Ξεκάθαρο μήνυμα: ”Στείλαμε μαχητικά στην Κύπρο”
Οι Γάλλοι προειδοποιούν την Τουρκία αρχικά μέσω της ΥΠΑΜ Florence Parly, ενώ αρκετοί βουλευτές από χθες σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ και σε ανατήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητούν την χαρακτηριστική τιμωρία των Τούρκων.
Αρχικά η Florance Parly είπε για την Τουρκία:
”Το μήνυμά μας είναι απλό: Προτεραιότητα στον διάλογο, τη συνεργασία και τη διπλωματία ούτως ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να γίνει περιοχή σταθερότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Προς όφελος όλων, δεν πρέπει να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για προσωπικές φιλοδοξίες, δεν είναι παιδική η χαρά η περιοχή.”
Η Υπουργός έκανε σχόλιο για τις ασκήσεις στην Α. Μεσόγειο:
”Η Γαλλία συμμετέχει με 3 μαχητικά Rafale, μια φρεγάτα και ένα ελικόπτερο στην ευρωπαϊκή στρατιωτική άσκηση που λαμβάνει χώρα στην Κύπρο.”
Την ίδια στιγμή, Γαλλίδα πολιτικός υπενθυμίζει ότι το ΝΑΤΟ απουσιάζει όταν η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και ότι εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επισημάνει με σαφήνεια τα όρια.
Τετραμερής ”ΕΥΝΟΜΙΑ” Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας στην Αν. Μεσόγειο
Έως και την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Αυγούστου, θα διαρκέσει η άσκηση διάρκειας τριών ημερών νοτίως της Κύπρου, ονόματι ”Ευνομία”, μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της μόνιμης πρωτοβουλίας που ανακοίνωσαν την Τρίτη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, πρόκειται για την αρχική δραστηριότητα σε τετραμερές επίπεδο και σε αυτήν θα συμμετέχουν αεροπορικά και ναυτικά μέσα από τις 4 χώρες.
Οι τέσσερις χώρες αποφάσισαν την ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από την Τετραμερή Πρωτοβουλία «με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας», αναφέρει το ΥΠΑΜ. Προσθέτει δε πως «η Πρωτοβουλία αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και προσήλωσης στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης».
Η κοινή άσκηση θα περιλαμβάνει μεγάλο φάσμα ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων, ενώ αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στη διαρκώς κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.
«Τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Κράτη της Μεσογείου», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου, «επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία. Προτεραιότητα δίδεται στα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στην περιοχή».