Αρνητικό ρεκόρ θανάτων (5 χθες), αλλά και νέων νοσηλειών
Συνεχίζεται η επέλαση του κορoνοϊού στη χώρα, με τον επικίνδυνο και αόρατο «εχθρό» όπως τον είχε περιγράψει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, να αφήνει συνεχώς πίσω του ασθενείς αλλά πλέον ολοένα και περισσότερα θύματα.
Ο χθεσινός απολογισμός των 204 νέων κρουσμάτων φαίνεται σίγουρα ηπιότερος σε σχέση με εκείνον της προχθεσινής ημέρας που καταγράφηκαν 262 κρούσματα, ωστόσο η χθεσινή ημέρα ολοκληρώθηκε με ένα αρνητικό ρεκόρ, τουλάχιστον για το διάστημα από την άρση των μέτρων κι έπειτα, από τον περασμένο Μάιο, με την απώλεια 5 ανθρώπων. Μάλιστα, τα δύο εκ των θυμάτων ήταν ηλικιωμένες που διέμεναν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στο… έλεος της επιδημίας τις τελευταίες ημέρες.
Υπό εξέταση νέα μέτρα
Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις, τονίζουν οι ειδικοί, που δεν αποκλείουν τη λήψη νέων μέτρων ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» σχετικά με την εξάπλωση του κορονoϊού. Αν τα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν μειωθούν, τότε θα αρχίσει και η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι εισαγωγές θα αυξηθούν και η κατάσταση δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Νικόλαος Σύψας, σημείωσε πως «Όλα αυτά συνιστούν ένα πολύ δύσκολο κοκτέιλ, το οποίο γίνεται ακόμη δυσκολότερο γιατί η επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα».
«Η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με ανυπολόγιστες μάλιστα συνέπειες, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανόντων επιστρέψει στα επίπεδα που είχαμε στην γενική καραντίνα. Αυτό θα είναι δείγμα ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στο δεύτερο κύμα του ιού και ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει», συνέχισε ο ίδιος.
Κατηγορηματικός, πάντως, εμφανίστηκε σε ό, τι αφορά το ζήτημα ενός δεύτερου γενικευμένου lockdown, καθώς σημείωσε ότι αυτό θα αποφευχθεί πάση θυσία.
«Ένα γενικό lockdown θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Θα το αποφύγουμε πάση θυσία. Θα πάρουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πριν φτάσουμε εκεί πέρα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του ιού, καθώς «δεν έχει σημασία κάθε μέρα να ανακοινώνουμε καινούργια μέτρα αν οι πολίτες δεν τα τηρούνε».
Η επιτροπή για τον κορoνοϊό έχει ήδη ζητήσει την αυστηροποίηση των μέτρων στις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ήδη βρίσκονται στο τραπέζι νέα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση.
«Αν ο πολίτης δεν καταλάβει ότι η χαλαρότητα θα οδηγήσει τη χώρα σε πολύ μεγάλη έξαρση της επιδημίας, σε θανάτους και σε τεράστια ζημιά στην οικονομία, θα έχουμε πρόβλημα όσα μέτρα και αν λάβουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πολύ σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, ειδικά οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με τους δικούς τους.
Όσον αφορά την επαναφορά του SMS για τις μετακινήσεις, «ενδεχομένως θα γίνει όταν θα έχουμε μεγάλη έξαρση της επιδημίας και θα γίνει τοπικά», ενώ οι αποφάσεις για ο άνοιγμα των σχολείων θα ληφθούν στο τέλους του Αυγούστου με βάση τα τότε δεδομένα.
Αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς
Στο μεταξύ η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα, αποφασίζοντας να αυξήσει τα νοσοκομεία αναφοράς για περιστατικά κοροναϊού.
Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, καλούνται οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να ολοκληρώσουν μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Πιο συγκεκριμένα:
• Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία- COVID».
• Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
• Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορονοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων) . Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.
Τέλος, η εγκύκλιος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη αυστηρής και σωστής τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των περιστατικών (ύποπτων και επιβεβαιωμένων).
Διασπορά σε 32 περιφέρειες – 12 κρούσματα υπό διερεύνηση
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ χθες, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, ανέρχονται σε 204.
Στο «κόκκινο» για άλλη μια μέρα βρέθηκαν Αττική και Θεσσαλονίκη με 64 και 37 κρούσματα αντίστοιχα ενώ για πρώτη φορά βλέπουμε να συμπεριλαμβάνεται και στην ενημέρωση για την κατανομή τον κρουσμάτων τα «υπό διερεύνηση» κρούσματα.
Παράλληλα, καταγράφηκαν πέντε ακόμη θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 221.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.381, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 1.557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα