Η Άγκυρα επιχειρεί να «κλειδώσει» το Αιγαίο για ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης και …προστασίας του περιβάλλοντος
Μετά την έξοδο του Ορούτς Ρέις βορείως της Κύπρου με ξεκάθαρο στόχο τον εκφοβισμό Ελλάδας και Κύπρου καθώς πέρα από ένα μικρό κομμάτι στα νότια της περιοχής, που είναι να κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό, το οποίο εμπίπτει σε χώρο κυπριακής δικαιοδοσίας για την έκδοση οδηγιών προς ναυτιλομένους δεν υπάρχει κάποια άλλη τουρκική παρανομία, η Άγκυρα χτυπά και πάλι αυτή την φορά στο Αιγαίο!
Με παράνομη ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε επιχειρεί να δεσμεύσει σχεδόν όλη την καρδιά του Αιγαίου για ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης αλλά και για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας! Βάζει δηλαδή η Τουρκία, που σημειωτέων τα διαλυτήρια πλοίων που έχει στις ακτές της είναι από τα πλέον μολυσματικά στην περιοχή καθώς ρίχνουν στη θάλασσα σωρεία βαρέων μετάλλων, επικαλείται το περιβάλλον για να βγάλει πλοία και αεροπλάνα στο Αιγαίο από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου!
Συγκεκριμένα η Άγκυρα στην ΝΟΤΑΜ Α5603/21 αναφέρει πως η Τουρκία ζήτησε από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές να εκδώσουν τις προβλεπόμενες ΝΟΤΑΜ για περιοχές ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και τον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο Πέλαγος σχετικά με περιβαλλοντική προστασία και υποστήριξη επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης που θα διεξαχθούν από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου.
Η Ελλάδα, αναφέρει η τουρκική ΝΟΤΑΜ, δεν προχώρησε στην έκδοση των σχετικών ΝΟΤΑΜ με βάση το σχετικό μήνυμα αίτημα της Τουρκίας που στάλθηκε στις 5 Οκτωβρίου και έτσι κάτω από αυτές τις συνθήκες και την συνεχιζόμενη στάση της Ελλάδας, η Τουρκία αφέθηκε με την μόνη επιλογή να λάβει την πρωτοβουλία και να εκδώσει τις απαραίτητες ΝΟΤΑΜ για τις περιοχές ασκήσεων.
Λένε μάλιστα οι Τούρκοι στην ίδια ΝΟΤΑΜ πως θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας και πως είναι έτοιμοι για συνεργασία και συντονισμό σε αυτό το πλαίσιο.
Η απάντηση της Αθήνας
Η Αθήνα απάντησε με δική της ΝΟΤΑΜ και συγκεκριμένα της Α3253/21 στην οποία επισημαίνει πως η περιοχή Έρευνας και Διάσωσης υπό ελληνική δικαιοδοσία ταυτίζεται με το FIR Αθηνών και πως το Κέντρο Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά είναι η μόνη αρμόδια Αρχή για τον συντονισμό επιχειρήσεων. Επιπλέον το τουρκικό αίτημα μακροχρόνια του εναέριου χώρου κάτι που είναι ενάντιο στις συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εναέριας Κυκλοφορίας.
Επιπρόσθετα τονίζει η Αθήνα, η περιοχή που ζητήθηκε από την Τουρκία επικαλύπτει και μέρος της περιοχής τελικής προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Σκύρου και επηρεάζει πολλές διεθνείς και εγχώριες πτήσεις. Ως αποτέλεσμα οι περιοχές που αιτήθηκε η Τουρκία δεν είναι διαθέσιμες. Επιπλέον, έστειλε το μήνυμα η Αθήνα, οι μόνες αρμόδιες Αρχές για την έκδοση ΝΟΤΑΜ στο FIR Αθηνών είναι οι ελληνικές.
Για όλους αυτούς τους λόγους καταλήγει η Ελληνική ΝΟΤΑΜ, η Τουρκική είναι άκυρη και μη εφαρμόσιμη στο FIR Αθηνών.