Προς στρατιωτική αντιπαράθεση στην Α. Μεσόγειο
Με τα μαχητικά «Ραφάλ» η Γαλλία επιθυμεί να έχει μόνιμη αεροπορική παρουσία στη Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου». Παρίσι και Λευκωσία συζητούν επί του θέματος σε υψηλό επίπεδο και, όπως πληροφορούμαστε, η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Την ίδια στιγμή, μάλιστα όπως τονίζεται, τόσο το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» όσο και άλλα πολεμικά πλοία του γαλλικού στόλου είναι ευπρόσδεκτα στα λιμάνια της Κύπρου.
Μια τέτοια εξέλιξη αλλάζει το σκηνικό στην περιοχή μας και είναι πρόδηλον ότι περιορίζεται ο ρόλος της Βρετανίας, ενώ αυξάνονται οι συνθήκες για τη δημιουργία μιας αποτρεπτικής ενεργειακής πολιτικής υπό προϋποθέσεις και στην πρακτική εφαρμογή του EastMed, σύμφωνα με την ”ΣΗΜΕΡΙΝΗ” της Κύπρου
Ταυτόχρονα η Λευκωσία με την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο Σεργκέι Λαβρόφ προσδοκά ότι η Μόσχα θα ήταν δυνατό να μιλήσει στην Άγκυρα για αλλαγή στάσης, παρότι το σενάριο αυτό από τουρκικής πλευράς είναι επί του παρόντος απομακρυσμένο.
Η Τουρκία δεν δείχνει πρόθεση να διακόψει το ενεργειακό ερευνητικό της πρόγραμμα. Καθορίζει και το πλαίσιο ενός διαλόγου και το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν. Άλλωστε, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε τις προάλλες ότι μπορεί να συνομιλήσει με όλους στην περιοχή πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας.
• Η ναυτική δύναμη της Μόσχας στη γειτονιά μας
• Η γαλλική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο
• Το έδαφος που κερδίζει ο EastMed
• Γιατί το Παρίσι δεν θέλει ν’ ακούει για αγωγό προς Τουρκία
• Διασφάλιση θαλάσσιων οδών από το «Ντε Γκωλ»
• Οι φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα και τα συμφέροντα
Ταυτόχρονα, οι παρασκηνιακές κινήσεις βάζουν στην τελική ευθεία τις (ήδη προχωρημένες και σε κορυφαίο επίπεδο) ελληνογαλλικές συζητήσεις, οι οποίες άλλωστε επιδιώκεται να ολοκληρωθούν με τις υπογραφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν σε μία αμυντική συμφωνία. Σε εξέλιξη είναι οι απευθείας συνεννοήσεις ανάμεσα σε Μαξίμου και Ελιζέ με το βλέμμα στο επόμενο τετ – α – τετ των δύο ηγετών, μία ιδιαίτερα σημαντική κατ’ ιδίαν συνάντηση που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι πριν από τη σύνοδο των χωρών του Νότου που οργανώνει ο γάλλος πρόεδρος στην Κορσική, στις 10 Σεπτεμβρίου, μόλις ένα 24ωρο πριν από την πρωθυπουργική ομιλία στο Thessaloniki Helexpo Forum.
Στο ραντεβού Μητσοτάκη – Μακρόν θα εξεταστεί όλο το πλαίσιο ενός κοινού βηματισμού Ελλάδας – Γαλλίας απέναντι στην εμπρηστική τακτική του Ερντογάν, ο οποίος επιτίθεται ανοικτά πλέον και στο Παρίσι. Είναι προφανές ότι η συζήτηση θα επεκταθεί και στο περιεχόμενο ενός αμυντικού συμφώνου Αθήνας – Παρισιού, όπως και στα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Στα ενδότερα του Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, διατυπώνονται συγκεκριμένες λέξεις που σηματοδοτούν τις «προϋποθέσεις» της ελληνικής πλευράς για την ισχυροποίηση Πεζικού, Αεροπορίας και Ναυτικού: «άμεσα διαθέσιμο», «επιχειρησιακά αξιόπιστο», «λιγότερο κοστοβόρο».
«Συζητάμε και κοιτάμε παντού. ΗΠΑ, Ισραήλ, Γερμανία… Και όχι μόνο προς τη Γαλλία» λένε έγκυρες πηγές, περιγράφοντας την εν εξελίξει, προσεκτική «έρευνα αγοράς» (για αναβαθμίσεις και νέες προμήθειες αμυντικού υλικού). Μένει το «υπάρχον μενού επιλογών», κατά τις ίδιες πηγές, να κουμπώσει με τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Είναι εμφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο επιμένει στους χαμηλούς τόνους απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν και τούρκων αξιωματούχων (όπως είναι η στρατηγική συνολικά της ελληνικής πλευράς), αλλά και αποφεύγει κάθε δημόσια αναφορά ή προαναγγελία στο εσωτερικό της χώρας. Προχθές από τη Θεσσαλονίκη έδωσε την πρόγευση των επικείμενων εξαγγελιών του, χωρίς την παραμικρή αναφορά σε εξοπλιστικά, δεδομένου ότι δεν θέλει βιαστικές κινήσεις ή αναφορές που μπορεί να «κάψουν» τον σχεδιασμό και τις διεκδικήσεις του.