Η υπόθεση ”Kemal Reis” έχει αναστατώσει τους Τούρκους & παραληρούν
Σε νέο παραλήρημα βρίσκονται οι Τούρκοι. ΜΜΕ που υποστηρίζουν τον Ερντογάν, ισχυρίζονται για άλλη μια φορά ότι Ρω, Στρογγυλή και άλλα 150 νησιά βρίσκονται υπό… Ελληνική κατοχή.
Είναι ξεκάθαρο πως η Άγκυρα μέσω των ΜΜΕ που έχει, προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα στην τουρκική κοινωνία. Εξάλλου είναι τόσο μεγάλο το ”στραπάτσο” που δέχθηκαν με την ”Κemal Reis” και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν το θέμα να ξεχαστεί, αλλά μάταια.
Πάντως τα συγκεκριμένα άρθρα απηχούν τις θέσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν και γι’αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα.
Τι αναφέρουν
”Στο Αιγαίο, περίπου 150 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες ανήκουν στην Δημοκρατία της Τουρκίας. Αυτά τα 150 νησιά, νησίδες και βράχοι εξαιρούνται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι με τις Συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού, τα 150 νησιά και βραχονησίδες δόθηκαν στην Ιταλία, η οποία εν συνεχεία τα μεταβίβασε στην Ελλάδα.
Ωστόσο αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ανεπαρκείς, η Ελλάδα επικαλείται την συνθήκη UNCLOS του 1982, ισχυριζόμενη ότι τα νησιά έχουν “δικαίωμα ΑΟΖ”.
Η Ελλάδα με μονομερή μέτρα που έχει λάβει καταρρίπτει αυτό το δικαίωμα. Λόγω του 15ου άρθρου της Συνθήκης της Λωζάνης, η Ελλάδα πήρε το νησί Καστελόριζο ή Μεγίστη.
Επίσης τα νησιά Ρω και Στρογγύλη που βρίσκονται δίπλα στο Καστελόριζο, μετρήθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία σύμφωνα με το 3ο άρθρο της σύμβασης της 4ης Ιανουαρίου 1932, το οποίο συνδέεται με το 16ο άρθρο της συνθήκης της Λωζάνης.
Η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος στην ειρηνευτική συνθήκη του Παρισιού του 1947 με το 14ο άρθρο που αφορούσε την θάλασσα των νήσων και ειδικά του Καστελόριζου από την Ιταλία στην Ελλάδα.
Επιπλέον, μια διάταξη σχετικά με τη μεταφορά άλλων νησίδων, συμπεριλαμβανομένης της Ρω και του νησιού Στρογγυλή, που βρίσκονται πλησίον του Καστελόριζου, δεν περιλαμβάνεται στη συνθήκη ειρήνης του Παρισιού. Δεν υπάρχει επίσης αναφορά στη Σύμβαση του Ιανουαρίου 1932 .Αυτή η κατάσταση τι δείχνει;
Η Ελλάδα σκοπεύει να υπογράψει μια συμφωνία ΑΟΖ με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση λίαν συντόμως. Στην νέα ΑΟΖ θα περιλαμβάνονται Καστελόριζο και Κρήτη.
Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, το Καστελόριζο, το οποίο απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα, δημιουργεί μια υφαλοκρηπίδα έκτασης 40 χιλιάδων χιλιομέτρων που δεν είναι λογική, δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.
Παρόλα αυτά, η συμφωνία ΑΟΖ που σχεδιάστηκε να υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου δεν έχει νομική υπόσταση.
Αν και τα κυρίαρχα δικαιώματα της Ελλάδας αμφισβητούνται στην Ρω και στην Στρογγυλή το αίτημα για αξίωση ΑΟΖ για τα αναφερόμενα νησιά δεν είναι έγκυρο.
Ο κανόνας «μη στρατιωτική κατάσταση», που περιλαμβάνεται στο 14ο άρθρο της Συνθήκης Ειρήνης του Παρισιού του 1947, έχασε την σημασία του σε αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα πραγματοποίησε οχυρωματικά έργα σε αυτά τα νησιά, συγκέντρωσε στρατεύματα στα νησιά και οργάνωσε στρατιωτικές ασκήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, στη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947, η Ελλάδα κατάργησε το μη στρατιωτικό καθεστώς στα νησιά και κατάργησε τους όρους μεταφοράς και κυριαρχίας των νησιών”, καταλήγει το άρθρο.