Μόλις είχαν εγκαταστήσει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Koral οι Τούρκοι
Μια στρατιωτική πηγή της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι μαχητικά αγνώστου προέλευσης προχώρησαν σε επιδρομές στην αεροπορική βάση Αλ Βατίγια στη δυτική Λιβύη, το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες αφού οι Τούρκοι ανέπτυξαν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Koral.

Αξιωματούχος στον τομέα της ασφάλειας, Gharyan Mahmoud al-Shard, ανέφερε ότι πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από την πόλη Gharyan κατευθυνόμενα προς την αεροπορική βάση, ενώ ακούστηκαν και τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις μέσα στη βάση.

Σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, ο Al-Shard πρόσθεσε ότι οι επιδρομές είχαν ως στόχο μια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών και την αίθουσα επιχειρήσεων, ενώ επιβεβαίωσε τη χρήση αντιαεροπορικών πυρών 23 mm μέσα από τη βάση, όπου πλέον έχουν εγκατασταθεί οι Τούρκοι.

Λιβύη: Αεροπορική “θωράκιση” με Τor-M στην Αλ Τζούφρα από τον LNA
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αντιαεροπορικά πυρά δεν εμπόδισαν τα μαχητικά να συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς και εξήγησε ότι, με βάση τις πληροφορίες που ελήφθησαν από μια πηγή στη βάση, ο βομβαρδισμός στόχευσε υποδομές που περιείχαν νέα όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό και είχαν φτάσει πρόσφατα από την Τουρκία.

Αυτή η νέα επιδρομή έρχεται λίγες ώρες μετά την εγκατάσταση του τουρκικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου “KORAL” της Aselsan στην εν λόγω βάση. Αυτό το σύστημα μπορεί να αναζητήσει συμβατικά και περίπλοκα σήματα ραντάρ και στη συνέχεια να τα παρακολουθεί, να τα αναλύσει και να τα εντοπίσει, ενώ έχει επίσης τη δυνατότητα να μπλοκάρει, να εξαπατά και να τερματίζει τη λειτουργία των εχθρικών ραντάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που άγνωστα πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στη βάση Αλ Βατίγια από τότε που οι φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές της GNA ανακατέλαβαν τη βάση τον περασμένο Απρίλιο.

Το τουρκικό σύστημα ΕW Koral
Σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL της τουρκικής εταιρείας Aselsan εντοπίστηκε στη στρατηγική αεροπορική βάση Αλ Βατίγια κοντά στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας, όπου βρίσκονται οι μονάδες των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Το σύστημα Koral αποτελείται από δύο ξεχωριστές αυτόνομες μονάδες, επί ισάριθμων φορτηγών οχημάτων βαρέως τύπου (8×8), κάτι που του προσδίδει αξιόλογη ευκινησία αλλά και προστασία από απειλές NBC. Συνδυαζόμενες οι δύο αυτές μονάδες (ευρισκόμενες σε απόσταση έως και 500 μέτρων η μία από την άλλη) απαρτίζουν ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα που μπορεί να καλύψει όλο σχεδόν το φάσμα ηλεκτρονικού πολέμου ως προς την αντιμετώπιση των εχθρικών ραντάρ.

Η πρώτη από τις δύο μονάδες ουσιαστικά είναι το σύστημα ESM/ELINT (Koral ED), ενώ η άλλη, ένας ενεργός παρεμβολέας μεγάλης ισχύος και εμβέλειας (Koral ET). Έτσι, η πρώτη αναλαμβάνει τον εντοπισμό και την αξιολόγηση του στόχου και, ακολούθως, η δεύτερη την αδρανοποίησή του μέσω παρεμβολών.

Αν και σε τέτοιες περιπτώσεις οι πληροφορίες που διαρρέουν είναι λίγες και, συνήθως, ελεγχόμενες για την εγκυρότητά τους, στο σύστημα Koral αποδίδεται εμβέλεια της τάξης των 100 (κατ’ άλλες πηγές, 150χλμ.).

Αναφέρεται επίσης ότι μπορεί να δράσει ταυτόχρονα εναντίον πολλαπλών στόχων, όπως παντός τύπου ραντάρ (αεροσκαφών, πλοίων, επίγειων συστημάτων αεράμυνας κτλ.) και συστήματα διεύθυνσης βολής/καθοδήγησης πυραύλων, σε ένα ευρύ φάσμα ραδιοσυχνοτήτων.

Ως κύρια αποστολή του φέρεται να είναι η υποστήριξη επιχειρήσεων καταστολής εχθρικής αεράμυνας (κάτι που επιβεβαιώνεται και από την απόδοση του συστήματος αποκλειστικά στην Τουρκική Αεροπορία, τουλάχιστον ως τώρα). Η δε μονάδα Koral ED προσφέρει δυνατότητες εύρεσης διεύθυνσης (DF), εντοπισμού, καταγραφής, ανάλυσης και ταξινόμησης στόχων.

Χρησιμοποιήθηκαν τα αιγυπτιακά Su-35 στη Λιβύη;
Στον απόηχο των επιδρομών στην Αλ Βατίγια, ρωσικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι εντοπίστηκαν ρωσικά μαχητικά Su-35 στη Λιβύη που φέρονται να συμμετείχαν ακόμη και σε επιχειρήσεις κατά πυρήνων τρομοκρατών και των δυνάμεων της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA). Εκτιμάται ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις (εφόσον επιβεβαιωθούν) αποτελούν μια πρώτη δοκιμασία των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών που παραδόθηκαν στον αιγυπτιακό στρατό, σε πραγματικές συνθήκες πολέμου.

 

Σύρτη-Αλ Τζούφρα: Δορυφορικές εικόνες με τους S-300 σε ετοιμότητα
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο αμερικανικός στρατός αποδέσμευσε φωτογραφίες που δείχνουν μαχητικά MiG-29 και Su-35 και βομβαρδιστικά Su-24 που εντοπίστηκαν πάνω από τη Λιβύη. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, τα βομβαρδιστικά Su-24 και τα μχητικά MiG-29 ανήκαν στη Συριακή Πολεμική Αεροπορία και τα Su-35 ανήκουν σαφώς στην Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία.

Τα Su-35 είναι μέρος των μαχητικών αεροσκαφών που η Αίγυπτος παρέλαβε πρόσφατα από τη Ρωσία. Σύμφωνα με αναλυτές, η Αίγυπτος θα μπορούσε, μέσω προσεκτικής προσέγγισής, να δοκιμάσει αμέσως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη σε έναν πραγματικό πόλεμο, καθώς η Αίγυπτος έχει στρατηγικούς αντιπάλους στη Λιβύη.

Ανεπιβεβαίωτα σενάρια των ίδιων αναλυτών αναφέρουν πως τα “άγνωστα στρατιωτικά αεροσκάφη” που βομβάρδισαν την αεροπορική βάση Αλ Βατίγια στη Λιβύη – η οποία φιλοξενεί τουρκικό στρατιωτικό εξοπλισμό – αποτελούν τα πρώτα Su-35 που παρέλαβε η αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία.

«Ήταν πολύ σημαντικό για την Αίγυπτο να δει πώς συμπεριφέρονται αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη στο πεδίο και, επομένως, καθίσταται σαφές ότι ήθελαν να τα δοκιμάσουν απευθείας στον εχθρό. Τα αεροσκάφη μπορεί να είναι ρωσικής κατασκευής, αλλά είναι επίσης σε επιχειρησιακή λειτουργία με την Αίγυπτο, και ως εκ τούτου δεν πρέπει να συκοφαντείται η Μόσχα», δήλωσε ένας Ρώσος εμπειρογνώμονας.

Οι Τούρκοι έχουν μπλέξει άσχημα στη Λιβύη, καθώς έχουν δημιουργήσει πολλούς εχθρούς και κανέναν ισχυρό σύμμαχο. Εκτιμάται πως αυτές οι επιθέσεις κατά τουρκικών θέσεων από μαχητικά-φαντάσματα αποτελούν την αρχή του τέλους της παρουσίας του τουρκικού στρατού στη βορειοαφρικανική χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »