Ακόμα να χωνέψουν το ”μάθημα” του Ελληνικού ΠΝ
Δεν μπορούν να χωνέψουν με τίποτα οι Τούρκοι την θαρραλέα δράση της ελληνικής φρεγάτας που “πλήγωσε’ την ναυαρχίδα του τουρκικού Στόλου, αναγκάζοντάς την να αποσυρθεί κακήν κακώς σε ναύσταθμο στα παράλια της Μ. Ασίας.
Για το θέμα μίλησε ο Τούρκος Συνταγματάρχης ε.α. Μουράτ Τούλγκα, αναφέροντας πως δεν ήταν καθόλου τυχαία η επίσκεψη του ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ στο τουρκικό Αρχηγείο Στόλου, μετά το επεισόδιο μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας ”Λήμνος” και της τουρκικής ”Kemil Reis” στην Α. Μεσόγειο.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού και των Α/ΓΕΝ και Α/ΓΕΣ στο αρχηγείο δήλωσε: ”Αυτό ήταν ένα συνηθισμένο μήνυμα υποστήριξης. Έπρεπε να γίνει. Σημαίνει το ίδιο με το να πηγαίνεις στην ταξιαρχία Πεζικού στο Kilis (νότια σύνορα της Τουρκίας με την Συρία) πριν από την στρατιωτική επιχείρηση στο Afrin”, (αφήνοντας ουσιαστικά σοβαρές υπόνοιες για αντίποινα).
Ο ίδιος τόνισε ότι όλες οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
Επικαλούμενος την τουρκική αεροναυτική άσκηση ΕΦΕΣ, η οποία αποτελεί κοινή άσκηση των τουρκικών δυνάμεων, ζητά να διεξαχθεί όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος.
”Ξένοι παρατηρητές παρακολουθούν παραδοσιακά την άσκηση στην οποία έχουμε ρίψη πραγματικών πυρών. Είναι η μεγαλύτερη άσκηση στα νερά του Αιγαίου. Σε αυτήν την περίοδο, αυτή η άσκηση πρέπει να γίνει όπως υλοποιείται κάθε χρόνο. Αυτή είναι μια κοινή άσκηση”, δήλωσε ο Τούλγκα.
”Τα αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα πλοία και τα υποβρύχια του Ναυτικού αλλά και οι πεζοναύτες συμμετέχουν σε αυτήν την άσκηση. Στο πλαίσιο των μέτρων αμοιβαίας οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αυτή η άσκηση δεν πρέπει να αποφεύγεται.
Επίσης, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μαζί με τα μέλη της, δηλώνουν συνεχώς ότι είναι παρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία μπλοκάρει ως γνωστόν κάθε προσπάθεια ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και αυτή είναι μια καλή πολιτική.
Εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η συμμαχία θα εμφανιστεί πλέον ως ένα ισχυρό στοιχείο και σημαντικός παίκτης σε αυτήν την εξίσωση, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο την παρουσία δυνάμεων του τουρκικού στρατού στο νησί. Αυτό το ζήτημα συζητείται συχνά. Το πόσο λάθος θα ήταν, αποδείχθηκε από την παρούσα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο”, τόνισε ο ίδιος.
Ο Τούλγκα επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι το άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στην Κύπρο ήταν ένα σωστό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η τουρκική πλευρά πιθανόν να ετοιμάζει κάποιου είδους “αντίποινα” κατά της Ελλάδος μετά το περιστατικό με τις δύο Φρεγάτες, αφού πληγώθηκε καίρια η τουρκική αλαζονεία, ενώ η παρουσία γαλλικών αεροσκαφών και πλοίων στην Α.Μεσόγειο προκαλεί οργή και φέρνει πολλά σενάρια στο μυαλό των Τούρκων αξιωματούχων.
Η Άγκυρα φοβάται πάντα την δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού χωρών στην περιοχή, ο οποίος κάτω από ορισμένες “έκτακτες συνθήκες” θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε αμυντική συμμαχία κατά της Τουρκίας δημιουργώντας συνθήκες περιόδου 1920.
Σελίδα αμυντικού περιεχομένου αναφέρει για αυτόν τον μεγάλο συνασπισμό δίνοντας μια εικόνα του τι ακριβώς περιμένει την Άγκυρα, που ασκεί μια Οθωμανικού τύπου πειρατική πολιτική σε μαι περιοχή στην οποία όπως και να το κάνουμε δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα.