Mε την ελπίδα πως σύντομα θα έχουμε καθημερινά και λιγότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, η απαγόρευση κυκλοφορίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Δευτέρα, 23.03.2020, έχει αλλάξει τα πάντα στη χώρα.
Έρημοι δρόμοι -και καλώς- λίγοι άνθρωποι έξω από τα σπίτια τους -επίσης καλώς- και εικόνες στις πόλεις που θυμίζουν δυστοπία. Ειδικά σήμερα, 25η Μαρτίου, ανήμερα της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, τίποτα δεν θύμιζε τις στιγμές χαράς στις πόλεις της χώρας, με τις παρελάσεις και τις ελληνικές σημαίες.
Προς ”ομόλογο-Corona”; – Επιστολή Μητσοτάκη-Μακρόν & άλλων ηγετών στην ΕΕ
Ο κορωνοϊός, πάντως, δεν έχει Κυριακές κι αργίες κι έτσι και σήμερα, Τετάρτη 25.03.2020, γίνεται η καθιερωμένη ενημέρωση για τον “χάρτη” του ιού στην χώρα μας, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, να παίρνει τη συνηθισμένη θέση του.
Ανακοίνωσε, λοιπόν, 78 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να είναι 821. Ακόμη σημείωσε πως 136 άνθρωποι νοσηλεύονται, με 53 από αυτούς να είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας, διασωληνωμένοι.
Τόνισε επίσης πως οι νεκροί είναι 22. 18 εξ αυτών ήταν άντρες και 4 γυναίκες, ενώ 21 στους 22 είχαν υποκείμενο νόσημα.
“Να παρακολουθείτε την υγεία σας. Χρειάζεται τακτική και καθημερινή επικοινωνία αν είναι δυνατόν με κάποιο ειδικό”, τόνισε για τα σπίτια στην Ελλάδα στα οποία υπάρχει ασθενής.
Και συνέχισε: “Να μένετε σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Να υπάρχει ιδανικά μόνο ένα άτομο που να φροντίζει ηλικιωμένους και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο”.
Έκθεση ΕΕ: Ο κορωνοϊός δεν αναμένεται να εξαφανιστεί το καλοκαίρι
Ο νέος κορωνοϊός δεν αναμέμεται να εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, προειδοποιεί ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο ασθενειών, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, η ανακοίνωση δεν αφήνει περιθώρια για ελπίδες ότι το SARS-CoV-2 θα μπορούσε να συμπεριφέρεται όπως οι άλλοι τέσσερις κορωνοϊοί, που είναι ενδημικοί στους ανθρώπινους πληθυσμούς και συνήθως δεν ανιχνεύονται τους καλοκαιρινούς μήνες.
ΟΗΕ: «Απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα»
Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε πως η πανδημία της νόσου Covid-19 «απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα» και παρουσίασε ένα «Σχέδιο Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Δράσης», που επεκτείνεται έως τον Δεκέμβριο κι απευθύνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση δωρεών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στόχος του σχεδίου είναι «να μας επιτρέψει να πολεμήσουμε τον ιό στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πιο ευπαθών ομάδων, ιδίως των γυναικών και των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ασθενών με χρόνια νοσήματα» επισήμανε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε ένα βίντεο.
Προ ημερών ο κ. Γκουτέρες έγραψε και ένα άρθρο για τον κορωνοϊό:
«Η αναταραχή που προκλήθηκε από τον Covid-19 βρίσκεται παντού γύρω μας. Ξέρω ότι πολλοί είναι αγχωμένοι, ανήσυχοι, μπερδεμένοι. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
Αντιμετωπίζουμε μία απειλή για την υγεία που δεν έχει υπάρξει όμοιά της κατά τη διάρκεια του βίου μας. Στο μεταξύ ο ιός εξαπλώνεται, ο κίνδυνος αυξάνει και τα συστήματα υγείας, οι οικονομίες και η καθημερινή μας ζωή δοκιμάζονται σκληρά. Οι πιο ευάλωτοι έχουν επηρεαστεί περισσότερο. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, αυτοί με προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα, αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη ιατρική θεραπεία και αυτοί που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή στο περιθώριο.
Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από τον συνδυασμό της πανδημίας και των επιβραδυνόμενων οικονομιών θα επηρεάσουν τους περισσότερους από εμάς για μερικούς μήνες. Ωστόσο, η μετάδοση του ιού θα πιάσει κορυφή. Οι οικονομίες μας θα ανακάμψουν. Μέχρι τότε πρέπει να δράσουμε μαζί για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού και να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο. Αυτός είναι καιρός σύνεσης όχι πανικού. Επιστήμης, όχι στιγματισμού. Πραγματικών στοιχείων, όχι φόβων.
Αν και η κατάσταση έχει χαρακτηριστεί ως πανδημία, μπορούμε να την ελέγξουμε. Μπορούμε να επιβραδύνουμε τη μετάδοση, να προλάβουμε τη μόλυνση και να σώσουμε ζωές. Αυτό όμως θα απαιτήσει μια άνευ προηγουμένου εθνική και διεθνή δράση.
Ο Covid-19 είναι ο κοινός μας εχθρός. Πρέπει να κηρύξουμε τον πόλεμο σε αυτόν τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες έχουν την ευθύνη να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να επιταχύνουν τις δράσεις τους. Πώς θα γίνει αυτό; Με την εφαρμογή αποτελεσματικού στρατηγικού περιορισμού, με την ενεργοποίηση και ενίσχυση συστημάτων έκτακτης ανάγκης, με τη δραματική αύξηση των εξετάσεων και τη φροντίδα των ασθενών, με την ετοιμότητα των νοσοκομείων εξασφαλίζοντας ότι έχουν χώρους νοσηλείας, προμήθειες και το απαραίτητο προσωπικό. Τέλος, με την ανάπτυξη σωτήριων ιατρικών παρεμβάσεων.
Η απόλυτη φρίκη στην Ισπανία: 738 νεκροί από τον Covid-19 το τελευταίο 24ωρο – Ξεπέρασε την Κίνα!
Όλοι μας έχουμε επίσης την ευθύνη να ακολουθούμε τις ιατρικές συμβουλές και να κάνουμε τα απλά πρακτικά βήματα που συστήνουν οι υγειονομικές αρχές. Εκτός από το να είναι μία κρίση της δημόσιας υγείας, ο ιός μολύνει την παγκόσμια οικονομία. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν χτυπηθεί σοβαρά από την αβεβαιότητα. Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διαταραχτεί, οι επενδύσεις και η καταναλωτική ζήτηση έχουν κάνει βουτιά δημιουργώντας έναν πραγματικό και αυξανόμενο κίνδυνο μίας παγκόσμιας ύφεσης.
Οι οικονομολόγοι των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν ότι ο ιός μπορεί να κοστίσει φέτος στην παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ίσως πολύ περισσότερο.
Καμία χώρα δε μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Περισσότερο από ποτέ οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για να τονώσουν τις οικονομίες, να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις, να ενισχύσουν το εμπόριο και να εξασφαλίσουν τη στοχευμένη υποστήριξη για όλους τους ανθρώπους και τις κοινότητες που έχουν πληγεί από την ασθένεια ή τους πιο ευάλωτους από τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών οι οποίες επωμίζονται ένα δυσανάλογο φορτίο για την οικογενειακή φροντίδα.
Η πανδημία μάς κάνει να συνειδητοποιούμε τη διασύνδεση της ανθρώπινης οικογένειάς μας. Η πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του Covid-19 είναι κοινή ευθύνη όλων μας. Τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση.
Ως μέρος της ανθρώπινης οικογένειας εργαζόμαστε εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο με τις κυβερνήσεις, παρέχοντας διεθνή καθοδήγηση και βοηθώντας τον κόσμο να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή. Βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση μαζί και μαζί θα την ξεπεράσουμε».