίων στις τάξεις του ρωσικού ναυτικού έχει ανατρέψει την κατάσταση καθώς το ρωσικό επιθετικό υποβρύχιο αυτό φέρει ολόκληρη σειρά νέων συστημάτων και ικανοτήτων που προσπερνούν κατά πολύ ακόμα και τα νεώτερης ναυπήγησης αμερικανικά αντίπαλα υποβρύχια τους.
Υπενθυμίζουμε ότι τα νέα ρωσικά υποβρύχια αποτελούν την επιτομή της σχεδιαστικής καινοτομίας της αμυντικής βιομηχανίας . Το κύτος του σκάφους είναι κατασκευασμένο από υψηλής αντοχής αντι-μαγνητικό χάλυβα, για να δύναται να καταδυθεί σε βάθη άνω των 600 μέτρων. Αυτό το όριο καθιστά τα υποβρύχια αυτά σχεδόν «αόρατα» απέναντι σε όλα τα σύγχρονα ανθυποβρυχιακά όπλα. Το αμερικανικό υποβρύχιο, καταδύεται σε βάθος 500 μέτρων.
Όπως λένε οι Ρώσοι σχεδιαστές, το «Yasen» για παράδειγμα είναι το πιο αθόρυβο υποβρύχιο του κόσμου , ακόμη και από τα σύγχρονα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια κλάσεως «Seawolf».
Το νέο ρωσικό στρατηγικό υποβρύχιο , είναι σε θέση να επιχειρεί υποβρυχίως έχοντας τη δυνατότητα να εκτελέσει ένα πολύ ευρύ φάσμα θαλασσίων αποστολών, όντας εξοπλισμένο με τρομερά οπλικά συστήματα .
Στα ρωσικά υποβρύχια οι τορπιλοσωλήνες τοποθετούνται για πρώτη φορά αντί για την «μύτη» του σκάφους , στο κεντρικό διαμέρισμα που εδρεύουν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα, έτσι δημιουργήθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί ένα νέο σύστημα σόναρ και μπροστά στην «μύτη» του υποβρυχίου.
Επίσης μονάδες συσκευές σόναρ τοποθετήθηκαν γύρω από το κύριο σώμα του υποβρυχίου , επιτρέποντάς την αναγνώριση εχθρικών υποβρυχίων και μονάδων επιφανείας σε απόσταση 250 χιλιομέτρων.