Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα θετικά νέα;
Εύλογη είναι η ανησυχία των πολιτών για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Το θετικό είναι ότι η χώρα μας τα πήγε καλά μέχρι τώρα και δεν θα πρέπει να γίνει η ”ζημιά”.
Βέβαια η δυσφορία είναι εντονή, καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται ειδικά για τις εκκλησίες δεν προκαλούν θετική εντύπωση. Μας θυμίζουν ”διώξεις” του παρελθόντος και θα πρέπει η Κυβέρνηση να είναι πιο προσεχτική από εδώ και στο εξής, καθώς με την πίστη του Έλληνα δεν πρέπει να παίζει κανείς.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής βέβαια και στην οικονομία. Η αγορά πρέπει να πάρει ”μπροστά”, καθώς εάν συνεχιστεί ο εγκλεισμός θα έχουμε τον ”θάνατο” της ελληνικής οικονομίας.
Πάντως η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποίησαν επιστήμονες από τη Θεσσαλονίκη, η χώρα μας έφτασε προχθές στο 90% των συνολικών κρουσμάτων που προβλέπεται να εκδηλωθούν στην επικράτεια ενώ, βάσει της πρόβλεψης, στις 29 Απριλίου θα αρχίσει η επιπέδωση της καμπύλης που σηματοδοτεί σημαντική επιβράδυνση της διασποράς του ιού. Μηδενισμός των νέων κρουσμάτων αναμένεται για την Ελλάδα, εφόσον τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, στις αρχές Μαΐου.
Έλληνας καθηγητής: «Η πιθανότητα να πεθάνουμε από κορονοϊό είναι απελπιστικά μικρή» (βίντεο)
Οι επιστήμονες παρήγαγαν διαγράμματα για τη χώρα μας, για πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έως τώρα έχει αγγίξει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το περίπου 65% των συνολικών της κρουσμάτων.
Η εργασία πραγματοποιήθηκε από τους επιστημονικούς υπευθύνους του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή περίπου 1.500 επιστημόνων και επιχειρηματιών από ολόκληρο τον πλανήτη.
Μιλώντας στα «Νέα» ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, το οποίο φέτος προγραμματίζεται για τις 4-11 Ιουλίου 2020, και επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενός από τα πιο δραστήρια εργαστήρια στο είδος του πανευρωπαϊκά, εξηγεί: «Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δείξει σημάδια μείωσης, για παράδειγμα στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσει σε αρκετά χαμηλή τιμή στις αρχές Μαΐου και να προσεγγίσει τον ελάχιστο αριθμό στα μέσα του ίδιου μήνα εφόσον τηρούνται τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή γίνει πολύ προσεκτική άρση ορισμένων από αυτά.
Στα διαγράμματα που καταρτίσαμε παρουσιάζονται η εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού αθροιστικά ανά χώρα ενώ στα ένθετα διαγράμματα υπάρχουν τα αντίστοιχα παράγωγα, που περιγράφουν την εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων ανά ημέρα».
Πότε θα ”ανοίξει” η αγορά
Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων, αρχής γενομένης από αυτά που δεν παρουσιάζουν συνωστισμό αλλά και οι διοικητικές μονάδες του κράτους, όπως οι εφορίες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό, τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν υπό όρους αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής, οι εξής χώροι:
- Καφέ, μπαρ και εστιατόρια
- Πολιτιστικοί χώροι και μουσεία
Λίγο αργότερα θα επαναλειτουργήσουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα. Σταδιακά, θα αρθούν και τα περιοριστικά μέτρα για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.
Αυτοί είναι η κρίσιμοι παράγοντες για τη χαλάρωση των μέτρων
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε – κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσής του τη Μεγάλη Τρίτη– στους παράγοντες που θα κρίνουν την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Ελλάδα.
Έρευνα: Μέχρι και 8 μέτρα “ταξιδεύουν” τα σταγονίδια από φτέρνισμα
Ο καθηγητής χρησιμοποίησε τρεις λέξεις «κλειδιά» αναφερόμενος στην άρση των περιοριστικών μέτρων και αυτές ήταν οι εξής: «προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα».
«Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος θα ανακοινωθεί όταν έρθει η ώρα, τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου. Αυτή την ώρα παραμένουμε σε επαγρύπνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμη στο σημείο για να άρουμε τα μέτρα. Πιστέψτε με, θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτή την περίοδο. Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες και μάλιστα μέσα στην ιατρική κοινότητα συναδέλφων που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία, ακόμη και ένα πονόλαιμο, και μετέφεραν τον ιό χωρίς να το θέλουν», συμπλήρωσε.
«Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μία σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά και όσων νοσηλεύονται σοβαρά. Εμείς στη χώρα μας δεν είδαμε απότομη κορύφωση, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Ο δείκτης της επιδημίας Ρ0 είναι κάτω από το 1 στη χώρα μας χάρη στα μέτρα. Η νόσος σβήνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε να διατηρηθούν αυτά τα μεγέθη». Παράλληλα, ωστόσο, σημείωσε πως σε περίπτωση που υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τότε «θα αναγκαστείς ξανά να πάρεις μέτρα».
Δηλώσεις Γεωργιάδη
«Μία γενική αρχή, σχετικά με το σχεδιασμό για το πως και πότε θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, είναι ότι ή άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με αντίστροφη πορεία από αυτή που έκλεισαν και πιστεύουμε ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και στα μέσα Μαίου, με βάση το καλό σενάριο, θα μπορεί να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία. Κανένας μας δεν βρίσκει ευχαρίστηση σε αυτά τα μέτρα αλλά ήταν αναγκαία για την καταιγίδα που ήρθε».
Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Αντέννα σε ερωτήσεις σχετικά με το χρόνο άρσης των μέτρων ενώ υπογράμμισε ότι τα πράγματα, σε ότι αφορά την πανδημία του κορονοϊού, δείχνουν να πηγαίνουν καλά, αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. «Είμαστε στο 87΄ και παίρνουμε την πρόκριση, ας μη φάμε γκολ στο 90΄» όπως είπε.