Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι έτοιμο να δώσει και νέο έκτακτο επίδομα 800 ευρώ τον Μάιο, στην περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση του κορωνοϊού.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών του δηλώσεων, είπε πως «είναι σαφές ότι πρέπει να καλυφθούν οι άνθρωποι. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να μην τους καλύψει».
Στα μέσα Απριλίου η χορήγηση του επιδόματος από την κυβέρνηση
Στο μεταξύ στα μέσα Απριλίου πρόκειται να λάβουν το ποσό των 800 ευρώ οι πρώτοι από τους 1,7 εκατ. εργαζόμενους που το δικαιούνται. Ο Γιάννης Βρούτσης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών του δηλώσεων παρείχε τις σχετικές διευκρινίσεις.
“Οι εργαζόμενοι πρέπει να ολοκληρώσουν την υποβολή του ηλεκτρονικού έντυπου με βάση το ΑΦΜ. Έτσι λοιπόν ύστερα από δύο – τρεις μέρες θα λάβουν τα 800 ευρώ. Αμέσως μετά θα αναλάβουμε να ικανοποιούμε τμηματικά και σταδιακά όλους εκείνους τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με διοικητική εντολή” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.
Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή του κράτους θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 10 Απριλίου και όσες έχει πληγεί ο τζίρος τους το χρονικό περιθώριο είναι έως τις 20 Απριλίου.
Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας έβαλε τέλος στα σενάρια μείωσης μισθών και συντάξεων. Επιπλέον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για στήριξη των μακροχρόνια ανέργων που δεν περιλαμβάνονται στα κυβερνητικά μέτρα.
Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πρότεινε σχέδιο για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με εκπροσώπους από τους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού.
Για τον τουρισμό πρότεινε αναβολή πληρωμής δανείων και οφειλών προς το δημόσιο, ενίσχυση των επιχειρήσεων με άτοκο κεφάλαιο κίνησης και άτοκα δάνεια και στήριξη ξενοδοχειακών μονάδων με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω φιλοξενίας των προσφύγων.
Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να βρει λύση για τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού καθώς πετάει για ακόμα μία φορά το μπαλάκι στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας. Στο τραπέζι βρίσκονται τέσσερα σενάρια τα οποία έχουν ως εξής
- δάνεια από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM
- χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων
- έκδοση ευρωομολόγου
- δημιουργία πρόσθετου προσωρινού κοινού ταμείου διάσωσης
- Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι υπουργοί της Ευρωζώνης να διαλέξουν λίγο απ΄όλα.