Σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Αλ Σίσι
Με τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη να ευνοούν την Τουρκία και τις συζητήσεις για αποκατάσταση σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας να εντείνονται, η ελληνική διπλωματία είχε σήμερα κρίσιμες επαφές με ομολόγους της από Κάιρο και Τελ Αβίβ.
Άσχημη εξέλιξη: Προς ”αναθέρμανση” οι εμπορικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας – Η πτήση που αλλάζει τα δεδομένα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, με κύριο θέμα την εξέλιξη της σύγκρουσης στη Λιβύη, όπου και οι δύο πλευρές από κοινού καταδίκασαν την άνομη και μονομερή παρέμβαση της Τουρκίας στην εμφύλια κρίση.
Τα συμφέροντα Ελλάδας και Αιγύπτου συμπίπτουν σε πολλούς τομείς, ενώ κοινή απειλή αποτελεί ο κλιμακούμενος τουρκικός επεκτατισμός στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολική Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής.
Στο πλαίσιο της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Αιγύπτου σε πολλούς τομείς. Αντάλλαξαν επίσης απόψεις επί περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης του συντονισμού τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας Πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αλ Σίσι αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις της κρίσης στη Λιβύη, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν την απόρριψη των ξένων παρεμβάσεων, με τις οποίες το εν λόγω ζήτημα καθίσταται πιο περίπλοκο και τελικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων μερών εις βάρος των δικαιωμάτων, της βούλησης και των συμφερόντων του λαού της Λιβύης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισαν ότι τέτοιες παρεμβάσεις θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια των γειτονικών χωρών της Λιβύης αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών. Ενώ, συμφώνησαν για την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών για την πολιτική διευθέτησης της κρίσης στη Λιβύη μέσω του ΟΗΕ και των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσαν οι δύο ηγέτες στη σημασία του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ΝΑ Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum) το οποίο θεωρείται ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου στην περιοχή.
Επιπλέον συνομολόγησαν τη σύμπτωση απόψεων και συμφερόντων μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της οικονομίας.
Επαφές και με Ισραήλ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi) είχε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την οποία τον συνεχάρη για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.
Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν η ολοένα αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς και η περιφερειακή συνεργασία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ειδικότερα, συζητήθηκαν ο προγραμματισμός του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, καθώς και συναντήσεων τόσο στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, καθώς και του σχήματος 3+1, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τον τουρισμό μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ, χωρών με αντίστοιχα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερο θερμό κλίμα και επαναβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.