Έρχεται η αναβάθμιση του Στόλου
Mέρα με τη μέρα πλησιάζει η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό Ναυτικό.
To ΠΝ βρίσκεται σε ετοιμότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή. Η ηγεσία στέλνει μήνυμα στους Τούρκους καθημερινά και είναι σαφές το μήνυμα πως οποιαδήποτε πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Βέβαια χρειάζεται βούληση και από την Κυβέρνηση, η οποία φαίνεται πως δείχνει μία υποχωρητικότητα σε μία σειρά ζητημάτων.
Αν κι εφόσον χρειαστεί, η απάντηση του ΠΝ θα είναι καταστροφική για τους Τούρκους. Το έχουμε αποδείξει εξάλλου. Η χώρα μας βέβαια χρειάζεται ενισχύσεις. Το Πενταπόσταγμα καθημερινά αναφέρει πως με κάποιες προσθήκες ακόμα, η Τουρκία είναι χαμένη.
Ισχυροποιείται το ελληνικό ΠΝ: Έρχονται το 2021 τα ελικόπτερα MH-60R – Προσεχώς αναβάθμιση και των Aegean Hawk
Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ενίσχυσε τη δύναμη του επιφανειακού στόλου του με κορβέτες κατηγορίας Ada και τα περιπολικά πλοία της κατηγορίας Tuzla και αντικατέστησε τον παλιό του στόλο αμφίβιας απόβασης με πλοία εφοδιαστικής υποστήριξης και σύγχρονα υποβρύχια σκάφη διάσωσης. Η Τουρκία έχει επίσης εκσυγχρονίσει τις “γηραιές” φρεγάτες τύπου Gabya και Barbaros και ενίσχυσε ακόμη τη ναυτική της δύναμη με νέα ελικόπτερα, θαλάσσια περιπολικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα εναέρια σκάφη.
Επίσης, κατασκευάζεται το TCG Anadolu, το πρώτο από τα δύο αμφίβια πλοία πολλαπλών χρήσεων, το TCG τIstanbul, το πρώτο σκάφος τεσσάρων φρεγατών Istif και προχωράει και η κατασκευή των τριών πρώτων από τα έξι υποβρύχια της κατηγορίας Reis εξοπλισμένα με ανεξάρτητο από τον αέρα σύστημα πρόωσης, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς και τα TCG Ufuk πλοία πληροφοριών.
Ο πρώτος TF-2000 καταστροφέας αεράμυνας έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2027. Η διαδικασία σχεδιασμού του έργου επτά πλοίων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με τελικές δοκιμές σε σημαντικά στοιχεία σχεδιασμένα για το πλοίο – το ραντάρ ÇAFRAD Multipurpose και πυραύλους ναυτικού της Atmaca.
Τι αναφέρουν οι πληροφορίες
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αποφασισμένοι να τρέξουν το συντομότερο δυνατό όλες τις διαδικασίες για την ταχύτατη ενίσχυση του Στόλου. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρίσκονται σε διαρκή κι αγαστή συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη για την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο επικαιροποίησε τις ανάγκες για την άμεση προμήθεια φρεγατών και την ενίσχυση του Στόλου. Η απόφαση περιλαμβάνει την ναυπήγηση 2+4 φρεγατών.
Τι σημαίνει το 2+4 φρεγάτες; Ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στο θέμα παραγγελίας 2 φρεγατών, με τις Belharra (ή Belh@rra όπως προτιμούν να τις αναφέρουν οι Γάλλοι) να προκρίνονται ως η πιο ώριμη λύση προς άμεση υπογραφή και αμέσως μετά ή ίσως και σχεδόν ταυτόχρονα να ακολουθεί η υπογραφή για την ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτό που μπορούμε να αποκαλύψουμε είναι ότι η πρόταση φέρει αμερικάνικη σφραγίδα και η ναυπήγηση όλων των μονάδων προβλέπεται να γίνει στην Ελλάδα από ελληνικά χέρια.
Ήρθαν τα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων Mark V: Δημιουργείται ελληνική δύναμη ταχείας επεμβάσεως – Εικόνα
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό αυτή η λύση να τρέξει μες στους επόμενους 3-4 μήνες, δίνοντας έναν πλήρη οδικό χάρτη στο Πολεμικό Ναυτικό για την αναβάθμιση των μεγάλων μονάδων επιφανείας του Στόλου. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό και οι δύο προτάσεις να συνοδευτούν και από εκπλήξεις, που θα φέρουν τα πάνω κάτω στις ισορροπίες του Αιγαίου και της Μεσογείου.
Βεβαίως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το θέμα των Belharra, παρότι προκρίνεται ως το πιο ώριμο, δεν θα πρέπει να θεωρείται ακόμα τελειωμένο, αφού δύο είναι τα μεγάλα «αγκάθια» που πρέπει να ξεπεραστούν. Το τελικό κόστος κτήσης – που οι Γάλλοι εκτίναξαν με τις παρατηρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού στα 4 δισ. για τα δύο καράβια και που τώρα τρέχουν να βρουν λύσεις για να επαναφέρουν την τιμή στα 2,4 δισ. – και το ζήτημα της διακυβερνητικής συμφωνίας και χρηματοδότησης, ώστε να είναι οικονομικά εφικτή η αποπληρωμή από την Ελλάδα.
Επειδή, όμως, το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολύ σημαντικό για την ευόδωση των προσπαθειών, θα περιοριστούμε σε αυτά και θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.