Το 4ο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
Σε εξέλιξη είναι οι ανακοινώσεις από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση για τα νέα μέτρα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει στη ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη εδώ και μισό μήνα έχουν μόνον έξοδα και καθόλου εισπράξεις αλλά και να ενισχύσει τους εργαζόμενους.
Οι ανακοινώσεις αφορούν στο oλοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που έχει ως στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τον κοροναϊο.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας «εφαρμόζουμε πολιτικές για να στηρίξουμε την οικονομία».
Το σχέδιο μέτρων
Αναλυτικότερα το σχέδιο προβλέπει:
- -Επεκτείνεται σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ. Πρόκειται για 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους. Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψιφιστέα. Καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες.
- -Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους. Μέσα από διαφορετικά σχήματα θα καλυφθούν 800.000 επιχειρήσεις. Εξαιρούνται ελάχιστες επιχειρήσεις.
- -Προβλέπεται μεταξύ άλλων αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Για τις δόσεις Απριλίου έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Αν το ίδιο συμβεί με τον ΦΠΑ το 25% του ποσού συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
- -Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
- -Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος είναι ένα δισ.
- Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος μέσω του Taxis. Το ύψος θα προσδιορίζεται με βάση την μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα mybussinesssupport.
Αναφορικά με το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Όσοι δεν εμπίπτουν στα μέτρα πρέπει να το καταβάλλουν μέσα στις προθεσμίες.
- -Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου.
- -Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.
- -Θα δωθεί κονδύλι 150 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.
Ταυτόχρονα ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και αυξάνεται κατά 5 δισ. ευρώ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα μέτρα
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα υπάρξει :
- -Αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων δανείων. Μπορεί να επεκταθεί το μέτρο κατά 2 μήνες.
- -Όλοι όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.
- -Αναζητούνται λύσεις για το ζήτημα των επιταγών.
«Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά και οι διαχειριστές δανείων έχουν δεσμευτεί ότι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και οι πληττόμενες επιχειρήσεις, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή των χρεών τους. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών. Όσοι μπορούν να πληρώνουν να το πράξουν.
Τρίτον υπήρξε νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για το ζήτημα των επιταγών. Τις επόμενες μέρες ή ώρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος για να υπάρξει διευκόλυνση αποπληρωμής των επιταγών. Η παράταση των 75 ημερών δίνεται λόγω των έκτακτων συνθηκών. Αυτό δεν σημαίνει άφεση οικονομικών υποχρεώσεων. Όσοι μπορούν να πληρώσουν να το κάνουν».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Για την επανεκκίνηση την επόμενη μέρα, αρχές Απριλίου καταθέτουμε 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς. Ώστε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει δυνατότητα να λάβουν δάνεια κινήσεως εγγυημένα από εμάς έτσι ώστε όταν ανοίξουν ξανά να λειτουργήσουν κανονικά όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα».
Τελειώνοντας ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω. Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας. Χρειαζόμαστε κατανόηση από όλους».
Τα μέτρα που δρομολογούνται προβλέπουν:
Νέα λίστα ΚΑΔ: Σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα ενταχθούν στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ. Οι κλάδοι που θα εξαιρεθούν από το πακέτο στήριξης είναι τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και τα φάρμακα. Στα μέτρα στήριξης περιλαμβάνονται οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και το ποσό των 400 ευρώ για τους εργαζόμενους των ανωτέρω επιχειρήσεων.
Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές: Πιθανόν θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ αλλά ενδεχομένως με εισοδηματικά κριτήρια. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών , σε περίπτωση που έστω και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση εμείνει στην απόφασή της περί αποκλεισμού των δικηγόρων , αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Κρατικές χορηγήσεις 1 δις. Το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ύψους 1 δισ. ευρώ, θα αρχίσει να υλοποιείται εντός της εβδομάδας με την ενεργοποίηση ειδικής πλατφόρμας. Στο πρώτο 15ημερο του Απριλίου οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν δήλωση για ενταχθούν στο μέτρο με βάση συγκεκριμένους όρους.
Για τις επιχειρήσεις (που δεν είναι ατομικές ή αυτοαπασχολούμενοι) και οι οποίες πλήττονται από την κρίση, επιδότηση επιτοκίων κατά 100% όλων των επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Στην πράξη, ο όρος επιδότηση των επιτοκίων σημαίνει ότι το κόστος θα καταβληθεί από το κράτος. Είναι εξαιρετικά πιθανόν το πρόγραμμα να επεκταθεί από τους τρεις στους πέντε μήνες. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ
Τον τρόπο λειτουργίας του μεγάλου εγγυοδοτικού προγράμματος που θα εγγυάται δάνεια επιχειρήσεων τα οποία αφορούν αποκλειστικά κεφάλαιο κίνησης. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και θα υλοποιηθεί μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της, όπως και μέσω του ΕΣΠΑ. Στην πράξη θα αφορά την χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω:
Ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την ΕΕ για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους έως 3 δισ ευρώ.
Παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) για νέα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ.
Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕτΕ για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα έχει αποφασιστεί ή εξετάζεται:
Λουκέτο στα καταστήματα: Παρατείνεται έως τις 11 Απριλίου η απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε 66 κλάδους της οικονομίας. Εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον καθώς και οι υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης συσκευών.
Σούπερ Μάρκετ: Εξετάζεται η μονοδρόμηση στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ ώστε να αποφευχθεί η διασταύρωση των πελατών.
Λαϊκές Αγορές: Υπό εξέταση το κλείσιμο των λαϊκών αγορών.
Φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων: φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, τελών χαρτοσήμου, περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας, φόρου διαμονής, φόρου κληρονομιών, φόρου δωρεών και γονικών παροχών, για τις οποίες δεν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας: Οδεύει προς παράταση το ισχύον καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου.
Μισθοί στο Δημόσιο – Συντάξεις: Για το ενδεχόμενο μειώσεων στους μισθούς του δημοσίου και των συντάξεων λόγω της κρίσης του κορονοϊού, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι με τα σημερινά δεδομένα «το θέμα αυτό δεν υπάρχει στο τραπέζι».
Ανέπαφες συναλλαγές: Από σήμερα ως και την Κυριακή 31 Μαΐου, αυξάνεται στα 50 ευρώ το όριο των ανέπαφων συναλλαγών.