Ανησυχητικό δημοσίευμα των τουρκικών ΜΜΕ
Ένα τουρκικό δημοσίευμα προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για το περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων, καθώς αναφέρει πως η Συνθήκη της Λωζάννης θα είναι το κύριο θέμα της συζήτησης και ειδικότερα με αίτημα της Αθήνας.
Βασικό επιχείρημα των τουρκικών επιδιώξεων στο Αιγαίο είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών, γεγονός που φυσικά δεν γίνεται να υλοποιηθεί λόγω της συνεχώς αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Συνεπώς, οποιαδήποτε συζήτηση επί της Συνθήκης της Λωζάννης σίγουρα δεν ευνοεί την Ελλάδα, αλλά αντίθετα μπορεί να προκαλέσει κρίσιμες εθνικές απώλειες.
Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα-Προγραμματίστηκε η συνάντηση
Το ακριβές περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων δεν πρόκειται να ανακοινωθεί επίσημα, ωστόσο η διάψευση του τουρκικού δημοσιεύματος είναι κάτι που πρέπει να πράξει άμεσα η Αθήνα. Η απόκρυψη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών δεν είναι καλός οιωνός και ελπίζουμε πως το Μαξίμου έχει σκοπό να συζητήσει με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι με την πολιτική του κατευνασμού.
H έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία πλησιάζει, καθώς την επόμενη εβδομάδα φθάνει στην Άγκυρα η ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Τουρκίγε.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, το πιο σημαντικό θέμα της συνάντησης θα είναι η συνθήκη της Λωζάννης, ενώ θα τεθούν και θέματα της υφαλοκρηπίδας, του εναέριου χώρου, της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, υπόπτως, δεν θα ανακοινωθούν.
Η τουρκική εφημερίδα Τουρκίγε έχει πρωτοσέλιδο με τίτλο “Ατζέντα έκπληξη με Αθήνα: Ας συζητήσουμε τη Λωζάννη” και γράφει κυνικά ότι «η Ελλάδα μόλις κατάλαβε ότι δεν θα πετύχει τίποτα με την επιθετική της στάση ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο χώρες οι οποίες έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου την προηγούμενη εβδομάδα συμφώνησαν να θέσουν τα προβλήματά τους στο τραπέζι του διαλόγου και τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσει αντιπροσωπεία από την Ελλάδα στην Άγκυρα για να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων, αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο.
Στην κρίσιμη συνάντηση στην Άγκυρα το πιο σημαντικό θέμα θα είναι η Συνθήκη της Λωζάνης η οποία υπογράφηκε το 1923. Σύμφωνα με την Τουρκίγε η Συνθήκη της Λωζάννης επανήλθε στην επικαιρότητα με αίτημα της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υποστηρίξει με έγγραφα ότι 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου έχουν στρατιωτικοποηθεί κατά παράβασιν της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης Παρισίων του 1947.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα συζητηθεί επίσης το θέμα της υφαλοκρηπίδας και του FIR, καθότι η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν υπάρχει χώρα που έχει 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και 10 ναυτικά μίλια εναέριο χώρο, όπως η Ελλάδα. Η Τουρκίγε γράφει ακόμη ότι ένα από τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι είναι η αμφισβήτηση από πλευράς Τουρκίας της κυριαρχίας μεγάλου αριθμού νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου.
Φθάνουν στη Σκύρο τα UAV Heron και οι Ισραηλινοί τεχνικοί
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας καθώς και των δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας στην περιοχή.
Η Άγκυρα αναμένεται να αναφέρει στους Έλληνες συνομιλητές της ότι η συμφωνία με την Λιβύη υπογράφηκε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, ενώ για τις γεωτρήσεις της στην περιοχή θα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές δεν θα ανακοινώσουν τίποτα σχετικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας.
Η Ελλάδα θέλει να φέρει τη Συνθήκη της Λωζάννης στο τραπέζι, γράφει η εφημερίδα Σοζτζού υπό τον τίτλο “Η Λωζάννη τίθεται στο τραπέζι”. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης, στη συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
“Οι δύο χώρες δε θα προβούν σε καμία δήλωση σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων. Μεταξύ των ζητημάτων που θα τεθούν στο τραπέζι θα είναι και τα σημεία της Συνθήκη της Λωζάννης, με τα οποία δεν συμμορφώνεται η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα επιμείνει στην επικαιροποίηση της Λωζάννης. Δεν θα γίνει καμία δήλωση σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν στις συναντήσεις”, γράφει.