Στα όρια η ένταση
Έχοντας δει έμπρακτα, τη Συρία να “μοιράζεται” ανάμεσα σε εμπλεκόμενα ξένα κράτη, που ενεπλάκησαν στον εμφύλιο που κρατά χρόνια, αλλά και την αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητες στις εχθροπραξίες, το να γίνει κάτι όμοιο και στη Λιβύη είναι αποφευκτέο. Την αποφυγή “Συριοποίησης” της Λιβύης, φαίνεται να προσπαθούν τόσο ο Πούτιν όσο και ο Τραμπ, δίχως όμως να φαίνεται να τα καταφέρνουν.
Η Αίγυπτος στέλνει στρατό στο Ιντλίμπ – “Παγίδα” Σίσι-Άσαντ στους Τούρκους
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έχει σχεδόν τερματίσει τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς άξονες στη Λιβύη προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και ένας νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών.
Ενώ η Λιβύη είναι ένα πεδίο της μάχης, υπάρχει ένας μεγαλύτερος περιφερειακός ανταγωνισμός που σχηματίζεται στην αντιπαράθεση μεταξύ του Σίσι και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, όπως φαίνεται, δεν εντυπωσιάζεται από τις κόκκινες γραμμές και την απειλή βίας του Αιγύπτιου προέδρου.
Ο ιστότοπος Al Monitor που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, σε άρθρο για τις εξελίξεις στη Λιβύη κάνει λόγο για μια πιθανή κλιμάκωση μεταξύ του Κάιρου και της Άγκυρας στη Λιβύη, καθώς η Αίγυπτος έχει ανακοινώσει ως κόκκινες γραμμές τη Σύρτη και την αλ Τζούφρα και η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης, του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι το ζήτημα της Λιβύης έχει αναδειχθεί σε περιφερειακό μέτωπο, στο οποίο εμφανίζονται δύο κύριοι παίκτες, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Σίσι έχει προτείνει κατάπαυση του πυρός και έναν νέο γύρο πολιτικών συνομιλιών σε συνδυασμό με τον υπαινιγμό του για στρατιωτική επέμβαση, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να μην έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του Αιγύπτιου ομολόγου του σχετικά με τη χρήση βίας, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Σύμφωνα με τις τουρκικές εκτιμήσεις, ο αιγυπτιακός στρατός δεν θα διστάσει να παρέμβει στη Λιβύη, που έχει γίνει μια προβληματική περιοχή στη Μέση Ανατολή, και να συμμετάσχει σε μια διασυνοριακή εκστρατεία με διφορούμενους στρατιωτικούς στόχους και απώλειες, που θέτουν σε κίνδυνο τη αξιοπιστία και τροφοδοτούν εσωτερικές διαφορές», αναφέρει ο συγγραφέας.
Το δημοσίευμα του Al-Monitor σημειώνει ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι η Αλγερία και η Τυνησία θα εκλάβουν την αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ως ανεπιθύμητη κλιμάκωση, σύμφωνα με το echedoros-a.gr, και από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη Λιβύη ως ένας ανεκτίμητος διαμεσολαβητής.