Στην περιοχή που δέσμευσε παράνομα στο Οικόπεδο (βυθοτεμάχιο) 6 (κοντά στα όρια με το 7) της κυπριακής ΑΟΖ, νοτιοδυτικά της Κύπρου, κατέπλευσε πριν λίγο το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Γιαβούζ», συνοδεία της φρεγάτας F-241 TCG Turgut Reis, κλάσης «Γιαβούζ», (απλή σύμπτωση η κλάση της φρεγάτας με το όνομα του ερευνητικού), τύπου MEKO 200TN Track I του τουρκικού Ναυτικού.

Τα πλοία συνοδεύονται και από ένα τουρκικό υποβρύχιο.

Στην περιοχή δεν υπάρχει κανένα ελληνικό πολεμικό πλοίο και ούτε πρόκειται να καταπλεύσει, παρά το γεγονός ότι η συνθήκη της Ζυρίχης προβλέπει την ελληνική στρατιωτική επέμβαση ως εγγυήτρια δύναμη. Δεν αποκλείεται όμως να δούμε στην ευρύτερη περιοχή τις επόμενες ώρες ή ημέρες, ελληνικό υποβρύχιο…

Η περιοχή που έχουν καταπλεύσει τα τουρκικά πλοία αφορά τα Οικόπεδα που είχαν παραχωρηθεί στις ΕΜΙ-Total και από τις 12 Νοεμβρίου 2018 η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα μαζί με τα 1, 4, 5.

Me χθεσινή ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΑΜ αναφέρει ότι «τα ερευνητικά σκάφη Barbaros Hayreddin Paşa και Oruçreis, τα οποία συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στο πλαίσιο των νόμιμων δικαιωμάτων μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τα πλωτά γεωτρύπανα Fatih και Yavuz θα έχουν πλήρη  υποστήριξη ασφαλείας από θάλασσα και αέρα κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, στο Αιγαίο οι τουρκικές φρεγάτες και τα υποβρύχια υλοποιούν ασκήσεις με πυρά και εκτόξευση τορπιλών».

Ολα αυτά ενώ αποχώρησε από το Οικόπεδο 10 η αμερικανική Εxxon Mobil, υποτίθεται λόγω του «ασύμφορου» του εγχειρήματος εξ αιτίας της διεθνούς υποχώρησης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ομως η αμερικανική αποχώρηση και το εσπευσμένο αυτής, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για «υπόγεια» συνεννόηση με την Τουρκία, προκειμένου τα πλέον υποσχόμενα σε κοιτάσματα, βυθοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, να περάσουν «αθόρυβα» σε τουρκικό έλεγχο.

Το «Γιαβούζ» συνοδεία της φρεγάτας απέπλευσε στις 14.10 το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα από το λιμάνι Τάσουτζου και έσπευσε πάση δυνάμει στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι «Γιαβούζ» δεν ακολουθούν άλλα συνοδευτικά πλοία, καθώς δεν ήταν έτοιμα λόγω του έκτακτου της αποστολής!

Ειδικοί αμφιβάλουν σφόδρα και για το κατά πόσον είναι έτοιμο το «Γιαβούζ» να κάνει έρευνες, αλλά φαίνεται ότι στην παρούσα φάση σημασία έχει να φτάσει πρώτο στην περιοχή.

Η Άγκυρα σε νομικό επίπεδο δέσμευσε με NAVEX την περιοχή των ερευνών από απόψε μέχρι και τις 18 Ιουλίου, ενώ πηγή αναφέρει ότι είναι υπό έκδοση και ΝΟΤΑΜ που κλειδώνει έναν εναέριο διάδρομο από την μικρασιατική ακτή μέχρι τα τουρκικά πλοία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τα οργανικά ελικόπτερα του ερευνητικού και της φρεγάτας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει αντι-NAVTEX και προχώρησε σε ανακοινώσεις μέσω του Κύπρος Ράδιο, αλλά μικρή έως καμία σημασία δεν έχουν αυτά, από την στιγμή που δεν υπάρχει η δύναμη των όπλων για να επιβάλλει την διεθνή νομιμότητα, απέναντι στη νέα τουρκική πειρατεία.

Η φρεγάτα F-241 TCG Turgut Reis, είναι σχεδόν ίδια με τις ελληνικές φρεγάτες κλάσης «Ύδρα» ΜΕΚΟ 200ΗΝ, με σημαντικότερη διαφοροποίηση την μη ύπαρξη του, αρκετά πιο σύγχρονου, αντιαεροπορικού συστήματος ESSM που είναι εγκαταστημένο στις ελληνικές φρεγάτες, καθώς τα τέσσερα τουρκικά σκάφη χρησιμοποιούν ακόμα το RIM-7 Sea Sparrow, που διαθέτουν οι ελληνικές φρεγάτες κλάσης “S”. 

Eπίσης το εγγύς αντιπυραυλικό της σύστημα (CIWS) είναι το τριπλό μεν, Oerlikon Contraves Sea Zenith 25 mm., αλλά γενικά θεωρείται υποδεέστερο του CIWS Phalanx των ελληνικό ΜΕΚΟ 200ΗΝ.

To τουρκικό Ναυτικό έχει σε εξέλιξη για την κλάση ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά είναι άγνωστο αν έχει ολοκληρωθεί στο συγκεκριμένο πλοίο.

Δείτε βίντεο από την F-241 TCG Turgut Reis.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »