Η συμφωνία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο
Στη συμφωνία για ΑΟΖ με Αίγυπτο αναφέρθηκε εκ νέου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με σαφείς αναφορές κατά της Τουρκίας και των παράνομων επιδιώξεών της στην ανατολική Μεσόγειο.
Το Κάιρο απαντά στο τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί σας -Η συμφωνία με την Ελλάδα ισχύει»
Νέα δήλωση για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο πραγματοποίησε από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά και ακυρώνει στην πράξη το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης.
«Ίσως να είναι ένα μήνυμα της ιστορίας το γεγονός ότι υποδεχθήκαμε τη συμφωνία για την αποκλειστική οικονομική ζώνη Ελλάδας Αιγύπτου εδώ στα Δωδεκάνησα στη Χάλκη στη Ρόδο…» σχολίασε καταρχάς ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι η χθεσινή σημαντική εξέλιξη αναμφισβήτητα θέτει μία σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας, αλλά και νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα η συμφωνία υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις, γιατί στηρίζεται όπως και η συμφωνία που υπεγράφη πριν από λίγες εβδομάδες με την Ιταλία, στο δίκαιο της θάλασσας. «Υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις χωρών. Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Και βέβαια ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης…» πρόσθεσε και έκανε λόγο για «εθνική επιτυχία που κλείνει μια εκκρεμότητα 15 ετών».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «προς όλους εντός και εκτός Ελλάδας στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα, το οποίο θέλω να πιστεύω ότι είναι κατανοητό σε όλους. Ότι η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».
Με τον τρόπο αυτό απευθύνθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία και τη Λιβύη, καλώντας τες να οριοθετήσουν ΑΟΖ με την Ελλάδα με βάση το διεθνές δίκαιο και να εγκαταλείψουν το μεταξύ τους μνημόνιο.