Αύξηση θητείας, στράτευση στα 18 και προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών
Έρχεται γενική αναδιοργάνωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει πέντε προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο στρατός της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, μία από τις προτάσεις που βρίσκονται υπό εξέταση, σύμφωνα με “Τα Νέα”, είναι η αύξηση εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, αλλά και η νέα δομή Δυνάμεων.
Επιπλέον, προσλήψεις 6.000 επαγγελματιών οπλιτών για να ανανεωθεί το «γηρασμένο» στρατιωτικό προσωπικό, αποτελεσματικότερες ειδικές δυνάμεις με την ενοποίηση της διοίκησής τους και περιορισμό των αχρείαστων στρατιωτικών μονάδων περιλαμβάνει η αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς από το υπουργείο Αμυνας, σύμφωνα με τα ΝΕΑ.
Ηγεσία ΕΔ: Χρειάζονται 1 δισ. για να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο
Η σχετική μελέτη από το ΓΕΕΘΑ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο, όμως κάποιες αλλαγές – που είχαν επισημανθεί εδώ και χρόνια – έχουν ήδη δρομολογηθεί εξαιτίας και της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας.
Μία από τις βασικές αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί και η πιθανή 3μηνη αύξηση θητείας στον Στρατό Ξηράς ώστε να εξισωθεί με την 12μηνη σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.
Εξίσου εξετάζεται και το θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, γεγονός που σίγουρα θα ωφελήσει τόσο τις Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω της αύξησης και σταθερής ροή του αριθμού νέων στρατεύσιμων.
Υπενθυμίζεται ότι μία από τις πιο κρίσιμες αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η πλήρης αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων στα αμερικανικά πρότυπα , κίνηση που προωθείται ως μεγάλο βήμα μετεξέλιξής τους σε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό «λεπτό χειρουργικό εργαλείο» μεγάλης ακρίβειας, όπως αναφέρουν ενδεικτικά ανώτατες στρατιωτικές πηγές, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στην ηγεσία να επιτύχει αποφασιστικό αποτέλεσμα στρατηγικής σημασίας, όπως γράφει η kathimerini.gr.
Συγκεκριμένα, με τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), το μεγαλύτερο τμήμα των Ε.Δ. τίθεται υπό μια ενιαία διοίκηση, η οποία θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ. Στη ΔΕΠ θα υπαχθούν οι καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ), τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ).
Η ΔΕΠ θα προικισθεί και με ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, συγκεκριμένα με ΝΗ-90 και Σινούκ με σκοπό τη μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, με πρότυπο τις αμερικανικές δυνάμεις (Special Operations Air Task Group).
Πρακτικά οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού. Αυτή η ξεχωριστή δομή πρακτικά δίνει ευελιξία, ταχύτητα και δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ανάδυσης ολοένα και πιο περίπλοκων κρίσεων (Εβρος, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος).