Δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία – Δραματική προειδοποίηση από το ΔΝΤ.
Τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊού, σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα έχουν καταστήσει την οικονομία ιδιαίτερα εύθραυστη. Η κρίση που έχει προκύψει με τον κορωνοϊό θα μπορούσε να είναι χειρότερη από την οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2008, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 είναι πλέον αρνητικές, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο περιμένει ύφεση “τουλάχιστον τόσο άσχημη όσο κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση ή και χειρότερη”, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
ΔΝΤ: Μέτρα για τον κοροναϊό να πάρουν οι κυβερνήσεις
Ωστόσο, το Ταμείο περιμένει η οικονομία να ανακάμψει το 2021, όπως αναφέρει σε δήλωση της η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών της G20.
“Για να φτάσουμε στην ανάκαμψη”, αναφέρει, “είναι ύψιστης σημασίας να δοθεί προτεραιότητα και να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας – παντού. Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι και θα είναι σφοδρός, αλλά όσο πιο γρήγορο σταματήσουμε τον ιό, τόσο πιο γρήγορη και ισχυρή θα είναι και η ανάκαμψη”.
Το Ταμείο καλωσορίζει τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί αλλά και τα μέτρα των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. “Οι γενναίες αυτές πρωτοβουλίες δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της κάθε μεμονωμένης χώρας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Θα χρειαστούν περισσότερα, ιδίως στο δημοσιονομικό μέτωπο”, τονίζει η Γκεοργκίεβα.
Αναφέρει ακόμα ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες είναι σε γενικές γραμμές σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ενώ πολλές αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. “Επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις εκροές κεφαλαίων, ενώ η εγχώρια δραστηριότητα θα επηρεαστεί σημαντικά καθώς οι χώρες αντιδρούν στην πανδημία. Ήδη, οι επενδυτές έχουν απομακρύνει 83 δισ. δολ. από τις αναδυόμενες αγορές από το ξέσπασμα της κρίσης: αυτή είναι η μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων που έχει ποτέ καταγραφεί.”