”Πλωτό τείχος” από πλοία & υποβρύχια
Στην ανάκληση όλων των αδειών στο Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλα τα πλοία του Ναυτικού από το Γκιολτζούκ (Προποντίδα) αναμένεται να μεταβούν στη Μεσόγειο.
Σε ετοιμότητα οι ΕΔ
Οι ΕΔ κάνουν την δουλειά τους και βρίσκονται σε ετοιμότητα. Εξάλλου είναι γνωστό πως ΠΝ και ΠΑ καθημερινά έχουν τον απόλυτο έλεγχο σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.
Το πρόβλημα στην όλη υπόθεση είναι η πολιτική ηγεσία, η οποία εξακολουθεί να επιλέγει την διπλωματική ”οδό”. Δεν επιθυμεί την απόλυτη απάντηση στους Τούρκους.
Η Άγκυρα ως γνωστόν καταλαβαίνει μόνο με την δύναμη των όπλων και μία δυναμική κίνηση, θα έκλεινε μία για πάντα την Τουρκία στο ”καβούκι” της.
«Πλωτό τείχος» από ελληνικές φρεγάτες -και όχι μόνο- έχει βρει απέναντί του το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά σκάφη. Σ
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα ΝΕΑ, οι ΕΔ βρίσκονται σε διάταξη αποτροπής νότια του Καστελορίζου.
Δυνάμεις και των τριών κλάδων βρίσκονται στην περιοχή. Υπό στενή παρακολούθηση έχουν θέσει το Oruc Reis περισσότερα από 20 ελληνικά πλοία -φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, υποβρύχια-, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται μαχητικά αεροσκάφη σε Σούδα, Καστέλλι Ηρακλείου και Σκύρο, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις επιτηρούνται και από ιπτάμενο ραντάρ.
Απέναντι στις ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται 7 – 10 τουρκικά πολεμικά πλοία, που συνοδεύουν το Oruc Reis, ενώ στην περιοχή πετούν και τουρκικά ελικόπτερα με στόχο να συλλέξουν πληροφορίες για τα ελληνικά σκάφη.
Spiegel: Πιθανή πολεμική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας;
Διένεξη για τους υδρογονανθράκες στη Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, απέτυχαν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης. Πιθανή μια στρατιωτική σύγκρουση των δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, διερωτάται το Spiegel Online με τίτλο «Η Άγκυρα σε πορεία κλιμάκωσης στο Αιγαίο».
«Αυτή την Τρίτη ήρθε η νέα πρόκληση», σημειώνει το Spiegel Online. «O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την έκδοση νέων αδειών γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι το τέλος Αυγούστου. Πολιτικά ο πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται στην Τουρκία με την πλάτη στον τοίχο. Οι οικονομικές προοπτικές, οι οποίες και πριν από την κρίση του κορονοϊού ήταν δυσοίωνες, έχουν γίνει με αφορμή την πανδημία ακόμα χειρότερες.
Η τουρκική λίρα αγγίζει την ιστορικά χαμηλή ισοτιμία με το ευρώ του 9:1. Ο τούρκος πρόεδρος αναζητεί διέξοδο και σωτηρία στην εξωτερική πολιτική. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι καθησυχάζονταν, σκεπτόμενοι ότι Τουρκία και Ελλάδα θα απέφευγαν μια στρατιωτική αντιπαράθεση λόγω των απρόβλεπτων συνεπειών. Ωστόσο δεν θα πρέπει πλέον να βασίζονται σε αυτό».