Αγριεύει η κατάσταση στις ΗΠΑ – Αυξάνονται οι νεκροί
Σε πολεμική σύρραξη εξελίσσονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, με αστυνομικούς να σημαδεύουν το πλήθος, τρεις άνθρωποι να έχουν πεθάνει και οι δημοσιογράφοι πλέον να απειλούνται άμεσα από το κύμα βίας που σαρώνει πάνω από 30 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
ΗΠΑ: Σε ετοιμότητα 4ωρου o στρατός & πάνω από 30 πόλεις στις φλόγες
Μετά την on camera σύλληψη δημοσιογράφου του CNN, οι πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες κατά συνεργείου του Reuters που κάλυπτε τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Μαρτυρίες για αναίτιες επιθέσεις με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.
Μέχρι στιγμής, τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων και δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Ο τελευταίος νεκρός καταγράφεται στην Ινδιανάπολις, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις διαδηλώσεις του Σαββάτου 30/5.
Η βία «βασιλεύει» στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσοβίν. Απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας οι διαδηλώσεις οργής μαίνονται. Από το Λος Άντζελες και το Μαϊάμι έως την Ατλάντα και το Σικάγο, σε σχεδόν 30 πόλεις έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το βράδυ του Σαββάτου. Ανάμεσά τους φυσικά και η Μινεάπολη, η πόλη απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.
Πριν από μερικές μέρες, αστυνομικοί είχαν συλλάβει και μάλιστα on air τον δημοσιογράφο του CNN που μετέδιδε τις άγριες διαδηλώσεις στη χώρα. Αυτή τη φορά, τα πράγματα αγρίεψαν ακόμη περισσότερο. Οι δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν αλλά δέχτηκαν πυροβολισμούς με πλαστικές σφαίρες, όπως, φυσικά, και πολλοί από τους διαδηλωτές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία για το φόνο του Φλόιντ.
Δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από σφαίρες καλυμμένες από καουτσούκ στη Μινεάπολη, την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές. Το περιστατικό σημειώθηκε χθες (30.05.2020) λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα) όταν τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μινεάπολη. Η αστυνομία προσπάθησε, με εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων, να διαλύσει ένα πλήθος περίπου 500 ανθρώπων στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.
Ο εικονολήπτης του Reuters Χούλιο Σέζαρ Τσάβες τράβηξε δυο σοκαριστικές φωτογραφίες, την ώρα που ένας αστυνομικός τους σημαδεύει με το όπλο του. Όπως έγραψε ο Τσάβες στο twitter «ενας αστυνομικός τον οποίο τραβώ με την κάμερα στρέφεται προς το μέρος μου και με σημαδεύει με το όπλο του που ρίχνει πλαστικές σφαίρες», δήλωσε ο Τσάβες.
Ο Τραμπ στέλνει εσπευσμένα στρατό στη Μινεάπολη – ”Antifa & ακροαριστεροί πίσω από τα επεισόδια”
Λίγα λεπτά αργότερα τόσο ο Τσάβες όσο και ο Ρόντνεϊ Σιούαρντ, σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες όταν βρίσκονταν σε ένα κοντινό βενζινάδικο όπου αναζήτησαν καταφύγιο.
Στο βίντεο που τράβηξε ο Τσάβες την ώρα που έτρεχαν για να βρουν ένα ασφαλές σημείο ακούγονται πυροβολισμοί και ο Σιούαρντ φωνάζει «με χτύπησαν στο πρόσωπο με πλαστική σφαίρα».
Αργότερα φαίνεται ο Σιούαρντ να λαμβάνει τις πρώτες βοήθειες για ένα βαθύ τραύμα κάτω από το αριστερό του μάτι. Και οι δύο άνδρες φέρουν τραύματα στα χέρια τους, ενώ ο Τσάβες έχει χτυπηθεί και στον σβέρκο.
Οι δύο άνδρες ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν δημοσιογράφοι: Ο Τσάβες κρατούσε κάμερα και φορούσε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα στον λαιμό, ενώ ο Σιούαρντ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με τη λέξη “Press” πάνω του
Δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό. Η δημοσιογράφος των L.A. Times, η Μόλι Χένεσι Φισκ, σε βίντεο που ανέβασε στο twitter, κατήγγειλε ότι ενώ ήταν με πολλούς άλλους δημοσιογράφους αλλά και με διαδηλωτές, αφού είπαν πως είναι δημοσιογράφοι, οι αστυνομικοί τους πέταξαν δακρυγόνα από κοντινή απόσταση. «Δεν μας έλεγαν που να πάμε, απλά μας έριχναν δακρυγόνα» λέει στο video.
Δεν ήταν τα πρώτα περιστατικά επίθεσης επίθεσης εναντίον δημοσιογράφων που καταγράφουν τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τον φόνο του Φλόιντ. Ένας δημοσιογράφος του CNN συνελήφθη ζωντανά στον αέρα την ώρα που κάλυπτε τις κινητοποιήσεις στη Μινεάπολις την Παρασκευή.
Επίσης την Παρασκευή στο Λούισβιλ του Κεντάκι μία δημοσιογράφος τηλεοπτικού δικτύου φώναξε “με πυροβολούν” την ώρα που φαίνεται μπροστά στην κάμερα να δέχεται πυρά από πιστόλι πιπεριού. Η αστυνομία του Λούισβιλ ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.
Η Επιτροπή Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου ανακοίνωσε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημέρων έχει λάβει περίπου 10 καταγγελίες που αφορούν δημοσιογράφους, οι οποίες ποικίλουν από απειλές ως επιθέσεις.