Τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα παρά τα όσα λέγονται καθημερινά στα δελτία ειδήσεων των δυτικών χωρών είναι σε κατάσταση ηρεμίας αν και για κάποιο λόγο δημοσιογράφοι προσπαθούν να βρουν “εχθρό” και “εχθρικές ρωσικές κινήσεις κατά του Κιέβου” δίνοντας έτσι μια ψευδή εικόνα έντασης.
Το αμερικανικό πράσινο φως για την αποστολή από τις τρεις Βαλτικές χώρες πολεμικού υλικού αμερικανικής κατασκευής σήμερα ήταν υποτίθεται ακόμα μια απόδειξη ότι “τρέχουν και δεν φτάνουν” δυτικές χώρες να ενισχύσουν την Ουκρανία για να αντιμετωπιστεί η “επικείμενη ρωσική εισβολή”.
Δηλαδή οι τρεις “πινέζες” του ευρωπαϊκού χάρτη αποφάσισαν να στείλουν λίγους Javelin και Stinger και λαμβάνει μέγεθος είδησης πρώτου επιπέδου. Κάτι σαν τους “χάρτες επίθεσης” που χθες όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Δύσης έδειξαν (σαν να ήταν συντονισμένα) που έδειχναν και πως θα γίνει η επίθεση.
Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο κάνει ότι μπορεί για να αποκλιμακώσει και απέρριψε την πρωτοβουλία που ανέλαβε η ρωσική Βουλή για να αναγνωρίσει δύο ρωσόφιλες αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη, λέγοντας πως είναι σημαντικό να αποφευχθούν βήματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις.
Η ρωσική Βουλή θα συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα την ενδεχόμενη αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ” και “Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ” στο Ντομπάς, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Σώματος, αλλά μετά την αρνητική θέση του Κρεμλίνου αυτό είναι περισσότερο τυπικό, παρά ουσιαστικό.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Γενεύη, είπε πως είναι σημαντικό να μην υπάρξει προσπάθεια να κερδηθούν πολιτικοί πόντοι σε μια τέτοια ευαίσθητη κατάσταση.
«Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσιγκτον», τόνισε, πάντως, ο Σεργκέι Λαβρόφ, και επανέλαβε ότι «η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι δεν τηρούν ίδια στάση απέναντι στο ζήτημα.
Από τη μία, οι γείτονες της Ρωσίας πιέζουν για σκληρή ενιαία στάση απέναντι στη Μόσχα, ενώ οι πιο μετριοπαθείς, προκρίνουν την «ψυχραιμία» και τον διάλογο ως τις μόνες λύσεις.
Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν υπάρχει καμία ρωσικής συγκέντρωση δυνάμεων, ούτε συναγερμός σε αεροδρόμια υπάρχει ούτε κάτι περισσότερο από ασκήσεις σε τακτικό επίπεδο πόσο μάλλον να επιχειρήσουν μια εισβολή στις περιοχές των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (ακόμα και να το Κίεβο επιχειρήσει να χτυπήσει τους ρωσόφωνους και παλι δεν θα επενέβαινε παρά μόνο έμμεσα).
«Οι ρωσικές δυνάμεις από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα απλά παρατηρούν και δεν κλιμακώνουν. Μόνο μικρές ομάδες παρατηρητών/συμβούλων από ΗΠΑ, Βρετανία, Πολωνία που βρίσκονται στο Κίεβο διατηρούν ένα φιλοπόλεμο κλίμα» όπως μετέδωσαν πηγές της Μόσχας στο defencenet.ru.
Ενώ η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα, η Ουκρανία ζητάει τη βοήθειά της, οι Ρώσοι απαντούν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση εισβολής, ενώ βλέπουν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις να συγκεντρώνονται στη γειτονιά της.
Η απάντηση στο ερώτημα «Γιατί η Ρωσία αποκλείεται να εισβάλλει στην Ουκρανία;» είναι πολύ απλούστερη απ’ότι μπορεί κάποιος να φανταστεί όπως μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.
Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες όπου θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε τις διήμερες συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα σήμερα και η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή της σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.
«Η Πολωνία υποστηρίζει απόλυτα την Ουκρανία στις φιλοδυτικές της φιλοδοξίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι σε ένα podcast και αυτό ίσως εξηγεί την δυτική «παράκρουση».