Αλλάζουν όλα
Πρόκειται για ένα καλοκαίρι πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα, αφού μπορεί να προχωρούμε σε σταδιακή άρση των μέτρων, ωστόσο όσο ο κοροναϊός βρίσκεται γύρω μας τίποτα δεν θα μπορεί να είναι ίδιο.
Έτσι, οι διακοπές μας θα πρέπει να γίνονται προσοχή και θα συνοδεύονται από πολλά μέτρα ασφαλείας.
Prive… παραλίες και ραντεβού
Ένα από τα παραδείγματα έρχεται από την Ισπανία.
Το Canet d’en Berenguer, μια μεσογειακή πόλη που βρίσκεται βόρεια της Βαλένθια, θα επιτρέπει μόνο 5.000 παραθεριστές στην παραλία της περιοχής, περίπου το μισό του συνηθισμένου αριθμού, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική απόσταση. Κι αυτές οι θέσεις θα πρέπει να κλείνονται προκαταβολικά μέσω εφαρμογής για κινητό τηλέφωνο.
Αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Περέ Χοάν Άντονι Τσορντά στο CNN. «Θα υπάρχει περισσότερους χώρος ανάμεσα σε εσάς και στον διπλανό σας. Κάτι σαν παραλία business class».
Γερμανία: Αισιόδοξα τα νέα για το Remdesivir στη μάχη κατά του κορονοϊού
Με πλέγματα ο διαχωρισμός των θέσεων στην παραλία και κράτηση για το πρωί ή το απόγευμα.
Η συγκεκριμένη πόλη θα χρησιμοποιήσει ένα σχέδιο με πλέγμα για να χωρίσει την εκτενή παραλία σε τετράγωνα τμήματα, το καθένα χωρισμένο από το άλλο με απόσταση δύο μέτρων.
Τα τμήματα αυτά, θα πρέπει να οριοθετούνται, τοποθετώντας μια σειρά από δίχτυα στην άμμο που μοιάζουν με τεράστια δίχτυα ποδοσφαίρου και θα μπορούν να φιλοξενήσουν και μεγαλύτερες ομάδες παραθεριστών.
Επίσης, όσοι θέλουν να πάνε για μπάνιο, θα μπορούν να κάνουν κράτησε είτε για το πρωί είτε για το απόγευμα, αλλά όχι για όλη την ημέρα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι παραθεριστές μπορούν να κάνουν κράτηση για οποιαδήποτε διαθέσιμη περιοχή, σαν να επιλέγουν θέσεις στο διαδίκτυο για κινηματογραφική αίθουσα ενώ οι ώρες άφιξης θα είναι κλιμακωτές ώστε να αποφευχθούν τα πλήθη.
Ο έλεγχος του πλήθους στην παραλία
Ένα άλλο μέτρο που θα ληφθεί είναι η μείωση των σημείων πρόσβασης στην παραλία. Μόλις οι παραθεριστές φτάσουν και επιβεβαιώσουν την κράτησή τους με το προσωπικό, θα μπορούν να μεταφερθούν στο τμήμα που τους έχει διατεθεί.
Ο Άντονι θεωρεί πως οι εκ των προτέρων κρατήσεις και οι κλιμακωτές ώρες άφιξης αποτελούν ένα ουσιαστικό μέτρο. «Δεν θα μπορούσαμε να ελέγξουμε την ροή των ανθρώπων (χωρίς τα νέα μέτρα). Θα ήταν όλοι μαζί, μολύνοντας ο ένας τον άλλον» εξηγεί.
Πάσσαλοι και σχοινί, μια άλλη πρόταση
Το Σανξένχο, που βρίσκεται μόλις μία ώρα με το αυτοκίνητο βόρεια των πορτογαλικών συνόρων, στοχεύει να επιτρέψει το 75% του αριθμού των παραθεριστών που δεχόταν μέχρι πριν την κρίση του κοροναϊου.
Η πόλη, ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της βόρειας Ισπανίας, επιλέγει επίσης το ίδιο μοτίβο με πλέγματα ανάμεσα στις ξαπλώστρες με τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόστασης μεταξύ τους, στην κύρια παραλία της. Επιπλέον, θα προστεθούν ξύλινοι πάσσαλοι με κορδόνια που θα συνδέονται μεταξύ τους για να σχηματίζουν μικρά τετράγωνα για λίγους παραθεριστές ή κάποια μεγαλύτερα για μεγαλύτερες ομάδες ατόμων, σύμφωνα με τον δήμαρχο.
Ωστόσο, οι παραθεριστές εδώ δεν θα μπορούν πλέον να καταλαμβάνουν ένα σημείο για όλη την ημέρα, απλά αφήνοντας τις πετσέτες στις ξαπλώστρες τους. Αν φύγουν για μεσημεριανό, χάνουν την θέση τους, λέει ο Μάρτιν.
Το παράδειγμα της Γλυφάδας
Μια πρώτη εικόνα από το τι πρόκειται να ισχύσει στα καλοκαιρινά μας μπάνια στην Ελλάδα, δίνει ο δήμαρχος της Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από την πλαζ της περιοχής, μετά τις αναγκαίες επεμβάσεις και τροποποιήσεις.
Όπως αποτυπώνεται, υπάρχει νέα άμμος, ομπρέλες με αποστάσεις, αποδυτήρια, ντουζιέρες, παγκάκια, ενώ θα τηρούνται πλήρως οι αυστηροί κανόνες και υγιεινής.
«Σαν κέντημα στην άμμο! Αυτό που βλέπετε είναι η παραλία της Γλυφάδας σήμερα. Μετά από πάρα πολλή δουλειά. Νέα άμμος, ομπρέλες με αποστάσεις, αποδυτήρια, ντουζιέρες, παγκάκια – όλα στη θέση τους! Οι βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες παραλίες μας, ανοιχτές και ελεύθερες όπως πάντα, είναι πανέτοιμες να υποδεχθούν τους λουόμενους, με αυστηρούς πλέον κανόνες
ασφαλείας και υγιεινής» αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook ο δήμαρχος Γλυφάδας.
Πρωινό και ηλιοθεραπεία με… ραντεβού
Κορονοϊός: Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται το φάρμακο
Ακόμα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των ξενοδοχείων οι η απόφαση των επιχειρηματιών, αλλά και η οδηγία του Υπουργείου, είναι να αποφευχθεί το νοσοκομειακό κλίμα.
Γάντια, αντισηπτικά και μάσκες θα υπάρχουν στη ρεσεψιόν των ξενοδοχείων, για όσους δεν έχουν.
Για να μην υπάρχει συνωστισμός στη ρεσεψιόν, θα μπορεί ο κόσμος να κάθεται στο σαλόνι, όπου θα τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας.
Επίσης, μπορεί να στα περισσότερα ξενοδοχεία η οι πελάτες να παίρνουν πρωινό στο δωμάτιό τους, θα υπάρχει όμως και η επιλογή να πάρουν το πρωινό τους στη σάλα, όπου και πάλι θα κάθονται με τις κατάλληλες αποστάσεις, κι εφόσον θα το έχουν δηλώσει στο ξενοδοχείο, το οποίο με τη σειρά του θα τους κλείνει ραντεβού.
Το μπαρ δεν θα χρησιμοποιείται πια, ενώ στην κουζίνα θα απαγορεύεται η είσοδος αυστηρά, ενώ οι εργαζόμενοι θα φορούν μάσκα και γάντια.
Ακόμα, όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις ξαπλώστρες του ξενοδοχείου, θα πρέπει, όπως ισχύει και στις παραλίες, να το δηλώσουν νωρίτερα ώστε να κλείσουν ραντεβού. Ακόμα και έτσι βέβαια, δεν θα έχουν όσο χρόνο θέλουν, αφού η ξαπλώστρα θα βρίσκεται στην κατοχή τους για λίγο χρόνο, με σκοπό να απολυμανθεί για να μπορέσει να κάτσει αυτός που έχει κλείσει το επόμενο… ραντεβού!