Δυσαρεστεί η στάση της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
Επιμένει στην “αλλαγή γραμμής” για τον Έβρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως “τα περί κατάληψης ελληνικών εδαφών είναι ανοησίες”. Προς τί το διάβημα τότε;
Έβρος: Οι Τούρκοι αμφισβητούν ελληνική περιοχή – ΥΠΕΞ: “Συνηθισμένες εντάσεις”
Η Τουρκία επιχειρεί να “γκριζάρει” και κομμάτι του Έβρου πλέον μετά τα νησιά και η ελληνική διπλωματία συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το μικρό της δακτυλάκι, αγνοώντας τη μεγάλη εικόνα για τα σχέδια της Άγκυρας και εμμένοντας σε μικροπολιτικές, ρισκάροντας τα εθνικά μας θέματα.
«Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνουν παιχνίδι μικροκομματικών συμφερόντων τα εθνικά ζητήματα». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ.
Εξηγώντας αναλυτικά τα όσα έγιναν στον Έβρο, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες και μετρήσεις, για την κατασκευή-προέκταση του φράκτη στον Έβρο. Η Τουρκία θέλησε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες του φράκτη και η Ελλάδα -ως όφειλε- απάντησε αρνητικά και ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους, καθώς δεν έχουμε λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε. Κατόπιν, παρατηρήθηκε κινητικότητα, σε μία απο τις περιοχές που είχαν ξεκινήσει εργασίες και έπειτα η Αθήνα έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού».
«Η αγγλική εφημερίδα Sun υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί “κατάληψης ελληνικού εδάφους 16 στρεμμάτων από την τουρκική πλευρά”. Αυτόν τον ισχυρισμό τον υιοθέτησε επίσης, ελληνικό ακροδεξιό κόμμα και τον αναπαρήγαγε, ενώ υπερακόντισε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για μικροκομματικά συμφέροντα, για λόγους επιβίωσης κάθε ακροδεξιού κόμματος και για δημοσκοπικούς λόγους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για μικροκομματικούς και δημοσκοπικούς σκοπούς, Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ» τόνισε ο κ. Δένδιας.
Και πρόσθεσε: «Η τουρκική πλευρά επιδιώκει ένταση και στρατικοποίηση των εντάσεων. Η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Όχι στον 19ο αίωνα και στις λογικές των κανονιοφόρων. Το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λειτουργεί ως μία σύγχρονη χώρα και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα ως πρέπει στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
«Έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον τουρισμό, καθώς είναι βασικό κομμάτι της βιομηχανίας μας. Ο πρωθυπουργός είναι σε επικοινωνία με τη Βουλγαρία, αλλά και τη Σερβία για να αποφασιστεί οι πολίτες ποιων χωρών είναι ασφαλές να φτάσουν στην πατρίδα μας. Βρισκόμαι σε επαφή και με άλλους υπουργός, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε ο κ. Δένδιας σχετικά με τον τουρισμό και την τουριστική περιόδο που αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας.
Τέλος, αναφέρθηκε στις διεθνείς επαφές τις οποίες θα έχει το επόμενο διάστημα και, όπως τόνισε και ο ίδιος, «έχουν συσσωρευτεί ταξίδια τριών μηνών» γεγονός που σημαίνει πως η επόμενη περίοδος θα είναι περίοδος συνεχλων επαφών.
Πρώτο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών θα είναι στο Παρίσι, ενώ στις 5 Ιουνίου αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας ο Ιταλός ομόλογός του. Θα ακολουθήσουν ταξίδια σε Τυνισία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βέλγιο, Βιετνάν, Ινδονησία και Αργεντινή.
Διπλωματικές πηγές επίσης τόνιζαν πως “η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, τονίζουν διπλωματικές πηγές”.
“Γκριζάρισμα” και στον Έβρο μετά το Αιγαίο
Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο είναι το βασικό πρόβλημα που προκαλεί τον πονοκέφαλο και εκνευρισμό της Τουρκίας, η οποία ξεσπά με κινήσεις οι οποίες όμως επαναφέρουν όλες τις αξιώσεις που έχει διαχρονικά.
Αυτό φαίνεται και μέσα από την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε η γείτονα, με την οποία αναδεικνύει τις προθέσεις που έχει για το επόμενο διάστημα. Ήδη από το ύφος των διατυπώσεων φαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι η ένταση θα διατηρηθεί με κάθε τρόπο και στον Έβρο.
Η Ελληνικές αρχές παρατηρούν τη νέα προσπάθεια που κάνει η Τουρκία, περιμένουν κι έχουν ήδη σχεδιάσει την επόμενη κίνηση. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι ενέργειες αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας δεν χωρούν πουθενά, ούτε στα χερσαία, ούτε στα θαλάσσια σύνορα, πόσο δε μάλλον όταν αυτές οι ενέργειες συνοδεύονται από άλλες που προσομοιάζουν με την αρχή ενός θερμού επεισοδίου.
Οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στον ακριτικό Νομό, γνωρίζουν πολύ καλά με ποιους έχουν να κάνουν και πως φέρονται οι Τούρκοι που υπηρετούν στον Έβρο. Όλο το προηγούμενο διάστημα, όποτε προκλήθηκε ο Στρατός Ξηράς και οι συνοριοφύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας, έδειξαν με πολλούς τρόπους ότι γνωρίζουν να κάνουν αυτό που πρέπει με εξαιρετικό τρόπο.
Στο Επιτελείο γνωρίζουν και λαμβάνουν τα μέτρα που πρέπει, διότι μετά το Μελισσοκομείο, παρόμοιες προσπάθειες από την γείτονα, θεωρείται βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν σε άλλα σημεία στον Έβρο, αναφέρει το Hellas Journal. Ο υπάρχον φράχτης ενοχλεί τη γείτονα, αλλά φαίνεται πλέον πως μόνο η μελέτη για την επέκταση αυτού του ουσιώδους για την Ελλάδα αποτρεπτικού μέτρου, φέρνει την γείτονα σε δύσκολη θέση, σκεπτόμενη την επόμενη μέρα της ύψωσης του…
Ο νέος φράχτης που ετοιμάζεται χαλά για πολλούς λόγους τα σχέδια της Τουρκίας.
Τα παράνομα περάσματα
Ο Έβρος πολλές φορές λειτούργησε για την Άγκυρα ως βαλβίδα ασφαλείας, τα παράνομα περάσματα οδήγησαν χιλιάδες μεταναστών στον κορμό της Ευρώπης αλλά και στον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα.
Οι λαθραίες κινήσεις από την Τουρκία στον Έβρο, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή της πολιτικής όχι απλώς περιορίστηκαν αλλά σχεδόν εξαλείφθηκαν, κάτι που κάνει την γείτονα ν’ αντιδρά ναι μεν νευρικά αλλά με σχέδιο, απ ότι έχει φανεί. Αφού απομακρύνθηκαν οι χιλιάδες μετανάστες από τις Καστανιές, οι στρατοχωροφύλακες συνέχισαν σε όλο το μήκος των 212 χλμ της οριογραμμής του Έβρου να ζουν σε στρατιωτικές σκηνές, δίπλα στο ποτάμι και να προκαλούν.
Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν λίγες οι γεμιστήρες που άδειασαν, οι «Jadarmίτες» πυροβολούσαν στον αέρα προς την Ελληνική πλευρά. Αρχικά κρίθηκε πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά που προκαλούσαν «θερμόαιμοι» στρατοχωροφύλακες. Από τα Μαράσια όμως και την περιοχή του Τυχερού οι προκλητικές ενέργειες έφτασαν και νοτιότερα. Μέθοδοι προειδοποίησης ή και εκφοβισμού από την Τουρκική πλευρά.
Άγκυρα: ‘Οι Έλληνες παραβίασαν τα χερσαία σύνορά μας” – Η Τουρκία ζήτησε σύγκληση ειδικής επιτροπής
Πότε το έκαναν αυτό οι στρατοχωροφύλακες; Όταν αντίκριζαν τις ενισχυμένες περιπόλους μάχης του Στρατού Ξηράς και της ΕΛ.ΑΣ., όπως επίσης όταν έβλεπαν τα στελέχη του Μηχανικού να συνεχίζουν νυχθημερόν τα έργα αποτροπής, με το άπλωμα εκατοντάδων μέτρων κονσερτίνας, δηλαδή του αγκαθωτού στρατιωτικού τύπου συρματόπλεγμα.
Οι καθημερινές «άγνωστες εντάσεις» δεν είναι λίγες και σε όλες τις περιπτώσεις η Ελληνική πλευρά έχει αντιμετωπίσει τις έκνομες ενέργειες της στρατοχωροφυλακής με ψυχραιμία. Άλλωστε όποτε απαιτήθηκε να φανεί η πυγμή, οι απαντήσεις ήταν τέτοιες που οι προκλητικές ενέργειες «κόπηκαν μαχαίρι».
Η Άγκυρα έχει βάλει στόχο και σκοπό την επαναφορά της στην περιοχή του Έβρου, πολύ πιο οργανωμένα, δυναμικά και μεθοδικά. Τα τελευταία γεγονότα στην θέση Μελισσοκομείο αυτό ακριβώς δείχνουν, με τους στρατοχωροφύλακες να παίζουν το χαρτί της Τουρκικής κυβέρνησης με έμπρακτες αμφισβητήσεις. Η Jadarma άλλωστε και το προηγούμενο διάστημα ήταν το μακρύ δόρυ της Τουρκίας κατά την εκδήλωση της ασύμμετρης απειλής.
Η στρατοχωροφυλακή ήταν αυτή που καθοδηγούσε τους μετανάστες, που τους εφοδίαζε με δακρυγόνα και καπνογόνα για να τα πετούν προς την Ελληνική πλευρά.
Το ηχηρό «χαστούκι» των Ελληνικών αρχών ασφαλείας και στρατιωτικών από τις αρχές Μαρτίου και όλο τον Απρίλιο στον Έβρο έκαμψε το σχέδιο της Τουρκίας, η οποία φαίνεται πως επανέρχεται, αυτή τη φορά με το σχέδιο «γκριζαρίσματος» στον ακριτικό Νομό, ζητώντας ουσιαστικά, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, νέα χάραξη της συνοριακής γραμμής.