Αναλυτικά το μήνυμα της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν
Με μήνυμά της στο Πενταπόσταγμα, η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν τοποθετείται για τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση στα σύνορα με την Αρμενία, υποστηρίζοντας πως το Μπακού δεν βρίσκεται πίσω από την έναρξη της κλιμάκωσης.
Εξηγεί τους λόγους που ο ΟΣΣΑ φέρεται να μην ενεπλάκη στη σύγκρουση παρά τις εκκλήσεις από την αρμενική πλευρά, ενώ αφού γίνεται λόγος για “αρμενική κατοχή”, κατηγορεί το Γερεβάν για απειλές και εδαφικές διεκδικήσεις έναντι του Αζερμπαϊτζάν.
Ρωσικά ΜΜΕ: “Υψηλός κίνδυνος σύγκρουσης Ρωσίας-Τουρκίας στην Αρμενία”
Αναλυτικά το μήνυμα της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στη σελίδα μας:
“Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει κίνητρο και καμία λογική πίσω από την υπόθεση έναρξης μιας νέας επίθεσης από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν. Το άνοιγμα ενός νέου μετώπου με την Αρμενία δεν εξυπηρετεί καμία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και του στρατιωτικού δόγματος του Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν δεν διεκδίκησε ποτέ γειτονικά εδάφη και η μόνη ακολουθούμενη πολιτική είναι η απελευθέρωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των εφτά παρακείμενων περιοχών του Αζερμπαϊτζάν από την αρμενική κατοχή.
Αναφέρεται η ομιλία του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν που πραγματοποιήθηκε αρκετές ημέρες πριν από τη σύγκρουση. Ωστόσο δεν αναφέρεται η ρητορική της αρμενικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας τους τελευταίους μήνες με απειλές για πιθανές νέες εδαφικές διεκδικήσεις έναντι του Αζερμπαϊτζάν.
Με την πρόσφατη επίθεση στα κρατικά σύνορα μεταξύ των χωρών, η Αρμενία προσπαθεί να εμπλέξει τρίτες χώρες, τον περιφερειακό στρατιωτικό συνασπισμό, όπως ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, δημιουργώντας εντάσεις στα σύνορα. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του οργανισμού, ο ΟΣΣΑ μπορεί να εμπλακεί στη σύγκρουση εάν υπάρχει άμεση απειλή στα σύνορα των μελών της. Στη γραμμή επαφής των ενόπλων δυνάμεων στο κατεχόμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις παρακείμενες περιοχές, δεν είναι εφαρμοστέα η εμπλοκή του ΟΣΣΑ, επειδή η σύγκρουση βρίσκεται εντός της επικράτειας κράτους μη μέλους του ΟΣΣΑ- του Αζερμπαϊτζάν. Η Αρμενία απευθύνθηκε στον ΟΣΣΑ για παρέμβαση, αλλά επικράτησαν η κοινή σοφία και η αίσθηση πραγματικότητας μεταξύ των κρατών μελών του ΟΣΣΑ και η προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση του μόνιμου συμβουλίου του οργανισμού για το θέμα ακυρώθηκε.
Στις 13 Ιουλίου το Συμβούλιο Ασφαλείας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να προσκαλέσει στρατιωτικούς εκπροσώπους ξένων χωρών στο έδαφος όπου συνέβη αυτό το περιστατικό για να διερευνήσουν το στρατιωτικό ξέσπασμα”.
Όπως αναφέραμε νωρίτερα σοβαρές απώλειες μετρούν οι Αζέροι στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, καθώς έχασαν τουλάχιστον τρία τεθωρακισμένα οχήματα από UAV των αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οπλισμένα αρμενικά UAV κατέστρεψαν τρία τανκς του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε η εκπρόσωπος του Αρμενικού υπουργείου Άμυνας Shushan Stepanyan στο πρακτορείο ειδήσεων ARMENPRESS.
Νωρίτερα, ο ιστότοπος Banak.info κυκλοφόρησε αποκλειστικές φωτογραφίες που δείχνουν ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν οπισθοχωρεί με 3 κατεστραμμένα τανκς μετά από την 6ήμερη σύγκρουση στα σύνορα.
Στο ”κόκκινο” η ένταση – ”Απενεργοποιούν” τα UAV των Αζέρων οι Αρμένιοι
Σύμφωνα με την αρμενική πλευρά, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν σε μια αρμενική στρατιωτική βάση που βρίσκεται στην επαρχία Tavush στις 12 Ιουλίου, με χρήση βαρέως πυροβολικού, όλμων και UAV. Επιπλέον, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε επίσης στις πόλεις Chinari και Aygepar στην ίδια επαρχία, καταστρέφοντας τα σπίτια πολιτών.
Στις 14 Ιουλίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συνέχισαν να στοχεύουν τις πολιτικές υποδομές της αρμενικής πόλης Μπερντ, χρησιμοποιώντας ένα επιθετικό drone. 4 στρατιώτες έχουν πεθάνει από την αρμενική πλευρά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γερεβάν.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει αναφέρει πάνω από δώδεκα θανάτους, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατηγού και ενός συνταγματάρχη, καθώς και την καταστροφή 13 UAV. Το τελευταίο UAV που “κατέβασαν” οι Αρμένιοι είναι το ισραηλινής κατασκευής Elbit Hermes 900.
Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών του Νοτίου Καυκάσου ξεκίνησε το 1988, όταν η Αρμενία διεκδίκησε εδαφικές αξιώσεις εναντίον του Αζερμπαϊτζάν το οποίο είχε καταλάβει αρμενικό έδαφος.
Ως επακόλουθο του πολέμου, οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν το 20% του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά άλλων περιοχών. Η συμφωνία του 1994 για την κατάπαυση του πυρός ακολούθησε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.