η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός έχει προκαλέσει παγκόσμια ύφεση ιστορικών διαστάσεων
Καθώς ένας στους εννιά ανθρώπους παγκοσμίως αντιμετώπιζε τον υποσιτισμό κατά τη διάρκεια του 2019, έκθεση του ΟΗΕ τονίζει ότι αυτά τα στατιστικά αναμένεται να επιδεινωθούν λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Επιδείνωση της πείνας παγκοσμίως προβλέπει η ετήσια έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι το 2019, 690 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 8,9% του παγκόσμιου πληθυσμού υπέφερε από χρόνιο υποσιτισμό.
Αν και ακόμα το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ήδη η έκθεση τονίζει πως η υγειονομική και οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός έχει προκαλέσει παγκόσμια ύφεση ιστορικών διαστάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, επιπλέον 83 με 132 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα.
«Αν η τάση συνεχιστεί, εκτιμάται ότι μέχρι το 2030, αυτός ο αριθμός θα ξεπεράσει τα 840 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό σημαίνει σαφώς ότι ο στόχος [εξάλειψης της πείνας έως το 2030 που ορίστηκε από τον ΟΗΕ το 2015] είναι εκτός τροχιάς υλοποίησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τίμπο Μεγιάντ, πολιτικός αναλυτής στη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκθέσεις του οργανισμού, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της παγκόσμιας πείνας ανεξαρτήτως της πανδημίας και των υφεσιακών φαινομένων που αυτή δημιούργησε. Το 2019 καταγράφηκαν 10 εκατομμύρια περισσότεροι υποσιτισμένοι άνθρωποι σε σχέση με το 2018, ενώ σε σχέση με το 2014 ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά 60 εκατομμύρια.