Εκπαιδεύονται να υπηρετούν τα συμφέροντα της Άγκυρας
Οι γείτονες της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας, είναι σε εγρήγορση μετά την εισροή χιλιάδων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη.
Έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) το Σάββατο, αναφέρει ότι 10.000 μαχητές, εκ των οποίων 2.500 είναι Τυνήσιοι υπήκοοι, είχαν φτάσει στη Λιβύη. Τους έστειλαν από την Τουρκία για να πολεμήσουν εξ ονόματος της (GNA).
Σε δηλώσεις του στο Sky News Arabia, ο διευθυντής της Libyan Africa News Portal, Μοχάμεντ Μπάτεμπ, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία ήθελε να απαλλαγεί από αυτούς τους εξτρεμιστές μαχητές και για αυτό τους έστειλε στη Λιβύη. Αυτό θα εξασφάλιζε τις παραμεθόριες περιοχές μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας και θα παρείχε κατάλληλους μαχητές αντί των Τούρκων στρατιωτών.
Ο υπουργός Άμυνας της Τυνησίας, Imad Hazgui, ανακοίνωσε ότι η Τυνησία ήταν σε εγρήγορση μετά από παρακολούθηση της αύξησης του αριθμού των προσπαθειών αυτών των μαχητών, να εισέλθουν στη χώρα. Σε δηλώσεις Τύπου στις 18 Ιουλίου, ο Χαζούι δήλωσε ότι εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τα σύνορα της Τυνησίας, δεδομένης της σύγκρουσης στη Λιβύη.
«Ο κίνδυνος αυτών των ομάδων μπορεί να μην φαίνεται πολύ σαφής σήμερα τόσο στην Τυνησία όσο και στην Αλγερία, αλλά δεδομένης της επιστροφής από μάχες, οι μαχητές θα βρουν έναν τρόπο να διεισδύσουν στα σύνορα της Τυνησίας και της Αλγερίας», δήλωσε ο Μπάτεμπ.
Μια έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2015, αποκάλυψε την παρουσία περισσότερων από 5.000 Τυνήσιων σε διάφορες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο.
Ο Χαντ Αχμέτ, ένας Τυνησιακός ερευνητής ισλαμικών ομάδων, πιστεύει ότι η παρουσία ξένων μαχητών, ιδίως των Τυνήσιων, θα αποτελέσει πρόβλημα ασφάλειας για την Τυνησία. «Φαίνεται ότι η Τουρκία επιδιώκει να πλημμυρίσει τη Λιβύη με ξένους μαχητές, όχι μόνο για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του GNA αλλά και για να επιτύχει άλλες στρατηγικές διαστάσεις», είπε.
Ο Μπάτεμπ ισχυρίστηκε ότι αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μόχλευση από την Άγκυρα, όχι μόνο εναντίον της Τυνησίας και της Αλγερίας, αλλά και της Ευρώπης.
«Η παρουσία χιλιάδων εκπαιδευμένων εξτρεμιστών και φιλοτουρκικών μαχητών είναι ένα από τα πιο κρίσιμα όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Τουρκία. Αυτό είναι για να εξυπηρετήσει τους στρατηγικούς υπολογισμούς του στην περιοχή».
Αυτή η εισροή ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει μια ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο με την ονομασία «IRINI». Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ που επιβλήθηκαν στη Λιβύη και να αποφευχθεί η μεταφορά μισθοφόρων.
Πολιτοφύλακες “βαλμένοι” από την Τουρκία
Ο επικεφαλής του Τμήματος Κινητοποίησης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Khaled Al-Mahgoub, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία εκπαιδεύει Σύρους και ξένους μισθοφόρους στην Τρίπολη.
Στις 25 Ιουλίου, ο Al-Mahgoub αποκάλυψε ότι Σύροι μαχητές που μεταφέρθηκαν από την Τουρκία συγχωνεύθηκαν στην αστυνομική δύναμη από το Υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.
Η πρώτη παρτίδα άρχισε να περιπολεί την πρωτεύουσα, αφού εκπαιδεύτηκε στο στρατόπεδο Takbali στη νότια Τρίπολη.
Είπε ότι τα συμφέροντα των πολιτοφυλακών στην Τρίπολη ήταν αντιφατικά, με αναφερόμενες συγκρούσεις μεταξύ τους.
Ο Mahgoub εξήγησε επίσης ότι η σύγκρουση κλιμακώνεται μεταξύ των πολιτοφυλακών στην Τρίπολη καθώς καθένας από αυτούς προσπαθεί να επιβάλει τον έλεγχό του στην πρωτεύουσα.