Για αντιπολίτευση περιορισμένης ευθύνης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του
Νέα σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την δευτερολογία του στη Βουλή. Σχολιάζοντας το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ στην συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ ο κ. Μητσοτάκη έκανε λόγο για αντιπολίτευση περιορισμένης ευθύνης και για παράλογη τακτική.

«Δεν θέλω να θυμίσω τι λέγατε για άλλα κόμματα που ψήφιζαν παρών. Έχουμε ανάγκη να αναγνωρίσουμε το κεκτημένο της Συμφωνίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός που επανέλαβε ότι η συμφωνία αυτή ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και ότι θα ήταν προτιμότερο να είχε υπογραφεί νωρίτερα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Η συμφωνία με την Αίγυπτο αποδεικνύει στην πράξη ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ γι’ αυτό ενοχλείται η Τουρκία» τόνισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Αναλυτικά στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός σημείωσε:

Ο κ. Τσίπρας μας παρότρυνε να διαβάσουμε την τοποθέτησή του ως μια δημιουργική προσέγγιση που δεν υπονομεύει την εθνική γραμμή.
Σε πολλά από όσα είπατε συμφωνώ κ. Τσίπρα γιατί και εσείς συμφωνήσατε με όσα κάνουμε.
Είπατε επι λέξει και είστε συνεπείς γιατί τα συζητήσαμε κατ ιδίαν ότι συμφωνείτε με την μερική οριοθέτηση, ότι συμφωνείτε με τον χρόνο καθώς αντιλαμβάνεστε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δημιουργεί άλλα δεδομένα, συμφωνείτε με την διαδικασία και είπατε ότι κάθε συμφωνία επιβάλλει παραχωρήσεις και συμβιβασμούς ώστε να υπάρχει δίκαιη συμφωνία και για τα δύο μέρη. Αυτό κάναμε και φέραμε την συμφωνία.

Εγείρεται το εύλογο ερώτημα: αν συμφωνείτε με όλα αυτά πως δικαιολογείται το παρών; Μας κατηγορείτε ότι μιλάμε με 2 γλώσσες. Εσείς το κάνετε γιατί υποκείπτετε στα δικά σας εσωτερικά διλήμματα και αντιφάσεις
Λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εικόνα η Συμφωνία είναι εθνικά ωφέλιμη, το παραδεχθήκατε, Στέλνουμε μήνυμα προς όλους. Από την άλλη έχετε φωνές όπως πρώην υπουργού Εξωτερικών που κατακεραυνώνει την Συμφωνία που και αυτός διαπραγματεύτηκε. Το γνωρίζουμε αυτό κ. Τσίπρα και εσείς και εγώ.

Η συμφωνία αυτή είναι πολύ καλή για την χώρα. Θα ήταν καλλυτερο να έχει υπογραφεί από εσάς γιατί αν είχε γίνει τότε θα είχε προηγηθεί του τουρκολιβυκού μνημονίου. Εσείς επιλέξατε να μην υπογράψετε για λόγους που γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. Κάνετε το απαραίτητο βήμα ώστε να έχετε συνέχεια στην πολιτική σας.
Εδώ υπάρχει κενό εσωτερικής συνέχειας ως προς την τοποθέτηση του κόμματός σας και είστε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός. Αντιλαμβάνεστε και έχετε βρεθεί και εσείς αντιμέτωπος με διλήμματα ας κάνουμε λοιπόν τα αναγκαία τολμηρά βήματα και να ψηφίσουμε ναι σε αυτή την συμφωνία.

Επιτέλους αφήστε στην άκρη την παράλογη τακτική. Το παρών είναι απών. Δεν θέλω να θυμίσω τι λέγατε για άλλα κόμματα που ψήφιζαν παρών. Έχουμε ανάγκη να αναγνωρίσουμε το κεκτημένο της Συμφωνίας. Σας καλώ ως πολιτικό που χειριστήκατε τέτοια ζητήματα και να κάνετε την υπέρβασή σας. Το ΚΙΝΑΛ άσκησε ταυτόσημη με την δική σας κριτική σε ορισμένα σημεία ποιο έντονα ωστόσο είπε για να μην δημιουργήσει ρήγμα στην εθνική γραμμή θα ψηφίσει υπέρ.

Εσείς ψηφίσατε παρών στην Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με ΗΠΑ ενώ εσείς την διαπραγματευτήκατε. Δεν σας καθιστά υπεύθυνη αντιπολίτευση αλλά δικαιούμαστε να σας χαρακτηρίσουμε ως αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης.

Ερχόμαστε τώρα για επέκταση χωρικών υδάτων. Είχατε την δυνατότητα να το κάνετε και δεν το κάνατε ούτε αυτό. Το κάνουμε εμείς. Ελπίζω όταν έρθει στην Βουλή να το ψηφίσετε.

Αδικείτε τον εαυτό σας με την φρασεολογία που χρησιμοποιήσατε και όσους ξενυχτούν για να υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Όταν μιλάτε για οπερέτα προσβάλλετε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον καπετάνιο του Λήμνος που βρέθηκαν στην συγκυρία να κάνουν αυτό που είχαν εντολή να κάνουν και να προστατεύουν με τον μέγιστο δυνατό τρόπο που επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο τα εθνικά μας συμφέροντα. Να είστε πιο προσεκτικός με τους χαρακτηρισμούς.

 

Ακούω κριτική από σύσσωμη αντιπολίτευση ότι η χώρα δεν έχει στρατηγική στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όμως η πολιτική παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όσα ψηφίζουμε σήμερα είναι συγκεκριμένες αποφάσεις. Εσείς συνεχώς επικαλείστε την Συμφωνία των Πρεσπών. Είπατε ότι είναι ρηχά τα νερά των Πρεσπών και βαθιά του Αιγαίου. Οντως, αλλά πως είναι δυνατόν να συγκρίνετε τον Βόρειο γείτονά μας με την Τουρκία; Συνιστά απειλή ο βόρειος γειτονάς μας; Τι είναι αυτά που λέτε; Πίσω από τις κορώνες δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά.

Η χώρα χρειάζεται ισχυρές συμμαχίες για να αντιμετωπίσει μια χώρα που είναι ταραξίας.
Τα συμφέροντα της ΕΕ θίγονται, τα συμφέροντα του Αραβικού κόσμου θίγονται, τα συμφέροντα των ΗΠΑ θίγονται. Αυτή την στιγμή δεν μπορεί να μην βλέπει κάποιος ότι η Ελλάδα είναι με τους πολλούς και η Τουρκία είναι απομονωμένη εξ ού και εκπέμπει όλη αυτή την νευρικότητα.

Γιατί κ. Βελόπουλε αυτός ο εκνευρισμός από Τουρκία; Η αλήθεια είναι ότι η Συμφωνία που υπογράψαμε με την Αίγυπτο καταρρίπτει μια και καλή την αντίληψη της Γαλάζιας Πατρίδας και γι αυτό ο εκνευρισμός της Τουρκίας.
Προχωράμε σε συμπράξεις και ιδιωτικοποιήσεις εκεί που χρειάζεται την ενίσχυση της εθνικής μας αμυντικής βιομηχανίας. Και προχωρούμε και σε συμπράξεις όπου χρειάζεται και αν απαιτηθεί περαιτέρω θυσίες από τον ελληνικό λαό θα πρέπει να πούμε ότι θα τις λάβουμε για να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με υλικό μέσα και προσωπικό. Ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιάνουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που ήταν το 2016 για το ένα και μοναδικό που είναι ΑΟΖ και αν δεν καταλήξουν στο Διεθνές Δικαστήριο. Μπορεί αυτή η θέση να μην είναι εύπεπτη για την κοινωνία αλλά πήρα το θέμα να το θέσω. Όμως στο ζήτημα αυτό υπάρχει συμφωνία και εθνική γραμμή. Μην παρουσιάζουμε άλλα εδώ για να κερδίσουμε αντιπολιτευτικούς πόντους.

Βρήκα ενδιαφέρουσα την αναφορά στον Ελ. Βενιζέλο. Αρνητική παρακαταθήκη που συνοδεύει τον Βενιζέλο είναι και ο εθνικός διχασμός με ένα τρόπο πρωτόγνωρο και ν μην γεφυρώσουμε τις πληγές για πολλές δεκαετίες. Δεν έχουμε το περιθώριο σήμερα να μην υπάρξει η παραμικρή υποψία εθνικής ενότητας στις πολιτικές δυνάμεις. Ουδέποτε αρνήθηκα καλοπροαίρετη κριτική. Ας έχουμε αίσθηση κρισιμότητας συγκυρίας και πως όλοι αναμετριόμαστε με την ιστορία. Σε αυτή την συγκυρία που η χώρα κάνει τολμηρό βήμα πιστεύω ότι είναι χρέος και καθήκον να ψηφίστουν σήμερα τα κόμματα τις δύο Συμφωνίες.

Συγκράτησα μια αναφορά του κ. Βαρουφάκη που την επανέλαβε για πολυμερή διαπραγμάτευση. Αυτή όμως σκοντάφτει σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως οντότητα. Δεν κάνατε καμία αναφορά στην Κύπρο. Θα ήταν ευχής έργο να καθίσουμε σε ένα τραπέζι αλλά το ερώτημα να το θέσετε στον Ερντογάν. Είναι διατεθειμένος ο Ερντογάν να συζητήσει με τον κ. Αναστασιάδη τον πρόεδρο της μόνης αναγνωρισμένης κρατικής οντότητα στην Κύπρο;

Απάντηση Τσίπρα
Αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, τον λόγο έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του δεν αποδέχθηκε να υπογράψει μια τμηματική συμφωνία που θα υιοθετούσε την γραμμή της Τουρκίας. Αναλυτικά ο Τσίπρας σημείωσε:

«Ασκήσατε κριτική στον Ελ Βενιζέλο για τον εθνικό διχασμό. Όμως την ευθύνη την έχει άλλη παράταξη.
Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν έχει κανένα νόημα να λέει κανείς μεγάλα λόγια. Στην πράξη φαίνεται ο πατριωτισμός και όχι με κορώνες
Το λέω αυτό διότι όλο το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση και με δική σας ευθύνη δημιουργήσατε τοξικό κλίμα που οδήγησε σε διχασμό της κοινωνία για ένα θέμα που υπήρχε εθνική γραμμή. Εγώ έκανα 2 φορές συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Δεν έκανα για το Μακεδονικό γιατί η αξ. αντιπολίτευση τότε ακολούθησε στάση απολύτως απορριπτική.
Απορρίπτοντας ακόμα και τις θέσεις τις δικές σας. Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής έχετε λερωμένη την φωλιά σας.

Προσπαθήστε να δώστε μια απάντηση.
Μακάρι να είχα και εγώ τέτοια εποικοδομητική στάση από την τότε αντιπολίτευση που σας δείχνουμε εμείς σήμερα
Στο θέμα Συμφωνίας με την Αίγυπτο μην μας κατηγορείτε που δεν την υπογράψαμε νωρίτερα. Θα μας κρεμούσατε στο Σύνταγμα.

Εδώ για την επέκταση των χωρικών υδάτων μας κατηγορούσε ο τότε τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γ Κουμουτσάκος.
Λέγατε τότε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο υποσκάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα
Ο κ. Κοτζιάς όσα είπε κατά την παράδοση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν σε συνεννόηση μαζί μου. Όταν προχωρήσαμε και το προαναγγείλαμε εσείς πέσατε να μας φάτε με το επιχείρημα ότι αφήνετε έκθετο το Αιγαίο. Θα μπορούσαμε να σας πούμε και εμείς σήμερα γιατί δεν πάτε και Νότια και Ανατολικά της Κρήτης την επέκταση;

 

Η Συμφωνία με την Αίγυπτο μας λέτε γιατί δεν την φέραμε εμείς. Εσείς γιατί δεν την φέρατε πριν από εμάς;
Εσείς είχατε διαπραγματευτεί και με την Λιβύη σε μια περίοδο που δεν είχε αυτή την φιλοτουρκική κυβέρνηση. Δεν το κάνατε γιατί είχατε το δόγμα του μη συμβιβασμού.

Παριστάνετε τους χλαμύδοφόρους αλαλάζοντες στα ρηχά νερά Πρεσπών αλλά στα βαθιά νέρά , στα δύσκολα κάμετε πίσω.
Η κριτική μας στην Συμφωνία αφορά τον 28ο Μεσημβρινό. Εμείς δεν θα υπογράφαμε κάτι τέτοιο. Εσείς το κάνετε και με τα δύο χέρια. Δεν αποδεχθηκαμε να υπογράψουμε μια τμηματική συμφωνία που θα υιοθετούσε την γραμμή της Τουρκίας. Δεν αποδεχθήκαμε την ντε φάκτο απόφαση γκριζαρίσματος.

Σας ζητάμε να κάνετε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί πιστεύουμε ότι στις κρίσιμες στιγμές πρέπει να καταγραφούν οι απόψεις όλων των δυνάμεων. Αυτές τις στιγμές αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει στοιχειώδης συμφωνία για την εθνική στρατηγική. Είναι κρίσιμο αυτό διότι με έλλειμμα εθνικής στρατηγικής οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Έχουμε ένα γείτονα που κλιμακώνει την ένταση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Είναι κρίσιμο διότι το κάνει με στρατηγική. Το χειρότερο δεν είναι να πάμε σε Διεθνές Δικαστήριο και να χάσουμε αλλά να χάσουμε χωρίς να πάμε σε Διεθνές Δικαστήριο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »